Direction – individuele-, team- en organisatieontwikkeling

Zonder goed diversiteitsbeleid blijft de opmars van vrouwen achter!

Terwijl een goed diversiteitsbeleid binnen het bedrijfsleven langzaam vorm begint te krijgen, lijkt dit bij de overheid en universiteiten nog niet het geval. Een tweetal artikelen in de Volkskrant bevestigt deze ontwikkeling. We denken maar al te vaak dat als vrouwen niet doorstromen dit uitsluitend nadelig is voor de vrouwen zelf. Maar juist organisaties en instanties waar dit niet gebeurt, doen vooral zichzelf tekort. Een goed diversiteitsbeleid kan alleen maar versterken en verbeteren!

Diversiteitsbeleid: De opmars van vrouwen aan de top van het openbaar bestuur is in de afgelopen jaren gestagneerd

Ondanks de wet die is aangenomen dat in 2016 het bestuur van grote bedrijven uit ten minste 30 procent vrouwen moet bestaan, is het aandeel vrouwelijke topmanagers bij de rijksoverheid in Den Haag al drie jaar blijven steken op 26 procent. Dit blijkt uit een inventarisatie door de Volkskrant. Ook op andere plekken in het openbaar bestuur staat de emancipatie stil.

 

Diversiteitsbeleid: van hoogleraren in Nederland is slechts 15 procent vrouw

Nederland loopt Europees gezien flink achter wat betreft het aantal vrouwelijke hoogleraren en docenten. Al jaren staat Nederland in de onderste regionen; alleen België, Cyprus en Luxemburg scoren lager. Dat blijkt uit de donderdag gepubliceerde Monitor Vrouwelijke Hoogleraren. De stijging van het aantal vrouwelijke hoogleraren is de laatste decennia gering. Ook verdienen vrouwen nog steeds minder dan hun mannelijke collega’s in een gelijke functie. Artikel Volkskrant, 11 oktober 2012.

Lees hier enkele cases van profit, non-profit en overheidsorganisaties die een actief diversiteitsbeleid voeren.

Voor meer informatie over ‘Direction in Diversity’ kunt u contact opnemen met Sanne Ockhuijsen (T. 035-6037979).

Mobiele versie afsluiten