(035) 603 7979

Experts

Muriel Schrikkema – Mrs. Feedforward

Muriel is er van overtuigd dat iedereen in staat is om meer te bereiken door het beter benutten van de eigen en elkaars kwaliteiten. Ze is een expert in het creëren van een positieve, open- en actiegerichte cultuur, waarin diverse kwaliteiten worden geïncludeerd en benut. Ze is een veelgevraagd expert rond feedforward (ontwikkelgesprekken), inclusie, teamontwikkeling, High Performance Leiderschap en samenwerken.

Lees verder

Marco Schreurs – HPO expert

Voor Marco gaat er niets boven het bouwen aan High Performance Teams en Organisaties. Zijn kracht zit in het combineren van bewezen inzichten met inspirerende voorbeelden. Marco is verantwoordelijk voor o.a. de HPO-diagnose en de feedforward analyse™. Marco schreef de bestsellers Animal Firm en Een High Performance Organisatie … Wat is dat?

Lees verder

Esther Mollema – Mrs. Mindbugs

Esther Mollema gelooft dat de kracht van organisaties ligt in onze individuele verschillen. Ze is een expert en auteur over hoe diversiteit tot stand kan worden gebracht voor betere financiële en strategische resultaten. Als veelgevraagd spreker en trainer deelt Esther haar inzichten in succesvol ondernemen, High Performance Organisaties (HPO) en Inclusie & Diversiteit.

Lees verder

Direction Europe BV

Havenstraat 39
1211 KG Hilversum
Telefoon 035 – 603 7979
E-mail: info@dir.nl
Bankrekening: NL31 FVLB 0699 0131 78

Programma's op ieder niveau

Open programma’s (klassikaal en online)

Naast veel maatwerk trainingen en HPO, mindbugs en feedforward workshops die wij (vrijgesteld van btw) voor veel profit, non-profit en overheidsorganisaties verzorgen, organiseren wij ook enkele reguliere trainingen (open inschrijving). Individuele trainingen die direct bijdragen aan jouw persoonlijke ontwikkeling en het succes van je team / organisatie.

Lees verder

De meetlat van Direction

Lees verder

Maatwerk programma’s

We zijn al meer dan 20 jaar een A-merk op het gebied van high performance leiderschap, feedforward (ontwikkelgesprek), teamontwikkeling en diversiteit & inclusie. De doelen van jezelf, je team of organisatie vormen de basis. We helpen organisaties bij het krijgen van inzicht en dat te vertalen naar resultaat. We denken graag met je mee, ontwerpen interventies en helpen je het gewenste resultaat te realiseren.

lees verder

Trainingen

3 -daagse training

3-daagse Training: Het politieke spel in je organisatie/project effectiever spelen

Vind je het ook zo moeilijk om het politieke krachtenveld in je organisatie op een goede manier te beïnvloeden? Om goed om te kunnen gaan met politiek handelen in je organisatie of project? Lijkt het besluitvormingsproces soms niet altijd even transparant? En voel je geen begrip als beslissingen op de macht worden genomen in plaats van op argumenten? Hoe kom je achter de daadwerkelijke belangen en agenda’s die iedereen heeft? En zou je ook bewuster een positie willen innemen, mensen durven aanspreken, zonder zaken te persoonlijk te maken?

In een recent onderzoek in de Harvard Business Review gaf maar liefst 75% van de respondenten aan dat de grootste aanslag op hun veerkrachtreserves was "het managen van moeilijke relaties op het werk of kantoorpolitiek op het werk". 

Omgaan met eigenbelangen, statusgevoel en politieke dynamieken in een organisatie vereist bewustwording van persoonlijke allergieën en blinde vlekken. Het ontwikkelen van inzicht in patronen en gedrag van mensen is cruciaal, evenals trouw blijven aan organisatiedoelen te midden van verborgen agenda's.

Effectief politiek handelen is een spel met spelregels. Het is een ambacht dat je kunt leren om gemeenschappelijke doelen te behalen. Tijdens deze training, beoordeeld met een gemiddelde van 9,2 over de afgelopen tien sessies, leer je beter het spel te spelen, vanuit je eigen kwaliteiten.

Macht en politiek handelen hebben vaak, ten onrechte, een slechte naam. Helaas, want veelal hebben ze een doorslaggevende rol bij het functioneren van individuen en organisaties. Macht en politiek bepalen de besluitkracht van de organisatie en het vertrouwen van de mensen die met elkaar samenwerken. Organisaties zijn continu aan het veranderen. Ook qua hiërarchie. Steeds vaker is het voor professionals van belang om invloed te kunnen uitoefenen op de besluitvorming. Om gehoord te worden.

"Het verschil tussen macht & communicatie en bewuste inzet daarvan was zeer waardevol."3-daagse Training: Het politieke spel in je organisatie effectiever spelen
Hilde Taverne, Programmamanager Zorginnovatie / strategisch adviseur - Helen Dowling Instituut

"Het oefenen van de theorie naar de praktijk was voor mij goud waard. Goede mix van theorie en praktijk."
Annemiek Spronk, Genremanager - NPO

"Combinatie van de onderdelen maakt het heel compleet & divers. Fijne trainers!"
Vivianne Hoeberichts, Senior team leader product Development - Danone Nutricia Research

"Mooie opbouw van de training, gaat echt goed diep door de adviezen van de trainers en mede cursisten."
Pauline de Waardt, International Marcom Lead - Maandag

Deze 3-daagse training rond 'Macht en Politiek handelen in Organisaties' geeft je antwoorden en meer invloed

 • Je leert politieke patronen en krachten en de verschillende belangen herkennen en analyseren.
 • Je gaat het politieke spel niet meer uit de weg en je pakt conflictsituaties beter aan.
 • Je leert beter herkennen wat er gebeurt als er wordt onderhandeld.
 • Je krijgt meer controle over de situatie, zodat je de argumenten van de ander beter benut en er wordt geluisterd naar jouw argumenten.
 • Je krijgt inzicht in je emotionele valkuilen die je flexibiliteit ondermijnen en daardoor neem je zaken minder persoonlijk.
 • Je krijgt handvatten hoe je kan meebewegen en meer “stevigheid” kan laten zien.
 • Je leert het spel effectief te spelen (politieke situaties beter inschatten / lezen) en hoe je het mede met jouw eigen stijl kunt bepalen.
 • Je leert hoe je beter je strategische (advies)rol kan invullen.
 • Je leert “politieke situaties” eerder herkennen en te analyseren om op de juiste manier het gesprek aan te kunnen gaan.
 • Je breidt jouw 'instrumentarium' om met macht en politiek om te gaan uit.
 • Van verrast worden door besluiten naar medespeler zijn: je leert proactief te handelen binnen de politieke dynamiek van je organisatie.
 • Je ontwikkelt vaardigheden om diverse belangen samen te brengen en effectief te managen, zelfs in complexe en diverse organisatiestructuren.
 • Je leert spanningen tussen je organisatie en externe partijen, zoals de overheid, te beheren en te gebruiken voor positieve uitkomsten.

"Uitstekende training. Praktisch toepasbaar. Maakt wat los in me dat ik mee neem naar huis
en op mijn werk ga bespreken en toepassen."
Petra Lambert - Regiocoördinator Platform Beta Techniek

"Uitstekende didactische vormgeving, heel inspirerend, veilige omgeving en perfecte balans tussen informatie en oefenen!"
Wilma Steegenga, Universitair Docent - Wageningen Universiteit & Research

"Hele interessante en zinvolle training. Veel inzicht en oefenen. Super goed qua opbouw en uitvoering."
John van der Zwan, Commandant - Brandweer Gooi en Vechtstreek

"Wauw, wat een top training! Van de theoretische kaders, eigen casus oppakken tot en met de spiegel die werd voorgehouden. Een aanrader."
Robey de Jong, Lead Analytics - Rabobank

Onderwerpen die aan bod komen

 • Macht en politiek handelen binnen organisaties zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden
 • De structuur van het politiek handelen (Politieke Handelingsmodel van Martin Hetebrij)
 • Omgangsvormen met macht die je kunt herkennenHet politieke spel in je organisatie effectiever spelen
 • Planmatig werken en betere resultaten boeken
 • Oefeningen met het beïnvloeden van de besluitvorming binnen jouw organisatie / project
 • Je natuurlijke ‘politieke handelingsstijl’
 • Meer en dieper inzicht in politieke processen. Goed kunnen optreden zonder het persoonlijk te maken.
 • De emotionele kant van politiek handelen: hoe ‘gijzel’ jij jezelf in het politieke spel?
 • Welke kwaliteiten bezit jij om waarmee je het politieke spel in je organisatie (nog) beter kan spelen?
 • Oefening in het voeren van meer ‘volwassen’ en rustige gesprekken, door te ontdekken waar je overtuigingskracht zit!

Na het volgen van deze training ben je in staat om politieke patronen en de verschillende belangen effectief te herkennen en te analyseren. Je gaat het politieke spel niet meer uit de weg en leert politieke conflictsituaties met meer vertrouwen aan te pakken. Je wordt bewuster van je emotionele valkuilen die je reactievermogen en flexibiliteit ondermijnen. Bovendien ontwikkel je de vaardigheden om het politieke spel niet alleen te spelen maar ook te sturen, zodat je de besluitvorming binnen je organisatie succesvol kunt beïnvloeden.

‘Iemand die samenwerkt en daarbij voordeel heeft zal het nooit een politiek spel noemen. Het waren dan onderhandelingen of gewoon afspraken. Op het moment dat je er nadeel bij hebt ga je het ineens wel zo noemen.’
Jeroen Busscher

Referenties van deelnemers

Meer dan 1.200 deelnemers hebben de training gewaardeerd met een 9,2 gemiddeld. Hieronder enkele reacties:

"Ik heb de theorie onder de praktijk gevonden."
Martin Hofsteenge, Teammanager Juridische Zaken - Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

“Ik heb in geen tijden zo’n goede cursus gevolgd. Met name de overtuigingstechniek ‘framing’ in het kader van debatteren in vergaderingen heb ik al direct toegepast!”
Harriet van Daal, Head International Office VU University Amsterdam

“Deze training combineert praktische kennis met handvatten over velerlei zichtbare en onzichtbare (project)verhoudingen.”
Jan Niessen, Manager Projecten & Resourcemanagement bij NCCW

“Aanrader voor diegenen die een vervolgstap willen maken binnen hun organisatie.”

“Zeer waardevol, ik kan niet wachten om het in praktijk te brengen.”

“Zeer waardevol, geleerd om zaken echt te benoemen!”
Arnold Franken, Crédit Agricole Consumer Finance

“Erg goed, zet me aan tot nadenken. Heeft mij zelfs wat rust gebracht en een ‘duw’ in het verder ontwikkelen en omgaan met politieke sensitiviteit.”
Business controller zakelijke markt, KPN

“Top training. Had ik deze training maar 10 jaar eerder gedaan!”
Leny Oosterhoff - P.R. Marketing Manager ING

"Uitstekende opbouw in content, maar ook energie!
Jos van Rhee - Manager Operations Uniper Benelux

Maatwerktraining: Macht en Politiek handelen in Organisaties

Wilt u meer weten over de maatwerkmogelijkheden voor dit programma? Neemt u dan contact op met Marco Schreurs voor het maken van een afspraak (T. 035–6037979).

Doelgroep

Teamleiders, directie, adviseurs, project managers, (lijn)managers, senior medewerkers en stafmedewerkers. Je hebt minimaal vijf jaar werkervaring en minimaal HBO werk- en/of denkniveau. In je functie heb je regelmatig te maken met besluitvorming en/of werk je veel samen met collega’s of mensen buiten je organisatie.

Investering

Investering is € 2.150,-. Dit bedrag is inclusief documentatie, boeken en materialen. Tijdens de training gebruiken wij de feedforward analyse™. De kosten voor deze 360 graden assessment, persoonlijke rapportage en het terugkoppelgesprek bedragen €450,-. Heb je onlangs deze test gedaan dan kun je dat aangeven, zodat wij hiervoor geen kosten in rekening hoeven te brengen. De locatie kosten (dit is exclusief overnachtingskosten) bedragen €335,00.

Het totaal bedrag €2.935,- is vrijgesteld van btw (Direction is een CRKBO geregistreerde instelling).

In geval van annuleren tot 4 weken voor aanvang van de training worden alleen de locatiekosten in rekening gebracht. Voor annuleren in de 4 weken voorafgaand aan de training is het totale bedrag verschuldigd. Vervanging is uiteraard in overleg mogelijk. Zie ook onze Algemene Voorwaarden. Bij minimaal zes (6) deelnemers zal de training doorgang vinden. Maximaal twaalf (12) deelnemers worden per training toegelaten. Mocht een training geannuleerd moeten worden, dan ontvangen de deelnemers de volledige trainingsfee retour binnen vijf (5) werkdagen.

Voorafgaand aan de training:

 • Voorbereiding: Voorafgaand aan de training zal Muriel Schrikkema met jou de resultaten van de feedforward analyse™ bespreken (1 uur). Dit waardevolle gesprek bereidt je voor om met nog meer focus je persoonlijke vraagstukken, kwaliteiten en uitdagingen aan te pakken tijdens de training.

Dag 1: Inleiding in politiek handelen in organisaties
(09.30 – 21.00 uur)

Politiek: waarom kunnen we niet zonder?

 • Ontdek waarom politiek en macht onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn binnen organisaties en hoe je deze krachten kunt benutten om je doelen te bereiken.
 • Hoe ervaar jij macht en politiek in je werk? Welke kwaliteiten kun je ontwikkelen om je persoonlijk politiek handelen te verhogen?
 • Kun jij de kwaliteit van je persoonlijk politiek handelen verhogen?
 • Leer de structuur van effectief politiek handelen en hoe je dit planmatig kunt inzetten om betere resultaten te boeken

De structuur van politiek handelen

 • Patroonmatig politiek handelen; Wat herken je bij jezelf en binnen jouw organisatie?
 • Hoe kun je planmatiger te werk gaan om zo betere resultaten te boeken?

Oefenen met het Politieke Handelingsmodel

Door middel van een fictieve casus en videofragmenten passen we het handelingsmodel toe op concrete én herkenbare situaties. Het zal je verbazen hoeveel meer mogelijkheden je hebt om je doelen te bereiken wanneer je het model goed hanteert.

Avondprogramma o.l.v. Debat.nl: ethisch politiek handelen

Ethiek is een subjectief begrip. Iedereen heeft zijn eigen grens maar er zijn ook algemene en maatschappelijke grenzen aan te geven. Na deze inspirerende sessie gaan we samen aan tafel.

“Combinatie tussen theorie gericht op mijn organisatie en daarna inzoomen op mijzelf was zeer waardevol.”
Krishna Jethoe – Controller Vidomes

“Hele waardevolle training met uitstekende opbouw van theorie naar praktijk.”
Marie-Thérèse Dubbeldam-Ooms – bestuurder

“Heel kundig, praktisch en erg nuttig. Hartstikke goed programma en erg gericht op persoonlijk resultaat.”
Peter van Langen, procesleider waterveiligheid – Hoogheemraadschap Holland Noorderkwartier

Dag 2: Waarnemen, interpreteren en positie kiezen
(09.30 – 17.00 uur)

Op deze dag behandelen we vooral de casuïstiek van de deelnemers en passen we daarop het concept van Politiek Handelen toe. We kijken naar je praktijkvoorbeelden. Verken de strategische, organiserende en praktische niveaus van politiek handelen en pas deze toe op jouw casuïstiek om jouw invloed effectief te vergroten.

Wat is van nature jouw politieke handelingsstijl?

We gaan je wat meer op de huid zitten. Aan de hand van de feedforward analyse™ en jouw persoonlijke rapportage, krijg je inzicht in jouw belangrijkste kwaliteiten die bijdragen aan jouw politieke handelingsstijl. We hebben gezien hoe verschillende spelers in een politiek proces het probleem benoemen vanuit hun eigen politieke profiel en voor welke stijl zij patroonmatig kiezen. De trainer bekijkt samen met jou hoe je met deze nieuwe inzichten de kwaliteit van je eigen politiek handelen kunt verhogen.

“Super, hele fijne combinatie van theorie en praktijkopdrachten. Theorie en hele bruikbare input van mede-cursisten.”
Antoinette Slootjes – Service manager Gemeente Groningen

“Geweldige training! Het politieke handelingsmodel in combinatie met mijn eigen profiel is een goede manier om te koppelen aan mijzelf.”
Rozemarije Schlotter – senior adviseur CQ Procesmanagement

Dag 3: Persoonlijke besluitvorming
(09.30 – 17.00 uur)

De persoonlijke kant van politiek handelen

Tot nu hebben we vooral de rationele kant van politiek handelen besproken. Op deze laatste dag besteden we uitgebreid aandacht aan de persoonlijke kant van politiek handelen. Vaak zorgen onderliggende emoties nog voor de nodige drempels om daadwerkelijk resultaat te boeken. Muriel Schrikkema brengt het verschil tussen rationeel en emotioneel in kaart en geeft je handvatten om zoveel mogelijk volwassen te blijven handelen wanneer emoties je parten spelen.

De middag besteden we aan het daadwerkelijk oefenen van die gesprekken die lastig voor je zijn. Gesprekken waarvan je verwacht dat je emoties zodanig opspelen, dat dit een volwassen gesprek met gewenst resultaat in de weg staat. Doe vast ervaring op met hoe jij succesvol invloed kunt uitoefenen!

We sluiten de training af met een gezellige borrel.

 

“Uitstekende afwisseling van theorie en praktijk. Erg levendig!”
Rob Voorhuis – Projectmanager KPN

6 november 2024 t/m 8 november 2024

Locatie

Drakenburg - Baarn
https://www.drakenburg.nl/contact
3744 MG BAARN
035 646 14 14
https://www.drakenburg.nl/contact
Bekijk op Google Maps

Trainers

Fred Vermeulen
Harry Muller
Muriel Schrikkema
Peter van der Geer

Inschrijven


M V

Ik ga akkoord met de Algemene Voorwaarden

Om spam te voorkomen graag het antwoord op onderstaande som invullen.

Verder ontwikkelen...

Maatwerk trainingen
feedback geven en ontvangen: feedforward je feedbackMaatwerktraining: Feedback geven en ontvangen
Inzicht in besluitvorming voor young potentialsInzicht in besluitvorming voor young potentials
Cases