(035) 603 7979

nl

en

Experts

Muriel Schrikkema – Mrs. Feedforward

Muriel is er van overtuigd dat iedereen in staat is om meer te bereiken door het beter benutten van de eigen en elkaars kwaliteiten. Ze is een expert in het creëren van een positieve, open- en actiegerichte cultuur, waarin diverse kwaliteiten worden geïncludeerd en benut. Ze is een veelgevraagd expert rond feedforward (ontwikkelgesprekken), inclusie, teamontwikkeling, High Performance Leiderschap en samenwerken.

Lees verder

Marco Schreurs – HPO expert

Voor Marco gaat er niets boven het bouwen aan High Performance Teams en Organisaties. Zijn kracht zit in het combineren van bewezen inzichten met inspirerende voorbeelden. Marco is verantwoordelijk voor o.a. de HPO-diagnose en de feedforward analyse™. Marco schreef de bestsellers Animal Firm en Een High Performance Organisatie … Wat is dat?

Lees verder

Esther Mollema – Mrs. Mindbugs

Esther Mollema gelooft dat de kracht van organisaties ligt in onze individuele verschillen. Ze is een expert en auteur over hoe diversiteit tot stand kan worden gebracht voor betere financiële en strategische resultaten. Als veelgevraagd spreker en trainer deelt Esther haar inzichten in succesvol ondernemen, High Performance Organisaties (HPO) en Inclusie & Diversiteit.

Lees verder

Direction Europe BV

Havenstraat 39
1211 KG Hilversum
Telefoon 035 – 603 7979
E-mail: info@dir.nl
Bankrekening: NL31 FVLB 0699 0131 78

Programma's op ieder niveau

Open programma’s (klassikaal en online)

Naast veel maatwerk trainingen en HPO, mindbugs en feedforward workshops die wij (vrijgesteld van btw) voor veel profit, non-profit en overheidsorganisaties verzorgen, organiseren wij ook enkele reguliere trainingen (open inschrijving). Individuele trainingen die direct bijdragen aan jouw persoonlijke ontwikkeling en het succes van je team / organisatie.

Lees verder

De meetlat van Direction

Lees verder

Maatwerk programma’s

We zijn al meer dan 20 jaar een A-merk op het gebied van high performance leiderschap, feedforward (ontwikkelgesprek), teamontwikkeling en diversiteit & inclusie. De doelen van jezelf, je team of organisatie vormen de basis. We helpen organisaties bij het krijgen van inzicht en dat te vertalen naar resultaat. We denken graag met je mee, ontwerpen interventies en helpen je het gewenste resultaat te realiseren.

lees verder

Artikelen

Kantoorpolitiek zonder kantoor …

Hoe zit het met kantoorpolitiek als er bijna of helemaal geen kantoor meer is? Al bijna 15 jaar organiseren wij de succesvolle training ‘Macht & Politiek in Organisaties – Het politieke spel in je organisatie effectiever spelen’. Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de vaak verborgen krachten die ten grondslag liggen aan de formele en informele machtsdynamiek in organisaties. Het succes van mensen hangt niet alleen af van wat ze inbrengen, maar zeker ook van hun vermogen om te navigeren door ‘de weinig transparante wateren van de kantoorpolitiek’. Deze laatste zin komt uit een onlangs gepubliceerd artikel in Harvard Business Review[i] over kantoorpolitiek.

En uiteraard is onze training van nu, qua opzet en inhoud, niet te vergelijken met de allereerste training. De training verandert, omdat ook kantoorpolitiek aan verandering onderhevig is. In het eerder aangehaalde Harvard artikel vragen de onderzoekers zich af wat er gebeurt met kantoorpolitiek als er geen kantoor meer is. Wat gebeurt er met kantoorpolitiek als het kantoor verplaatst van fysiek naar virtueel.

We missen het spontane gesprek bij het koffiezetapparaat

Thuiswerken bestaat al enige tijd, maar is door de corona pandemie in een stroomversnelling geraakt. Daarmee ook de manier hoe we met Kantoorpolitiek zonder kantoor - 3 tipselkaar samenwerken. Geheel of gedeeltelijk is de fysieke samenwerking op kantoor verplaatst naar online samenwerken. Persoonlijk contact en fysieke menselijke interactie zijn (deels) verdwenen of minder geworden. Met diverse gevolgen van dien. “We missen het spontane gesprek bij het koffiezetapparaat” horen we bijvoorbeeld klanten geregeld zeggen.

Was het aan het begin van de corona crisis nog vreemd en onwennig, inmiddels is voor veel mensen een zekere mate van normaliteit ontstaan. Ze werken online en als ze op kantoor komen dan is het vaak met minder collega’s dan normaal. Samenwerken, vergaderen, et cetera doe je online. Even bijpraten bij het koffiezetapparaat doen we veel minder en vaak alleen nog via de telefoon.

Wat betekent dit nu voor de kantoorpolitiek? Zijn de oude normen en regels nog van toepassing? Ontstaat er minder vriendjespolitiek? Neemt gebruik van macht op basis van kennis en ervaring toe? De onderzoekers vragen zich daarnaast af of de inzet van technologie (online werken) ervoor zorgt dat we ons meer concentreren op onze werkelijke prestaties, waardoor de impact van informele netwerken en informeel beïnvloeden wordt verminderd?

Zelfs zonder fysiek kantoor, zal kantoorpolitiek niet verdwijnen

Net zoals de organisatiecultuur niet zal verdwijnen alleen omdat mensen vanuit huis werken, zal kantoorpolitiek ook niet verdwijnen. Volgens de onderzoekers zijn er drie belangrijke kansen die professionals kunnen aangrijpen tijdens deze overgang naar geheel of gedeeltelijk kantoorloos werken:

  1. De mogelijkheid om relaties te resetten.
    De verschuiving naar werken op afstand heeft de patronen van onze interactie op het werk grondig verstoord. Dit is een kans om relaties met je baas en collega’s te herstellen. Als je in het verleden minder succesvol was in kantoorpolitiek, dan is dit een moment om na te denken over hoe je de situatie kunt veranderen. Wees vooral duidelijk in je communicatie over het werk en zoek vooral zelf en regelmatig contact. Overweeg ook de sociale kant van kantoorpolitiek. Het is mogelijk dat anderen meer tijd en energie hebben geïnvesteerd in het opbouwen van persoonlijke relaties met collega’s, terwijl jij jezelf op een afstand hield. Dat je vooral druk was met je werk zo goed mogelijk te doen. De pandemie biedt een natuurlijke gelegenheid om relaties te verstevigen – of je dat nu in het verleden hebt gedaan of niet. Probeer inhaalgesprekken voor te stellen of echt te informeren naar het welzijn van anderen.
  2. De kans dat de kwaliteit van werk zegeviert.
    Op een of ander moment hebben we bijna allemaal een irritante collega gehad die half werk levert. Die (minimale) prestaties weet op te poetsen en zich charmant een weg baant naar onverdiende promoties. Die negatieve vorm van kantoorpolitiek wordt door weinig mensen gewaardeerd. Dat is bijvoorbeeld ook niet waar onze training rond macht en politiek in organisaties over gaat. Gelukkig is het veel moeilijker voor deze mensen om succesvol te zijn in een virtuele omgeving. Ze hebben geen gemakkelijke toegang tot overleg of roddelen in de kantine of na het werk op de parkeerplaats. De auteurs beschrijven het mooi: In een wereld waar elke extra minuut van een online-vergadering als een heel leven aanvoelt, is hun opgeblazen gevoel en bonken op de borst te zien als verspilling van tijd die het is. Een virtuele werkomgeving biedt veel meer de mogelijkheid om beoordeeld te worden op de kwaliteit van je werk dan op je gedrag er omheen.
  3. De mogelijkheid om je netwerken te diversifiëren.
    De discussie over online werken richt zich vaak op het feit dat het moeilijker is om te netwerken met collega’s met wie je vroeger een kantoor deelde. Om de voor de hand liggende reden dat we de neiging hebben om diepere emotionele en sociale banden op te bouwen met mensen die fysiek dichter bij ons staan. Maar werken vanaf afgelegen locaties geeft je ook een voordeel: de mogelijkheid om relaties op te bouwen met collega’s en klanten wereldwijd die je anders misschien had verwaarloosd. Online met elkaar werken vermindert onze voorkeur voor het werken met alleen mensen die dicht bij ons staan. Die op ons lijken. Online samenwerken nodigt uit om te werken met mensen die niet alleen fysiek ver weg zijn, maar ook qua cultuur en waarden divers zijn. Maak je netwerk dus diverser en groter. Doe dit bijvoorbeeld door één-op-één overleg in te plannen, een e-mail te sturen of interessante artikelen te delen. Dit wordt een belangrijk onderdeel van kantoorpolitiek, omdat veel mensen, bewust of onbewust, een vrij homogeen netwerk hebben. Een netwerk met mensen die bij dezelfde organisatie of op hetzelfde kantoor werken. Je kunt jouw netwerk veel veerkrachtiger en uiteindelijk nuttiger maken door je te concentreren op het ontwikkelen van een divers netwerk met collega’s die anders zijn dan jij.

Kantoorpolitiek zal altijd blijven

Kantoorpolitiek is een spel met spelregels. Het is een ambacht dat je tijdens onze training kunt leren. Je leert het spel beter te zien, begrijpen en te spelen, vanuit je eigen kwaliteiten. En ook  een kantoorloze omgeving zal kantoorpolitiek niet laten verdwijnen. De menselijke natuur is niet van de ene op de andere dag veranderd en achterkamer gesprekken en macht uitoefening zullen niet zomaar verdampen. Daar waar meerdere belangen zijn, is politiek.

De onderzoekers in het Harvard artikel verwachten dat het ook mogelijk is dat, naarmate de wereld langzaam weer opengaat en sommige kantoren weer open gaan, het risico van een ​​’tweeledig’ systeem van kantoorpolitiek wordt ontwikkeld. Waarbij de mensen die samen kunnen zijn op kantoor een voorkeursbehandeling krijgen t.o.v. degenen die vooral thuiswerken. Zelfs als er geen daadwerkelijke prestatieverschillen tussen beide groepen zijn. Terechte zorgen, maar door de bovenstaande strategieën te volgen, is de kans veel groter dat je ‘politiek’ succesvol bent in deze bijzondere tijd.

Wil je meer weten over de training Het politieke spel in je organisatie effectiever spelen? Neem dan contact op met Marco Schreurs of Muriel Schrikkema (T. 035-6037979).

[i] ‘Navigating Office Politics When There Is No Office’ door Tomas Chamorro-Premuzic en Dorie Clark – Harvard Business Review (October 12, 2020)

Verder ontwikkelen...

Trainingen
3-daagse Training: Het politieke spel in je organisatie effectiever spelen3-daagse Training: Het politieke spel in je organisatie effectiever spelen
Maatwerk trainingen
Effectief beïnvloeden voor niet leidinggevendenEffectief beïnvloeden voor niet leidinggevenden
Cases
Marco Schreurs

ÉCHT MAATWERK VOOR BLIJVENDE IMPACT

Bij Direction beloven we écht maatwerk: trainingen die aansluiten bij de leerdoelen van jouw team en organisatie. Wij gaan verder dan het aanpassen van de inhoud; wij ontwerpen ervaringen die inzicht geven en die leiden tot resultaten die beklijven. Met methoden als de 66 dagen challenge en intervisiesessies zorgen we ervoor dat nieuwe vaardigheden niet alleen worden aangeleerd, maar ook worden toegepast.

Een maatwerktraining begint met een lerende mindset en eindigt met het behalen van individuele -en teamdoelen. Deze focus op resultaatgerichtheid zorgt ervoor dat elke training niet alleen voldoet, maar de verwachtingen overtreft. Neem contact met ons op voor een maatwerktraining die leidt tot échte verandering en tastbare vooruitgang.

Neem contact op om verder te praten!