(035) 603 7979

nl

en

Experts

Muriel Schrikkema – Mrs. Feedforward

Muriel is er van overtuigd dat iedereen in staat is om meer te bereiken door het beter benutten van de eigen en elkaars kwaliteiten. Ze is een expert in het creëren van een positieve, open- en actiegerichte cultuur, waarin diverse kwaliteiten worden geïncludeerd en benut. Ze is een veelgevraagd expert rond feedforward (ontwikkelgesprekken), inclusie, teamontwikkeling, High Performance Leiderschap en samenwerken.

Lees verder

Marco Schreurs – Mr. HPO Insight™

Voor Marco gaat er niets boven het bouwen aan High Performance Teams en Organisaties. Zijn kracht zit in het combineren van bewezen inzichten met inspirerende voorbeelden. Marco is verantwoordelijk voor het HPO Insight™ verbetertool en de feedforward analyse™. Marco schreef de bestsellers Animal Firm en Een High Performance Organisatie … Wat is dat?

Lees verder

Esther Mollema – Mrs. Mindbugs

Esther Mollema gelooft dat de kracht van organisaties ligt in onze individuele verschillen. Ze is een expert en auteur over hoe diversiteit tot stand kan worden gebracht voor betere financiële en strategische resultaten. Als veelgevraagd spreker en trainer deelt Esther haar inzichten in succesvol ondernemen, High Performance Organisaties (HPO) en Inclusie & Diversiteit.

Lees verder

Direction Europe BV

Havenstraat 39
1211 KG Hilversum
Telefoon 035 – 603 7979
E-mail: info@dir.nl
Bankrekening: NL31 FVLB 0699 0131 78

Programma's op ieder niveau

Open programma’s (klassikaal en online)

Naast veel maatwerk trainingen en HPO, mindbugs en feedforward workshops die wij (vrijgesteld van btw) voor veel profit, non-profit en overheidsorganisaties verzorgen, organiseren wij ook enkele reguliere trainingen (open inschrijving). Individuele trainingen die direct bijdragen aan jouw persoonlijke ontwikkeling en het succes van je team / organisatie.

Lees verder

De meetlat van Direction

wetenschappelijk en in de praktijk bewezen:

Lees verder

Maatwerk programma’s

We zijn een A-merk op het gebied van high performance leiderschap, positieve feedback / feedforward (ontwikkelgesprek), teamontwikkeling, diversiteit & inclusie. De doelen van jezelf, je team of organisatie vormen de basis. We helpen profit-, non-profit- en overheidsorganisaties (klassikaal en/of online) bij het krijgen van inzicht en dat te vertalen naar resultaat. We denken graag met je mee, ontwerpen interventies en helpen je het gewenste resultaat te realiseren.

lees verder

Cases

Persoonlijke ontwikkeling – Eigenlijk ontwikkelt feedforward je niet alleen als leider, maar ook als mens

Na eerder feedforward cases (Wageningen UR, Hands On, Gasunie, Liandon en gemeente Maastricht) een nieuwe case van Maurice van Muiden. Maurice besloot om een traject te volgen rond persoonlijke ontwikkeling toen hij op een belangrijk punt stond in zijn carrière. Maurice had serieus werk gemaakt van zijn loopbaanontwikkeling. Van gastheer was hij geëvolueerd naar een leidinggevende functie (zaalchef) om uiteindelijk door te groeien naar de functie van bedrijfsleider bij Palace Casino’s. “feedforward reikte mij op dat moment enkele belangrijke tools aan om te leren omgaan met een heel nieuw team van mensen. Maar niet alleen daarmee. Ook met alle facetten waarmee je te maken krijgt als bedrijfsleider. Hierbij denk ik aan coaching, leiderschap, de band die je hebt met je personeel enerzijds en met je meerdere anderzijds”.

Geen jaknikker meer

Sinds dat traject rond persoonlijke ontwikkeling kan ik zeggen dat ik niet langer meer een jaknikker ben. Ik communiceer nu meer en persoonlijke-ontwikkeling-feedforwardbeter naar mijn leidinggevende toe. Dat was vroeger niet het geval. Toen ik 4 jaar geleden leider werd, vond ik alles prima zoals het was. Ik dacht er verder niet bij na. Nu bied ik weerwoord, als ik dat nodig vind, op een vriendelijke respectvolle wijze. Stel dat er iets gebeurt, waarbij ik me niet zo prettig voel, dan denk ik eerst na. Vervolgens win ik wat tijd. En ten slotte geef ik mijn mening. Vanuit een positieve insteek geef ik eerst terug wat ik waardeer en geef vervolgens wel degelijk duidelijk en direct aan hoe het beter kan. Daar zou ik vroeger nooit in geslaagd zijn. Feedforward heeft me gemaakt tot de persoon die ik nu ben”.

Korte communicatielijnen

Wat me vooral is bijgebleven, is dat ik als leidinggevende eerder zal communiceren dan delegeren. Het is altijd makkelijk om de leiding te nemen vanachter je computer. Maar dat probeer ik nu net NIET te doen. In plaats daarvan wil ik in korte lijnen communiceren. Hiermee bedoel ik: face to face. Zowel naar mijn medewerkers als naar mijn eindverantwoordelijken toe. Dat vind ik persoonlijker dan gewoon een e-mailtje sturen. En dat wordt ook erg gewaardeerd door iedereen. Mensen kennen mij als iemand die zekerheid biedt, stabiel is en oog voor detail heeft. Ik houd me aan de afspraken en vind orde en zekerheid belangrijk. Dat is ook precies wat mensen in mij zien en waarderen. Ik hou ervan om mensen in beweging te krijgen en te houden. Zeker nu. Als ik terugkijk op de periode toen ik net leidinggevende werd, staan we er nu met een heel nieuw team. Het zijn heel andere mensen. Totaal nieuwe collega’s. Dus duidelijke communicatie, tijdens welke ik mijn waardering uitspreek en verbetersuggesties geef, was en is heel belangrijk”.

Persoonlijke ontwikkeling: Leren loslaten

Dankzij het traject rond persoonlijke ontwikkeling met Muriel Schrikkema heb ik echt leren loslaten. Dat heb ik ook écht moeten leren. Want ik ben, wat dat betreft, eigenlijk een strebertje. Het liefst van al wil ik alles zelf doen. Ik kan moeilijk dingen loslaten. Maar dankzij de gesprekken met Muriel kan ik dat nu wel. En het lukt me nog aardig ook. Zaken die ik vroeger het liefst zelf wou organiseren, geef ik nu uit handen. Ik geef wel een voorzet, maar daar blijft het bij. Neem nu de organisatie van onze thema-avond. Het thema is 1.001 nachten. Ik laat de organisatie hiervan volledig over aan één van mijn medewerkers. Ik vertel over welk budget het gaat. Als het goed is, blijven we binnen dat budget. Er treedt een buikdanseres op. Er is een waarzegster aanwezig. Er zijn allerlei Arabische hapjes. Binnen is alles volledig gedecoreerd binnen het thema. Kortom, alles gaat prima. Af en toe moet ik nog wel wat bijschaven, maar het geeft me meer rust. Loslaten en erop vertrouwen dat het goed komt, heeft tijd nodig. Ik probeer af en toe nog wel eens over de schouder mee te kijken en terug te koppelen, maar ik ben niet meer zo’n controlefreak als voorheen”.

Een verademing

Zeker op vakantie heb ik dat moeten leren: loslaten. Vroeger zou ik continu mijn e-mails gecheckt én geantwoord hebben. Maar we hebben heel wat vestigingen en op den duur kan je 24 uur per dag gaan werken. Dat is niet langer gezond. We leven vandaag ook in een tijd dat dat ook perfect kan. Zo is er niet alleen Facebook, maar ook je e-mailverkeer is altijd dichtbij. Er zijn oneindig veel prikkels. Nu ben ik mij daar veel beter van bewust. Als mijn dienst erop zit en ik keer huiswaarts, check ik nog welgeteld 1 keer mijn e-mails. And that’s it. Erna zet ik mijn smartphone op stil en leg hem op het aanrecht. Vroeger zou ik mijn mobieltje continu naast mij gelegd hebben, waardoor ik ook alles zag binnenkomen. Ook op verlof probeer ik dat nu zo te doen. Als leidinggevende wil je uiteraard ook op vakantie op de hoogte blijven van wat er reilt en zeilt. Maar ook dan probeer ik los te laten. Ik check nog even mijn e-mails, leg mijn gsm in het kluisje en ga naar het zwembad of het strand. Reageren doe ik niet meer. Stel dat ik iets belangrijks opmerk, dan noteer ik het gewoon op een briefje van het hotel en koppel ik het na vakantie wel terug naar de desbetreffende personen. Maar op vakantie onmiddellijk antwoorden? Neen, dat doe ik niet meer. En dat gaat goed. Sterker nog, het is een heuse verademing. Want e-mails checken, wordt op den duur een echte verslaving”.

Andere aanpak

Ik ben anders tegen de dingen gaan aankijken. Ik heb leren aanvaarden dat niet iedereen hetzelfde is. Niet iedereen wil zo’n streber zijn als ik. Sommigen zijn al best tevreden als ze eventjes op die kar mogen meehobbelen, zeg maar. Dat heb ik leren accepteren. Als ik hiervoor iets 4 keer moet uitleggen aan die bepaalde persoon, voordat hij dat begrijpt, dan is dat maar zo.

Ik heb me ook beter leren voorbereiden. Als ik het idee heb dat ik voor een moeilijk gesprek sta, dan bereid ik dat gesprek eerst voor op papier. Vervolgens kijk ik hoe ik het ga aanpakken en zoek ik een manier om de controle over het gesprek te houden en de boodschap op een mooie, maar duidelijke manier over te brengen. Ik heb geleerd hoe ik beter kan luisteren naar mensen die de hakken snel in het zand zetten en hoe ik kan doorvragen. Beoordelingsgesprekken die voorheen moeizaam verliepen, verlopen nu een stuk vlotter.

Eigenlijk ontwikkelt feedforward je niet alleen als leider, maar ook als mens. Muriel heeft me daar prima bij geholpen. Ze is open, luistert goed en heeft een heel rustige aanpak. Toen ik het moeilijk had om dingen los te laten, hielp Muriel mij om mijn kalmte te bewaren. En dat in een heel korte periode. Ik heb echt een goede band met Muriel. Soms heb je dat extra duwtje in de rug echt nodig. En dat kan feedforward zeker geven”.

Verder ontwikkelen...

Trainingen
Van een feedback naar een feedforward aanspreekcultuur1-daagse training: Van een feedback naar een feedforward aanspreekcultuur
Iedereen mee in verandering!Succesvol omgaan met de ‘positieve’ en ‘negatieve’ uitschieters in je team
feedforward professionalTraject tot gecertificeerd feedforward professional
Maatwerk trainingen
Feedback geven en ontvangenFeedback Geven en Ontvangen
feedforward professionalgecertificeerd feedforward toepassen binnen je organisatie
(Nieuwe) positionering van een afdelingBouwen aan een blijvende positieve en effectieve aanspreekcultuur
Cases
Muriel Schrikkema

https://www.leiderschapontwikkelen.nl/direction-in-leadership/high-performance-leiderschapFeedforward tijdens persoonlijke- en teamontwikkeling

Dit praktische werkboek geeft je inzicht in hoe jij als leidinggevende de kwaliteiten in jezelf en je team nog beter kunt benutten om de doelen effectiever te realiseren. Daarvoor moet je in de spiegel kijken en reflecteren: Wat doe ik goed als leidinggevende? Wat kan nog beter? En hoe dan?

Dit werkboek geeft je geen kritische feedback op wat je niet goed doet. Het geeft je feedforward. Dé brandstof om jouw leiderschap te verbeteren en jullie doelen nog succesvoller te realiseren.

Neem contact op met Muriel Schrikkema