(035) 603 7979

Experts

Muriel Schrikkema – Mrs. Feedforward

Muriel is er van overtuigd dat iedereen in staat is om meer te bereiken door het beter benutten van kwaliteiten. Ze is een expert in het creëren van een positieve, open- en actiegerichte cultuur, waarin diverse kwaliteiten/perspectieven worden geïncludeerd en daadwerkelijk benut. Ze is een veelgevraagd expert rond feedforward, inclusie, ambities waarmaken, High Performance Leiderschap en samenwerken.

Lees verder

Marco Schreurs – Mr. HPO Insight™

Voor Marco gaat er niets boven het bouwen aan High Performance Teams en Organisaties. Zijn kracht zit in het combineren van bewezen inzichten met inspirerende voorbeelden. Marco is verantwoordelijk voor het HPO Insight™ verbetertool en de feedforward analyse™. Marco schreef de bestsellers Animal Firm en Een High Performance Organisatie … Wat is dat?

Lees verder

Esther Mollema – Mrs. Mindbugs

Esther Mollema gelooft dat de kracht van organisaties ligt in onze individuele verschillen. Ze is een expert en auteur over hoe diversiteit tot stand kan worden gebracht voor betere financiële en strategische resultaten. Als veelgevraagd spreker en trainer deelt Esther haar inzichten in succesvol ondernemen, High Performance Organisaties (HPO) en Inclusie & Diversiteit.

Lees verder

Direction Europe BV

Havenstraat 39
1211 KG Hilversum
Telefoon 035 – 603 7979
E-mail: info@dir.nl
Bankrekening: NL31 FVLB 0699 0131 78

Programma's op ieder niveau

Open programma’s

Naast veel maatwerk trainingen en HPO, mindbugs en feedforward workshops die wij (vrijgesteld van btw) voor veel profit, non-profit en overheidsorganisaties verzorgen, organiseren wij ook enkele reguliere trainingen (open inschrijving). Individuele trainingen die direct bijdragen aan jouw persoonlijke ontwikkeling en het succes van je team / organisatie.

Lees verder

De meetlat van Direction

wetenschappelijk en in de praktijk bewezen:

Lees verder

Maatwerk programma’s

We zijn een A-merk op het gebied van high performance leiderschap, positieve feedback / feedforward, teamontwikkeling, diversiteit & inclusie, vrouwelijk leiderschap en ambities waarmaken. De doelstellingen van jouw organisatie(-onderdeel) vormen de basis. We helpen jou en je team of organisatie bij het krijgen van inzicht en dat te vertalen naar resultaat. We denken graag met je mee, ontwerpen interventies en helpen je het gewenste resultaat te realiseren.

lees verder

Trainingen

3-daagse training

3-daagse Training: Het politieke spel in je organisatie succesvoller spelen

Vind je het ook zo moeilijk om het politieke krachtenveld in je organisatie op een goede manier te beïnvloeden? Effectief politiek handelen is een spel met spelregels. Het is een ambacht dat je kunt leren. Tijdens deze training leer je beter het spel te spelen, maar wel vanuit je eigen kwaliteiten.

Macht en politiek handelen hebben vaak, ten onrechte, een slechte naam. Helaas, want veelal hebben ze een doorslaggevende rol bij het functioneren van individuen en organisaties. Macht en politiek bepalen de besluitkracht van de organisatie en het vertrouwen van de mensen die met elkaar samenwerken. Organisaties zijn continu aan het veranderen. Ook qua hiërarchie. Steeds vaker is het voor professionals van belang om invloed te kunnen uitoefenen op de besluitvorming. Om gehoord te worden.

“Top training. Had ik deze training maar 10 jaar eerder gedaan!”
Leny Oosterhoff - P.R. Marketing Manager ING

Deze 3-daagse training rond 'Macht en Politiek handelen in Organisaties' geeft je antwoorden en meer invloed

 • Je leert politieke patronen en krachten en de verschillende belangen herkennen en analyseren.
 • Je gaat het politieke spel niet meer uit de weg en je pakt conflictsituaties beter aan.
 • Je krijgt inzicht in je emotionele valkuilen die je flexibiliteit ondermijnen.
 • Je leert het spel effectief te spelen (politieke situaties beter inschatten / lezen) en hoe je het mede met jouw eigen stijl kunt bepalen.
 • Je leert politiek handelen sneller te herkennen en je breidt jouw 'instrumentarium' hoe hier mee om te gaan uit.

"Uitstekende training. Praktisch toepasbaar. Maakt wat los in me dat ik mee neem naar huis
en op mijn werk ga bespreken en toepassen."
Petra Lambert - Regiocoördinator Platform Beta Techniek

Onderwerpen die aan bod komen

 • Macht en politiek handelen binnen organisaties zijn onlosmakelijk met elkaar verbondenMacht en Politiek Handelen in Organisaties
 • De structuur van het politiek handelen (Politieke Handelingsmodel van Martin Hetebrij)
 • Omgangsvormen met macht die je kunt herkennen
 • Planmatig werken en betere resultaten boeken
 • Oefeningen naar aanleiding van het politieke handelingsmodel
 • Je natuurlijke ‘politieke handelingsstijl’
 • De emotionele kant van politiek handelen: hoe ‘gijzel’ jij jezelf in het politieke spel?
 • Oefening in het voeren van meer ‘volwassen’ en rustige gesprekken, door te ontdekken waar je overtuigingskracht zit!

Na het volgen van deze training herken en analyseer je politieke patronen en de verschillende belangen. Je gaat het politieke spel niet meer uit de weg. Je pakt politieke conflictsituaties beter aan. Je herkent je emotionele valkuilen die je flexibiliteit ondermijnen. En je weet hoe je het spel moet spelen en ook mede kunt bepalen.

‘Iemand die samenwerkt en daarbij voordeel heeft zal het nooit een politiek spel noemen. Het waren dan onderhandelingen of gewoon afspraken. Op het moment dat je er nadeel bij hebt ga je het ineens wel zo noemen.’
Jeroen Busscher

Referenties van deelnemers

Sinds 2005 hebben wij al meer dan 1.000 deelnemers succesvoller gemaakt met deze training. Hieronder enkele reacties:

“Ik heb in geen tijden zo’n goede cursus gevolgd. Met name de overtuigingstechniek ‘framing’ in het kader van debatteren in vergaderingen heb ik al direct toegepast!”
Harriet van Daal, Head International Office VU University Amsterdam

“Deze training combineert praktische kennis met handvatten over velerlei zichtbare en onzichtbare (project)verhoudingen.”
Jan Niessen, Manager Projecten & Resourcemanagement bij NCCW

“Aanrader voor diegenen die een vervolgstap willen maken binnen hun organisatie.”

“Zeer waardevol, ik kan niet wachten om het in praktijk te brengen.”

“Zeer waardevol, geleerd om zaken echt te benoemen!”
Arnold Franken, Crédit Agricole Consumer Finance

“Erg goed, zet me aan tot nadenken. Heeft mij zelfs wat rust gebracht en een ‘duw’ in het verder ontwikkelen en omgaan met politieke sensitiviteit.”
Business controller zakelijke markt, KPN

Maatwerktraining: Macht en Politiek handelen in Organisaties

Wilt u meer weten over de maatwerkmogelijkheden voor dit programma? Neemt u dan contact op met Marco Schreurs voor het maken van een afspraak (T. 035–6037979).

Doelgroep

Doelgroep training: Macht en Politiek handelen in Organisaties

Directies, adviseurs, projectmanagers, (lijn)managers, senior medewerkers en stafmedewerkers. Je hebt minimaal vijf jaar werkervaring en minimaal HBO werk- en/of denkniveau. In je functie heb je regelmatig te maken met besluitvorming en/of werk je veel samen met collega’s of mensen buiten je organisatie.

Investering

Investering

Investering is € 1.975,- (vrijgesteld van btw). Dit bedrag is inclusief documentatie, boek en materialen. Tijdens de training ‘Macht en Politiek handelen in Organisaties’ gebruiken wij de feedforward analyse™. De kosten voor deze 360 graden assessment en persoonlijke rapportage bedragen €200,- (exclusief btw). Heb je onlangs deze test gedaan dan kun je dat aangeven, zodat wij hiervoor geen kosten in rekening hoeven te brengen. De locatiekosten (overnachten en catering) €525,00 (exclusief btw).

In geval van annuleren tot 4 weken voor aanvang van de training worden alleen de locatiekosten in rekening gebracht. Voor annuleren in de 4 weken voorafgaand aan de training is het totale bedrag verschuldigd. Vervanging is uiteraard in overleg mogelijk. Zie ook onze Algemene Voorwaarden.

Dag 1: Inleiding in politiek handelen in organisaties

Politiek: waarom kunnen we niet zonder?

 • Politiek en macht binnen organisaties zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
 • Hoe ervaar jij macht en politiek in je werk?
 • Kun jij de kwaliteit van je persoonlijk politiek handelen verhogen?
 • Het Politieke Handelingsmodel.

De structuur van politiek handelen

 • Patroonmatig politiek handelen; Wat herken je bij jezelf en binnen jouw organisatie?
 • Hoe kun je planmatiger te werk gaan om zo betere resultaten te boeken?

Oefenen met het Politieke Handelingsmodel

Door middel van een fictieve casus en videofragmenten passen we het handelingsmodel toe op concrete én herkenbare situaties. Het zal je verbazen hoeveel meer mogelijkheden je hebt om je doelen te bereiken wanneer je het model goed hanteert.

Avondprogramma: ethisch politiek handelen

Ethiek is een subjectief begrip. Iedereen heeft zijn eigen grens maar er zijn ook algemene en maatschappelijke grenzen aan te geven.

“Combinatie tussen theorie gericht op mijn organisatie en daarna inzoomen op mijzelf was zeer waardevol.”
Krishna Jethoe – Controller Vidomes

“Uitstekende training met goede trainers die duidelijk weten waar ze het over hebben.”
Dave Smits – Senior Manager SWIFT

Dag 2: Waarnemen, interpreteren en positie kiezen

Op deze dag behandelen we vooral de casuïstiek van de deelnemers en passen we daarop het concept van Politiek Handelen toe. We kijken naar je praktijkvoorbeelden. Vervolgens komen de drie niveaus aan bod van politiek handelen: strategisch, organiserend en praktisch. Met deze niveaus als uitgangspunt analyseer je je eigen casuïstiek.

Middag- en avondprogramma: Wat is van nature jouw politieke handelingsstijl?

We gaan je wat meer op de huid zitten. Aan de hand van de feedforward analyse™ en jouw persoonlijke rapportage, krijg je inzicht in jouw belangrijkste kwaliteiten die bijdragen aan jouw politieke handelingsstijl. We hebben gezien hoe verschillende spelers in een politiek proces het probleem benoemen vanuit hun eigen politieke profiel en voor welke stijl zij patroonmatig kiezen. De trainer bekijkt samen met jou hoe je met deze nieuwe inzichten de kwaliteit van je eigen politiek handelen kunt verhogen.

Dag 3: Persoonlijke besluitvorming

De persoonlijke kant van politiek handelen

Tot nu hebben we vooral de rationele kant van politiek handelen besproken. Op deze laatste dag besteden we uitgebreid aandacht aan de persoonlijke kant van politiek handelen. Vaak zorgen onderliggende emoties nog voor de nodige drempels om daadwerkelijk resultaat te boeken. Muriel Schrikkema brengt het verschil tussen rationeel en emotioneel in kaart en geeft je handvatten om zoveel mogelijk volwassen te blijven handelen wanneer emoties je parten spelen.

De middag besteden we aan het daadwerkelijk oefenen van die gesprekken die lastig voor je zijn. Gesprekken waarvan je verwacht dat je emoties zodanig opspelen, dat dit een volwassen gesprek met gewenst resultaat in de weg staat. Doe vast ervaring op met hoe jij succesvol invloed kunt uitoefenen!

“Uitstekende afwisseling van theorie en praktijk. Erg levendig!”
Rob Voorhuis – Projectmanager KPN

4 november 2019 t/m 6 november 2019

Locatie

Drakenburg - Baarn
https://www.drakenburg.nl/contact
3744 MG BAARN
035 646 14 14
https://www.drakenburg.nl/contact
Bekijk op Google Maps

Trainers

Alex Klein
Fred Vermeulen
Harry Muller
Muriel Schrikkema

Inschrijven


M V

Ik ga akkoord met de Algemene Voorwaarden

Om spam te voorkomen graag het antwoord op onderstaande som invullen.

Verder ontwikkelen...

Maatwerk trainingen
drijfverenAansluiten op de drijfveren van anderen
onderhandelenDe kunst van het onderhandelen
Feedback geven en ontvangenFeedback Geven en Ontvangen
Cases