(035) 603 7979

nl

en

Experts

Muriel Schrikkema – Mrs. Feedforward

Muriel is er van overtuigd dat iedereen in staat is om meer te bereiken door het beter benutten van de eigen en elkaars kwaliteiten. Ze is een expert in het creëren van een positieve, open- en actiegerichte cultuur, waarin diverse kwaliteiten worden geïncludeerd en benut. Ze is een veelgevraagd expert rond feedforward (ontwikkelgesprekken), inclusie, teamontwikkeling, High Performance Leiderschap en samenwerken.

Lees verder

Marco Schreurs – HPO expert

Voor Marco gaat er niets boven het bouwen aan High Performance Teams en Organisaties. Zijn kracht zit in het combineren van bewezen inzichten met inspirerende voorbeelden. Marco is verantwoordelijk voor o.a. de HPO-diagnose en de feedforward analyse™. Marco schreef de bestsellers Animal Firm en Een High Performance Organisatie … Wat is dat?

Lees verder

Esther Mollema – Mrs. Mindbugs

Esther Mollema gelooft dat de kracht van organisaties ligt in onze individuele verschillen. Ze is een expert en auteur over hoe diversiteit tot stand kan worden gebracht voor betere financiële en strategische resultaten. Als veelgevraagd spreker en trainer deelt Esther haar inzichten in succesvol ondernemen, High Performance Organisaties (HPO) en Inclusie & Diversiteit.

Lees verder

Direction Europe BV

Havenstraat 39
1211 KG Hilversum
Telefoon 035 – 603 7979
E-mail: info@dir.nl
Bankrekening: NL31 FVLB 0699 0131 78

Programma's op ieder niveau

Open programma’s (klassikaal en online)

Naast veel maatwerk trainingen en HPO, mindbugs en feedforward workshops die wij (vrijgesteld van btw) voor veel profit, non-profit en overheidsorganisaties verzorgen, organiseren wij ook enkele reguliere trainingen (open inschrijving). Individuele trainingen die direct bijdragen aan jouw persoonlijke ontwikkeling en het succes van je team / organisatie.

Lees verder

De meetlat van Direction

Lees verder

Maatwerk programma’s

We zijn al meer dan 20 jaar een A-merk op het gebied van high performance leiderschap, feedforward (ontwikkelgesprek), teamontwikkeling en diversiteit & inclusie. De doelen van jezelf, je team of organisatie vormen de basis. We helpen organisaties bij het krijgen van inzicht en dat te vertalen naar resultaat. We denken graag met je mee, ontwerpen interventies en helpen je het gewenste resultaat te realiseren.

lees verder
Muriel Schrikkema - Effectief omgaan met niet- en hoog presteerders

Muriel Schrikkema | Feedforward Analyse™

Muriel Schrikkema - Effectief omgaan met niet- en hoog presteerders

Muriel Schrikkema

Mrs Feedforward

Muriel richt zich op aanwezige kwaliteiten en gebruikt deze als hefboom voor de ontwikkelpunten en het vergroten van de effectiviteit en prestaties. Als veelgevraagd spreker en trainer heeft Muriel het managementboek ‘Feedforward in Leiderschap’ geschreven. Dit actuele werkboek helpt leidinggevenden om samen met je mensen de (team)doelen optimaal realiseren en alle kwaliteiten te benutten. Hierin komt haar kennis en ervaring rond positieve feedback, effectiever samenwerken, inclusie en High Performance Leiderschap samen. Dit om, net als met haar programma’s, individuen, teams en organisaties te leren steeds beter te worden in het (samen) realiseren van de doelen en ambities. Zij doet dit met veel enthousiasme, energie en respect.

Muriel richt zich op aanwezige kwaliteiten en gebruikt deze als hefboom voor de ontwikkelpunten en het vergroten van de effectiviteit en prestaties. Als veelgevraagd spreker en trainer heeft Muriel het managementboek ‘Feedforward in Leiderschap’ geschreven. Dit actuele werkboek helpt leidinggevenden om samen met je mensen de (team)doelen optimaal realiseren en alle kwaliteiten te benutten. Hierin komt haar kennis en ervaring rond positieve feedback, effectiever samenwerken, inclusie en High Performance Leiderschap samen. Dit om, net als met haar programma’s, individuen, teams en organisaties te leren steeds beter te worden in het (samen) realiseren van de doelen en ambities. Zij doet dit met veel enthousiasme, energie en respect.

Muriel Schrikkema ondersteunt in het positief bespreekbaar maken van verschillen die eerder niet bespreekbaar waren. En hoe je dezeManagementboek Feedforward in Leiderschap verschillen (perspectieven, kwaliteiten of meningen) vervolgens in kunt inzetten om als individu, team of organisatie ambities (nog) beter te realiseren. Hierdoor wordt leren, ontwikkelen en verbeteren eenvoudiger, effectiever en vooral leuker!

Ze is een zeer ervaren organisatiepsycholoog, executive-, team- en feedforward coach. Daarnaast is Muriel programmadirecteur van diverse high performance leiderschap- en veranderprogramma's. Zowel als keynote-speaker, netwerkdirector en intervisor weet zij steeds weer een veilige omgeving te creëren waarin datgene gezegd wordt wat gezegd moet worden.

Met een goed begrip van de complexiteit van organisatorische groei en verandering, ondersteunt Muriel bij het doorbreken van barrières en vastgeroeste patronen. Op zowel individueel-, team- als organisatieniveau. Daarmee worden, voorheen onmogelijk geachte, resultaten behaald. Ze is vaak een sparringpartner van beslissers binnen profit, non-profit en overheidsinstellingen. Ze biedt een stevige eerlijke spiegel op een warme en respectvolle wijze.

Als een thought leader en expert in 360-graden feedforward (positieve feedback), heeft Muriel het  managementboek 'Feedforward in Leiderschap - Het ultieme werkboek voor jou als leidinggevende, om met nog meer succes (team)doelen te realiseren' geschreven. Feedforward vormt daarin de kern en is gericht op het stimuleren van een positieve, open en actiegerichte dialoog met als doel te leren en te ontwikkelen. Wat gaat al goed én wat kan er nog beter? De feedforward analyse™ wordt momenteel gebruikt door veel profit en non-profitorganisaties en brengt hun mensen en organisaties daarmee naar een hoger niveau.

Muriel Schrikkema is spreker, teamcoach, trainer, programmadirecteur en coach. Ze is gekwalificeerd psycholoog en daarnaast gecertificeerd NLP Practitioner, Personal Coach, Management Drives/ Real Drives, alsmede practitioner in Deep Democracy (de Lewis-methode voor optimale besluitvorming) en systemisch werk.

Muriel reist de wereld rond om geïnspireerd te blijven en haar eigen kennis up-to-date te houden door trainingen te volgen bij gerenommeerde management denkers, zoals Robert Kegan, verbonden aan Harvard en IMD-professor George Kohlrieser.

Enkele quotes over Muriel Schrikkema

Muriel-Schrikkema-Mrs-Feedforward

“We durven elkaar nu ook aan te spreken op zaken. En wanneer er bij een teammeeting lastige punten ter discussie staan, kunnen we die ook benoemen.”
Marieke Visser – Teamleider

Het was Muriel die meteen duidelijk maakte dat feedforward dé manier kan zijn om een open aanspreekcultuur te promoten. Onder leiding van Muriel hebben we, kort na de netwerkbijeenkomst, een workshop georganiseerd met mijn afdeling waarbij we ook feedforward hebben toegepast. Hierbij werd de focus gelegd op continu leren beter worden met elkaar. Je geeft positieve feedback, zodat de mensen die feedback krijgen, er meer voor openstaan”.
Janneke Hermes – CFO Nederlandse Gasunie

“Ik heb mijn coaching gesprekken met Muriel als zeer leerzaam ervaren. Groot compliment hoe aandachtig zij luistert en mij heeft geholpen om me verder te ontwikkelen als leider.”
Maurice van Muiden – Bedrijfsleider Casino Diamond Palace

“Het grote effect van intervisie heeft de deelnemers positief verrast. De intervisiebijeenkomsten worden door hen als inspirerend, heel waardevol en diepgaand ervaren. Andere reacties zijn: heel goed begeleid en heel leerzaam. Muriel houdt de teugels in handen bij het blijven hanteren van het intervisiemodel, dat is heel prettig. Ook als je geen casus inbrengt leer je veel.”
Lucette Teurlings – beleidsmedewerker Talentontwikkeling Universiteit Utrecht

"Wat mij vooral heeft geholpen, is het feit dat ik opnieuw kon beseffen welke kwaliteiten anderen in mij herkennen en waarderen. Dat was voor mij dat extra duwtje in de rug dat ik nodig had. Het gaf me de moed om vanuit mijn eigen kracht invulling te geven aan mijn verantwoordelijkheden."
Joachim Berkenbosch - Manager Royal FloraHolland

Heeft u vragen, interesse of opmerkingen, neem dan contact op met Muriel Schrikkema.

Wat is de feedforward analyse™?

Als team of organisatie wil je ambities waarmaken, talenten aantrekken en behouden, de onderlinge samenwerking verbeteren, een positieve aanspreekcultuur creëren, werkgeluk verhogen, bouwen aan succesvolle en diverse teams en het volledige potentieel van managers en medewerkers benutten.

Wat je doel ook is, je streeft naar groei en ontwikkeling van individuen en teams binnen de organisatie om zo resultaten te verbeteren.

Op basis van individuele- of teamdoelen en intenties geeft de 360 graden feedforward analyse™ inzicht in welke kwaliteiten en gedrag al effectief worden ingezet. Ook geeft de analyse concrete handvatten hoe de doelen nog effectiever te realiseren. In de praktijk zien we dat steeds meer organisaties de feedforward analyse™ inzetten bij performance management, beoordelingsgesprekken, talent- en leiderschapsontwikkeling, persoonlijke- en teamontwikkeling.

Ga daarom, net als veel andere profit, non-profit en overheidsorganisaties aan de slag met de breinvriendelijke en wetenschappelijk gevalideerde feedforward analyse™. Je krijgt meer inzicht in jouw en elkaars specifieke kwaliteiten. Verbeteren wordt op basis van feedforward meer natuurlijk en daardoor zelfs leuk!

Lees verder op de feedforward website
8 sleutelfactoren om een motiverende werkomgeving te creëren

Leidinggevenden leren een motiverende werkomgeving te creëren

Maatwerktraining: Besluitvorming versterken - politieke vaardigheden voor (project-)leiders en professionals

Maatwerktraining: Besluitvorming versterken – politieke vaardigheden voor (project-)leiders en professionals

Maatwerktraining: Creëer een feedforward aanspreekcultuur

Maatwerktraining: Creëer een feedforward aanspreekcultuur

Maatwerktraining: De Plakfactor - Hoe leid en inspireer jij de medewerkers die je wilt behouden?

Maatwerktraining: De Plakfactor – Hoe leid en inspireer jij de medewerkers die je wilt behouden?

Een veilige werkomgeving creëren, hoe doe je dat?

Maatwerkprogramma: Effectieve gesprekken over grenzen en veiligheid

Maatwerkprogramma: Versterk je Informeel Persoonlijk Leiderschap

Maatwerkprogramma: Versterk je Informeel Persoonlijk Leiderschap

Leiderschapstraining - Ontwikkel impactvol leiderschap binnen je organisatie

Leiderschapstraining: Creëer een cultuur van effectieve samenwerking

Effectief beïnvloeden voor niet leidinggevenden

Effectief beïnvloeden voor niet leidinggevenden

feedback geven en ontvangen: feedforward je feedback

Maatwerktraining: Feedback geven en ontvangen

Kwalitatief goede ontwikkelgesprekken voeren

Kwalitatief goede ontwikkelgesprekken voeren

Houd je medewerkers betrokken, ambitieus en geïnspireerd

Houd je medewerkers betrokken en geïnspireerd

(Nieuwe) positionering van een afdeling

Bouwen aan een blijvende positieve en effectieve aanspreekcultuur

Maatwerktrainingen: Verankerd in praktijk en resultaat

Maatwerktrainingen: Verankerd in praktijk en resultaat

Inzicht in besluitvorming voor young potentials

Inzicht in besluitvorming voor young potentials

Maatwerktraining Feedforward in Leiderschap

Maatwerktraining: Feedforward in Leiderschap

Van functioneringsgesprek naar feedforward-gesprek

Van functioneringsgesprek naar feedforward-gesprek

Alles Inclusief – samen doelen optimaal realiseren door alle kwaliteiten beter te benutten

Samen doelen optimaal realiseren door alle kwaliteiten beter te benutten

Doel van intervisie

Intervisiebegeleider: Leer diepgaande waardevolle intervisiebijeenkomsten te begeleiden

Samen ambities waarmaken

Samen ambities waarmaken en doelen écht realiseren

positionering van een afdeling

Maatwerktraining: Effectief omgaan met laag en hoog presteerders

feedforward professional

gecertificeerd feedforward toepassen binnen je organisatie

HPO Insight

Masterclass High Performance Leiderschap

1-daagse teamontwikkeling - Effectiever samenwerken met resultaat

1-daagse teamontwikkeling: Effectiever samenwerken met resultaat

Heisessie of Heidag...wat maakt het tot een succes

Heisessie of Heidag…wat maakt het tot een succes? – 8 tips en ideeën

Muriel Schrikkema - Effectief omgaan met niet- en hoog presteerders

Persoonlijke coaching

Hoe kun jij intervisie nóg beter begeleiden

Intervisie nóg beter begeleiden…hoe doe je dat?

Leiderschap in veranderingstrajecten

Leiderschap in veranderingstrajecten

Teamontwikkeling: patronen doorbreken en beter profileren

Bouw een succesvol team!

Meer aanspreekbaar handelen in een organisatie in ontwikkeling

Meer aanspreekbaar handelen in een organisatie in ontwikkeling

Versterken informeel persoonlijk leiderschap bij Aventus

Versterken informeel persoonlijk leiderschap bij Aventus

De impact van loopbaancoaching: van universitair docent naar projectleider

De impact van loopbaancoaching: van universitair docent naar projectleider

Leiderschapsontwikkeling en feedforward bij AstraZeneca Nijmegen

Leiderschapsontwikkeling en feedforward bij AstraZeneca Nijmegen: een case study

Sociale veiligheid in de podiumkunsten: inspiratie voor alle sectoren

Sociale veiligheid in de podiumkunsten: inspiratie voor alle sectoren

Een open en positieve aanspreekcultuur binnen ons team stimuleren

Versterking van professionele groei bij ROC Nijmegen- De introductie van de verbeterde gesprekscyclus

Versterking van professionele groei bij ROC Nijmegen – De introductie van de verbeterde gesprekscyclus

Elkaar constructief aanspreken bij GHOR Hollands Midden

Elkaar constructief aanspreken bij GHOR Hollands Midden – de impact van feedforward training op samenwerking en aanspreekcultuur

Feedforward Onderwijsrapport - Kwaliteiten en Ontwikkelpotentieel in de onderwijssector

Ontdek de kwaliteiten en uitdagingen van de onderwijssector

Het belang van de doorvertaling van de ambitie en doelen naar duidelijke rollen

Het belang van de doorvertaling van de ambitie en doelen naar duidelijke rollen

hands on ict - Hoe adem jij als leidinggevende zelf de doelen uit

Hoe adem jij als leidinggevende zelf de doelen uit?

feedforward gaf mij vertrouwen in mijn rol als manager

positionering van een afdeling

Effectiever samenwerken aan de (nieuwe) team ambitie

Dankzij feedforward kan ik nu ook het maximum uit laagpresteerders halen

Het maximum uit laag- en hoogpresteerders halen

RTL Nederland - workshop positieve feedbackcultuur

Creëren van een positieve feedbackcultuur binnen RTL

persoonlijke-ontwikkeling-feedforward

Persoonlijke ontwikkeling – Eigenlijk ontwikkelt feedforward je niet alleen als leider, maar ook als mens

Roel Kramer - Gemeente Maastricht - feedforward is ideale tool bij de ontwikkeling van een nieuw team

gemeente Maastricht: het ideale tool bij de ontwikkeling van een nieuw team

Sylvia The-McArthur - feedforward draagt bij aan effectief leiderschap

Manager L&D ‎Wageningen University & Research – feedforward draagt bij aan effectief leiderschap

Feedforward interview René van Klaveren (Hands On, Information Management): Mijn krachten gebruiken om uit moeilijke situaties te komen

Feedforward interview René van Klaveren (Hands On, Information Management): Mijn krachten gebruiken om uit moeilijke situaties te komen

NV Nederlandse Gasunie

Interview Janneke Hermes (Gasunie): Feedforward geeft een mooie spiegel van jezelf

Qirion feedforward Case: Optimaal gebruik maken van de diversiteit en krachten in het team

ambities realiseren

Rene Bockmeulen: Ambities realiseren van mijzelf, mijn team en Telfort

Wageningen UR Young Management Development traject 2014 afgerond

Wageningen University & Research Young Management Development traject afgerond!

Coach case - Eindelijk richting op het carrièrepad

Coach case: Eindelijk richting op het carrièrepad

Een zeer geslaagde slotmodule van de Wageningen UR Leiderschapsexpeditie

Wageningen University & Research met Direction op Leiderschapsexpeditie

Politiek Handelen

Croon Elektrotechniek, tweedaagse politiek handelen

Leiderschapstraject bij ICT dienstverlener NCCW

Leiderschapstraject bij ICT dienstverlener

Teamontwikkeling case - patronen doorbreken en beter profileren

Teamontwikkeling: patronen doorbreken en beter profileren

ASR Management Development Programma

ASR Management Development Programma

Gemeente Enschede

Gemeente Enschede: De robuuste dialoog in een diverse organisatie

Feedforward in Leiderschap

Feedforward in Leiderschap

Van-functioneringsgesprek-naar-feedforward-gesprek-2

Van functionerings- naar feedforward-gesprek

Reacties van klanten

"We waren heel blij dat we na de selectie voor Muriel hadden gekozen. Ze bracht een fijne energie mee waardoor zelfs de meest kritische mensen meededen."

Jacqueline van Dormolen | ondersteuner crisisfunctionarissen en vakbekwaamheid | GHOR Hollands Midden

"Muriel ik wil je ook graag persoonlijk uitnodigen voor mijn oratie. Jij hebt, in onze coaching gesprekken, mij inzicht gegeven in mijn sterktes en mijn valkuilen, in de mogelijkheden om het pad naar deze positie te bewandelen. Ik denk nog vaak aan onze gesprekken, en vind je adviezen nog steeds heel waardevol."

Prof. dr. Karin Rebel | Professor Sustainability Science & Education Utrecht University

"Muriel is erg gedreven in haar vak en wil het beste voor degene die het coach traject ingaat. Ze geeft goede handvaten en legt alles op een zodanige manier uit dat het begrijpbaar en makkelijk toepasbaar is in het dagelijks leven. Daarnaast kijkt ze ook verder met je naar de langere termijn en hoe daar de handvaten gebruikt kunnen worden. Ze staat open voor elke richting die je zelf op wilt en helpt je bij je eigen doelvragen."

Coachclient

"Ik heb meer inzicht verkregen in mijn eigen rol en kan praktische tips toepassen bij het voeren van (moeilijke) gesprekken en m.b.t. mijn leiderschap van de onderzoeksgroep. Muriel begrijpt de academische wereld en de positie van mijn afdeling hierin. Coaching stijl past goed bij leerdoelen op gebied van (academisch) leiderschap. Positieve insteek werkt motiverend. Verder luister de coach goed en heeft een persoonlijke aanpak."

Coachclient Universiteit Utrecht

“Ik ben trots op de manier waarop wij omgaan met alle nieuwe uitdagingen. We hadden in no time een Corona afdeling geregeld. En ook de ‘gewone’ zorg loopt door. Zo goed dat we het afgelopen jaar geïnvesteerd hebben in de onderlinge samenwerking! Dat heeft zich nu dubbel en dwars terugbetaald. De inspiratie, training en begeleiding van Muriel Schrikkema heeft ons echt veel goeds gebracht!”

Arts en projectmanager

Zorginstelling

"Enorm bedankt voor je persoonlijke manier van benaderen, het feilloos de vinger op de zere plek kunnen leggen en vanuit respect en veiligheid inzicht te bieden, te inspireren om, al dan niet samen, de stappen te zetten. Ik heb veel geleerd en je hebt me geholpen om in mijn kracht te staan, zowel in werk als privé! Dank!!!"

Monique van Rooyen

DST Experience Communicatie

"Dank Muriel! Ik ben enorm trots op wat we hier met z’n allen hebben bereikt. Terugkijkend op dit traject zie ik de ideeën die naar voren zijn gekomen, als zeer belangrijke resultaten. Ze zijn namelijk van grote betekenis als het gaat om veranderen en verbeteren."

Marlijn Lenselink

directievoorzitter Beweging 3.0.

"Muriel is zeer effectief geweest in het raken van de kern. Voor mij was de kern: Spreek je wensen, ambities en randvoorwaarden uit. Volg je hart en ontplooi. Bedankt voor het inzicht in het hier en nu. Het is spannend dit avontuur, maar wel lekker dat ik weer mijn eigen geluk nastreef."

Monique Schriever

"Wij doen wel vaker trainingen in teamverband en daarvoor moet je je best kwetsbaar opstellen. Daarbij past een positieve terugkoppeling beter dan wanneer je focust op negatieve zaken, of dat wat er niet is."

Karin van der Ploeg – Manager Liandon – Team Strategisch Omgevingsmanagement

"Serieus, goed onderbouwde theorie over het onderwerp gekregen en handvatten om ermee aan de slag te gaan."

Margreet Meijer

Hoofd ICT IND

"Een feest van herkenning; handvatten hoe om te gaan met feedback/feedforward; leuk om de uitkomsten van van de feedforward te kunnen gebruiken."

Marja Gerritse – Coördinator Publieks Balie gemeente Rhenen

“Uitstekende afwisseling van theorie en praktijk. Erg levendig!”

Rob Voorhuis – Projectmanager KPN

Muriel Schrikkema

https://www.leiderschapontwikkelen.nl/direction-in-leadership/high-performance-leiderschapFeedforward tijdens persoonlijke- en teamontwikkeling

Dit praktische werkboek geeft je inzicht in hoe jij als leidinggevende de kwaliteiten in jezelf en je team nog beter kunt benutten om de doelen effectiever te realiseren. Daarvoor moet je in de spiegel kijken en reflecteren: Wat doe ik goed als leidinggevende? Wat kan nog beter? En hoe dan?

Dit werkboek geeft je geen kritische feedback op wat je niet goed doet. Het geeft je feedforward. Dé brandstof om jouw leiderschap te verbeteren en jullie doelen nog succesvoller te realiseren.

Neem contact op met Muriel Schrikkema