Artikel

3 edities van ‘7 managementboeken in 1 uur’ nu gratis te downloaden

Lees verder
Managementboeken

Maatwerk training

Mindfulness: Van ‘Mind full’ naar ‘Mindful’

Lees verder
Mindfulness - Van Mind full naar Mindful (3)

Case

Gemeente Enschede: De robuuste dialoog in een diverse organisatie

Lees verder
Gemeente Enschede

Trainingen

3-daagse Training: Macht en Politiek handelen in Organisaties

Macht en politiek handelen hebben vaak, ten onrechte, een slechte naam. Helaas, want veelal hebben ze een doorslaggevende rol bij het functioneren van organisaties. Macht en politiek bepalen de besluitkracht van de organisatie en het vertrouwen van de mensen die met elkaar samenwerken. Politiek handelen is een spel met spelregels. Het is een ambacht dat je kunt leren.

“Top training. Had ik deze training maar 10 jaar eerder gedaan!”
Leny Oosterhoff - P.R. Marketing Manager ING

Deze 3-daagse training 'Macht en Politiek handelen in Organisaties' geeft je antwoorden en zet je aan het werk

 • Je leert politieke patronen en krachten en de verschillende belangen herkennen en analyseren.
 • Je gaat het politieke spel niet meer uit de weg en je pakt conflictsituaties beter aan.
 • Je krijgt inzicht in je emotionele valkuilen die je flexibiliteit ondermijnen.
 • Je leert het spel te spelen (politieke situaties beter inschatten / lezen) en hoe je het mede met jouw eigen stijl kunt bepalen.
 • Je leer politiek handelen sneller te herkennen en je breidt jouw 'instrumentarium' hoe hier mee om te gaan uit.

Onderwerpen die aan bod komen

 • Macht en politiek handelen binnen organisaties zijn onlosmakelijk met elkaar verbondenMacht en Politiek Handelen in Organisaties
 • De structuur van het politiek handelen (Politieke Handelingsmodel van Martin Hetebrij)
 • Omgangsvormen met macht die je kunt herkennen
 • Planmatig werken en betere resultaten boeken
 • Oefeningen naar aanleiding van het politieke handelingsmodel
 • Je natuurlijke ‘politieke handelingsstijl’
 • De emotionele kant van politiek handelen: hoe ‘gijzel’ jij jezelf in het politieke spel?
 • Oefening in het voeren van meer ‘volwassen’ en rustige gesprekken, door te ontdekken waar je overtuigingskracht zit!

Na het volgen van deze training herken en analyseer je politieke patronen en de verschillende belangen. Je gaat het politieke spel niet meer uit de weg. Je pakt politieke conflictsituaties beter aan. Je herkent je emotionele valkuilen die je flexibiliteit ondermijnen. En je weet hoe je het spel moet spelen en ook mede kunt bepalen.

Referenties van deelnemers

Sinds 2005 hebben wij al meer dan 1.000 deelnemers succesvoller gemaakt met deze training. Hieronder enkele reacties:

“Ik heb in geen tijden zo’n goede cursus gevolgd. Met name de overtuigingstechniek ‘framing’ in het kader van debatteren in vergaderingen heb ik al direct toegepast!”
Harriet van Daal, Head International Office VU University Amsterdam

“Deze training combineert praktische kennis met handvatten over velerlei zichtbare en onzichtbare (project)verhoudingen.”
Jan Niessen, Manager Projecten & Resourcemanagement bij NCCW

“Aanrader voor diegenen die een vervolgstap willen maken binnen hun organisatie.”

“Zeer waardevol, ik kan niet wachten om het in praktijk te brengen.”

“Zeer waardevol, geleerd om zaken echt te benoemen!”
Arnold Franken, Crédit Agricole Consumer Finance

“Erg goed, zet me aan tot nadenken. Heeft mij zelfs wat rust gebracht en een ‘duw’ in het verder ontwikkelen en omgaan met politieke sensitiviteit.”
Business controller zakelijke markt, KPN

Maatwerktraining: Macht en Politiek handelen in Organisaties

Wilt u meer weten over de maatwerkmogelijkheden voor dit programma? Neemt u dan contact op met Sanne Ockhuijsen voor het maken van een afspraak (T. 035–6037979).

Doelgroep

Doelgroep training: Macht en Politiek handelen in Organisaties

Directies, adviseurs, projectmanagers, (lijn)managers, senior medewerkers en stafmedewerkers. Je hebt minimaal vijf jaar werkervaring en minimaal HBO werk- en/of denkniveau. In je functie heb je regelmatig te maken met besluitvorming en/of werk je veel samen met collega’s of mensen buiten je organisatie.

Investering

Investering

Investering is € 1.975,-. Dit bedrag is inclusief documentatie en persoonlijk logboek. Tijdens de training ‘Macht en Politiek handelen in Organisaties’ gebruiken wij een methodiek voor het meten van drijfveren, RealDrives. De kosten voor deze test bedragen €285,-. Heb je onlangs deze test gedaan dan kun je dat aangeven, zodat wij hiervoor geen kosten in rekening hoeven te brengen. De locatiekosten (overnachten en catering) €525,00. Alle genoemde kosten zijn vrijgesteld van btw.

In geval van annuleren tot 4 weken voor aanvang van de training worden alleen de locatiekosten in rekening gebracht. Voor annuleren in de 4 weken voorafgaand aan de training is het totale bedrag verschuldigd. Vervanging is uiteraard in overleg mogelijk. Zie ook onze Algemene Voorwaarden.

Dag 1: Inleiding in politiek handelen in organisaties

Politiek: waarom kunnen we niet zonder?

 • Politiek en macht binnen organisaties zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
 • Hoe ervaar jij macht en politiek in je werk?
 • Kun jij de kwaliteit van je persoonlijk politiek handelen verhogen?
 • Het Politieke Handelingsmodel.

De structuur van politiek handelen

 • Patroonmatig politiek handelen; Wat herken je bij jezelf en binnen jouw organisatie?
 • Hoe kun je planmatiger te werk gaan om zo betere resultaten te boeken?

Oefenen met het Politieke Handelingsmodel

Door middel van een fictieve casus en videofragmenten passen we het handelingsmodel toe op concrete én herkenbare situaties. Het zal je verbazen hoeveel meer mogelijkheden je hebt om je doelen te bereiken wanneer je het model goed hanteert.

Avondprogramma: Etisch politiek handelen

Ethiek is een subjectief begrip. Iedereen heeft zijn eigen grens maar er zijn ook algemene en maatschappelijke grenzen aan te geven.

“Uitstekende training met goede trainers die duidelijk weten waar ze het over hebben.”
Dave Smits – Senior Manager SWIFT

Dag 2: Waarnemen, interpreteren en positie kiezen

Op deze dag behandelen we vooral de casuïstiek van de deelnemers en passen we daarop het concept van Politiek Handelen toe. We kijken naar je praktijkvoorbeelden. Vervolgens komen de drie niveaus aan bod van politiek handelen: strategisch, organiserend en praktisch. Met deze niveaus als uitgangspunt analyseer je je eigen casuïstiek.

Midag- en avondprogramma: Wat is van nature jouw politieke handelingsstijl?

We gaan je wat meer op de huid zitten. Aan de hand van een methodiek die waarden en drijfveren meet, krijg je inzicht in de belangrijkste waarden en drijfveren van jou en die van de anderen. We hebben gezien hoe verschillende spelers in een politiek proces het probleem benoemen vanuit hun eigen politieke profiel en voor welke stijl zij patroonmatig kiezen. De trainer bekijkt samen met jou hoe je met deze nieuwe inzichten de kwaliteit van je eigen politiek handelen kunt verhogen.

Dag 3: Persoonlijke besluitvorming

De persoonlijke kant van politiek handelen

Tot nu hebben we vooral de rationele kant van politiek handelen besproken. Op deze laatste dag besteden we uitgebreid aandacht aan de persoonlijke kant van politiek handelen. Vaak zorgen onderliggende emoties nog voor de nodige drempels om daadwerkelijk resultaat te boeken. Muriel Schrikkema brengt het verschil tussen rationeel en emotioneel in kaart en geeft je handvatten om zoveel mogelijk volwassen te blijven handelen wanneer emoties je parten spelen.

De middag besteden we aan het daadwerkelijk oefenen van die gesprekken die lastig voor je zijn. Gesprekken waarvan je verwacht dat je emoties zodanig opspelen, dat dit een volwassen gesprek met gewenst resultaat in de weg staat. Doe vast ervaring op met hoe jij succesvol invloed kunt uitoefenen!

“Uitstekende afwisseling van theorie en praktijk. Erg levendig!”
Rob Voorhuis – Projectmanager KPN

14 november 2018 t/m 16 november 2018

Inschrijven

Locatie

Hotel Ernst Sillem Hoeve
Soestdijkerweg 10b
3734 MH Den Dolder
035 666 8541
http://www.esh.nl/nl/contact/routebeschrijving/
Bekijk op Google Maps

Trainers

Alex Klein

Alex Klein

Alex KleinAlex Klein is trainer en gespreksleider bij Debat.NL. Nederlands kampioen debatteren en winnaar van vele debatprijzen. Is als politicoloog en bestuurskundige specialist in het verbeteren van debatten en vergaderingen in de politiek.

Fred Vermeulen

Fred Vermeulen

Fred Vermeulen - Macht en Politiek Handelen in OrganisatiesFred Vermeulen, trainer tijdens de 3-daagse training 'Macht en Politiek Handelen in Organisaties',  is een zeer ervaren trainer, adviseur en projectleider. Van oorsprong is hij onderwijskundige. Fred is samen met Martin Hetebrij medeoprichter van het adviesbureau de Politieke Dimensie en nauw betrokken bij Martin’s concept van communicatief management.

Harry Muller

Harry Muller

Harry MullerHarry Muller is trainingsacteur en bedrijfsfilmacteur: "Als trainingsacteur speel ik diverse rollen, van directie-kamer tot en met de werkvloer, van "keihard" commercieel tot opvanggesprekken alsmede Agressie en geweld. Feedback geef ik (interactief) op zo'n wijze dat de deelnemer er iets aan heeft en er iets mee kan. En uiteraard spreek ik het van tevoren goed door met Muriel Schrikkema"

Muriel Schrikkema

Muriel Schrikkema

Muriel SchrikkemaMuriel Schrikkema, mede-oprichter van Direction en het HPO Center, is een zeer ervaren trainer en coach van managers, teams en organisaties. Ze ontwikkelt en begeleidt programma’s bij organisaties rond de thema’s High Performance Leiderschap, teamontwikkeling, omgaan met hoog- en niet-presteerders, diversity & inclusion en feedforward analyses. Ook ondersteunt Muriel Schrikkema professionals met individuele coaching, teamcoaching en intervisie. Muriel is afgestudeerd psychologe en heeft diverse certificatieopleidingen gevolgd, zoals NLP Practitioner, Personal Coach, Management Drives®, Real Drives trainer®, trainer en begeleider in Systemisch Werk.

Muriel is een energieke facilitator, trainer en coach op het gebied van leiderschap en diversiteit, met als specialisatie het creëren van open- en actiegerichte aanspreekculturen middels feedforward. Zij ontwerpt en begeleidt al ruim 20 jaar programma’s met een duidelijk resultaat en impact voor ogen, voor zowel individu als de organisatie. Dat vormt haar doel en leidraad.

Muriel, ook wel bekend als Mrs. Feedforward, is een kei in het blootleggen en benutten van potentie en kwaliteiten bij individuen en teams. Dit doet zij door naast zich te richten op ontwikkelpunten, de aanwezige positieve kwaliteiten als hefboom voor het vergroten van effectiviteit te gebruiken. Ze werkt voor veel toonaangevende (profit en nonprofit) organisaties, waaronder ASR, gemeente Enschede, Wageningen Universiteit & Research, Liandon, FOM, UMC Utrecht, Telfort, Beweging 3.0, RVO, St Jansdal Ziekenhuis, Universiteit Utrecht, RAVO, Tabijn, WonenBreburg en KPN.

"Muriel is zeer effectief geweest in het raken van de kern. Voor mij was de kern: Spreek je wensen, ambities en randvoorwaarden uit. Volg je hart en ontplooi. Bedankt voor het inzicht in het hier en nu. Het is spannend dit avontuur, maar wel lekker dat ik weer mijn eigen geluk nastreef."
Monique Schriever

"Enorm bedankt voor je persoonlijke manier van benaderen, het feilloos de vinger op de zere plek kunnen leggen en vanuit respect en veiligheid inzicht te bieden, te inspireren om, al dan niet samen, de stappen te zetten. Ik heb veel geleerd en je hebt me geholpen om in mijn kracht te staan, zowel in werk als privé! Dank!!!"
Monique van Rooyen, DST Experience Communicatie

"Dank Muriel! Ik ben enorm trots op wat we hier met z’n allen hebben bereikt. Terugkijkend op dit traject zie ik de ideeën die naar voren zijn gekomen, hoe klein ook, als zeer belangrijke resultaten. Ze zijn namelijk van grote betekenis als het gaat om veranderen en verbeteren. Er is al een heleboel tot stand gekomen en we zien het als een plezierige uitdaging om de HPO-gedachte verder te gaan borgen binnen Beweging 3.0."
Marlijn Lenselink, directievoorzitter van Beweging 3.0.

"Het blijkt een trager proces dan verwacht in 2010, om in deze organisatie van 7 naar 14 en uiteindelijk 20 procent vrouwen in topposities te komen. Niet alleen omdat het aanbod van vacatures in deze posities gering is, er is weinig doorstroom, maar ook omdat er onvoldoende vrouwen solliciteren, om hun eigen beweegredenen, op de plekken die wél vrijkomen. Daarbij is ons beleid om als springplank te fungeren voor hogere posities buíten FOM niet gunstig voor ons eigen 'percentage', maar wél voor de vrouwen zélf die een hogere plek buiten FOM gaan bezetten en zo fysica-breed wél zorgen voor meer topvrouwen in de natuurkunde. Dit komt alleen de cijfers voor FOM dan niet ten goede, maar we zijn daar wel erg trots op en blij mee! De acties die wij de afgelopen jaren met Muriel hebben opgezet, waaronder een mentoringprogramma voor vrouwen, die na een eerste pilot een vervolg krijgt, gender is een vast agendapunt voor het bestuur, en een workshop gender awareness over onbewuste voorkeuren in selectieprocessen."
Renée-Andrée Koornstra, hoofd van de Centrale Personeelsdienst van FOM

M V

Ik ga akkoord met de Algemene Voorwaarden

Om spam te voorkomen graag het antwoord op onderstaande som invullen.