Case

Avéro Achmea: Cum laude programma

Lees verder
Avéro Achmea - Cum laude programma

Artikel

Echte inclusiviteit in jouw team

Lees verder
Deep democracy - inclusiviteit in teams

Artikel

Ruim 80 procent van de managers heeft een onbewuste voorkeur voor man als baas

Lees verder
onbewuste voorkeur

Trainingen

Masterclass High Performance Leiderschap

Focus - Verbinden – Duidelijkheid – Zelfreflectie

 • De nieuwste inzichten en best ideas die je direct in de praktijk kunt gebruiken
 • 2-daagse masterclass met een praktijkdag
 • Door de leiderschapstrainers van Direction en het HPO Center

Bijna dagelijks verzorgen wij vanuit Direction en het HPO Center binnen profit, non-profit en overheidsorganisaties High Performance Leiderschap programma’s. We geven in deze Masterclass antwoord op veel uitdagingen van managers en teamleiders. Wat zijn de meest voorkomende uitdagingen van teams? Hoe gaan High Performance Leiders hiermee om? Hoe balanceert een High Performance Organisatie (HPO)-leider tussen resultaat en inspiratie, tussen ‘push and pull’, tussen hard en zacht of tussen actie en ontspanning? Deze masterclass zal je inspireren, uitdagen en motiveren om met de nieuwste inzichten een nog beter leider te zijn.

Voorafgaand aan de Masterclass High Performance Leiderschap

We vragen je de volgende waardevolle vragenlijsten vooraf digitaal in te vullen en aan je medewerkers van je team / afdeling te vragen hetzelfde te doen. Tijdens de masterclass werken we met de uitkomsten van deze twee gevalideerde testen om je inzichten direct te vertalen naar acties die jou en jouw team(s) beter maken om samen nog meer resultaat te halen.

 1. Jij en je hele team vullen vooraf de HPO-vragenlijst in via de HPO Insight™ software.
  Met de HPO-uitslagen bepalen we je prioriteiten als leider van je team(s).
  Kijk voor meer informatie over de HPO Insight™ software op deze site.
 2. Daarnaast vul je ook de feedforward analyse™ in.
  Met de feedforward resultaten bepalen we samen welke kwaliteiten jou als leider sterk maken en waar je nog meer het verschil kan maken.
  Kijk voor meer informatie over de feedforward analyse™ op deze site.

Het invullen van de testen kost weinig tijd (8 min gemiddeld) en maakt deze masterclass concreter, praktischer en nog waardevoller. Na je inschrijving ontvang je ook de datum voor de extra praktijkdag/terugkomdag. Voor de eerste Masterclasses zijn de data als volgt ingepland:

 • 15 en 16 november 2018, optionele praktijkdag 8 februari 2019

Doelgroep

Het ontwikkelen van High Performance Leiderschap gaat niet vanzelf. Deze Masterclass is voor ambitieuze leidinggevenden, managers en teamleiders binnen profit, non-profit en overheidsorganisaties die het verschil willen maken. Je wil voorbeeldgedrag vertonen en anderen stimuleren en motiveren tot het gewenste gedrag. Als leidinggevende zal je zelf in de spiegel gaan kijken naar je eigen gedrag, je kwaliteiten en leer je verantwoordelijkheid nemen om verandering mogelijk te maken.

Investering

De investering in deze tweedaagse Masterclass High Performance Leiderschap bedraagt €2.395,- vrijgesteld van btw. De kosten zijn inclusief boeken, lesmateriaal, lunch, HPO Insight™ resultaten en rapportage (t.w.v. €1.495,-) en de feedforward analyse™ en rapportage (t.w.v. €200,-).

De kosten voor de extra praktijkdag (deze wordt na de Masterclass met u ingepland) bedraagt €395,- vrijgesteld van btw.

In geval van annuleren tot 4 weken voor aanvang van de Masterclass worden alleen de locatiekosten in rekening gebracht. Voor annuleren in de 4 weken voorafgaand aan de Masterclass is het totale bedrag verschuldigd. Vervanging is uiteraard in overleg mogelijk. Zie ook onze Algemene Voorwaarden.

De masterclass experts

Esther Mollema
Esther Mollema is algemeen directeur en oprichter van Direction en het HPO Center. Ze is een veelgevraagd spreker en programmaleider op het gebied van HPO, diversiteit en inclusie, leiderschap, het brein en verbetermanagement.

Marco Schreurs
Marco Schreurs is partner van Direction Europe en HPO Insights director bij het HPO Center. Hij doet onderzoek naar en adviseert organisaties over high performance. Marco Schreurs is auteur van de populaire managementboeken ’Animal Firm’ en ‘Een High Performance Organisatie … Wat is dat’

Muriel Schrikkema
Muriel Schrikkema is partner en programmadirecteur van Direction. Ze ontwikkelt en begeleidt programma’s bij organisaties rond High Performance Leiderschap, teamontwikkeling, omgaan met hoog en laag presteerders, diversiteit en inclusie en feedforward. Ook geeft Muriel Schrikkema individuele coaching, teamcoaching en intervisie.

Christa Bakker
Christa Bakker werkt al jaren met het HPO-gedachtegoed in de praktijk. Onder andere als verantwoordelijke voor het Digital Airport Programma en het Digital Transformatie team bij Royal Schiphol Group. Haar praktische en zeer goed toepasbare kennis over agile HPO werken in leiderschap deelt Christa Bakker in deze Masterclass met jou.

Dag 1: High Performance Leiderschap – inzichten vanuit neurowetenschap en HPO-onderzoek

De ochtend staat in het teken van elkaar leren kennen en inspiratie rond HPO, leiderschap en het brein. We weten steeds beter hoe het brein van de mensen in excellente teams werkt. We brengen je de nieuwste inzichten uit onderzoeken. Esther Mollema begeleidt deze ochtend en is als programma leider de volle twee dagen bij de masterclass aanwezig om de rode draad en de vertaling naar jouw team(s) te bewaken.

10.00 uur Welkom

10.15 uur – Kennismakingsoefening

Alle oefeningen die we deze twee dagen doen zijn ook heel goed te gebruiken in je eigen teams. Naast dat we iedere oefening doen leggen we je uit je uit wanneer en hoe je de oefening ook in zelf kan vormgeven.

Deze speelse kennismakingsoefening gaat over jouw en je waarden.

11. 30 uur – HPO en de laatste inzichten in het brein

De kenmerken van HPO zijn tot stand gekomen vanuit wetenschappelijk Marco Schreurs - Mr. HPO Insightonderzoek. Waarom juist die kenmerken zo belangrijk zijn is het beste te verklaren met het recente werk van neurowetenschappers. We vertellen je de belangrijkste inzichten, linken deze aan HPO en doen een zelfreflectie op jouw sociale triggers via een oefening.

13.00 Lunch

High Performance Leiderschap: feedforward

Werken aan jou als High Performance leider. Muriel Schrikkema brengt deze middag haar expertise in.

14.00 uur – Deze middag bespreken we de resultaten van de feedforward Muriel Schrikkema - feedforward expertanalyse™ met je. Je bekijkt waar je sterke kanten als High Performance leider liggen en hoe je die meer kunt inzetten om je team/afdeling nog beter te maken.

Je krijgt meer zelfinzicht en we leren je de principes van het breinvriendelijke feedforward als alternatief voor huidige feedback en beoordelingsmethodes.

17.00 Einde eerste dag

Dag 2: High Performance Leiderschap & teamprestaties

9.30 uur – De leider van een HPO team geanalyseerd

Esther Mollema neemt je mee in wat we hebben geleerd van 10 jaar onderzoekEsther Mollema bij organisaties over de leiders van heel succesvolle teams? Wat kenmerkt hen? Waar maken ze het verschil? Aan de hand van casestudies en filmbeelden bekijken we verschillende leiders. In wie herken jij je het meest? Welke uitdagingen herken je? Inspiratie en zelfreflectie.

11-13 uur – De uitdagingen in je team(s)/afdeling.
De HPO-vragenlijst die je vooraf invulde dient als basis voor je plan van aanpak waaraan we samen gaan beginnen. We leren je je eigen HPO uitkomsten goed te interpreteren. We leren je hoe je de juiste prioriteiten stelt. Marco Schreurs en Esther Mollema begeleiden deze sessie.

13-14 uur Lunch

14 – 16 uur – HPO Agile Leaderschip
We laten je de technieken zien hoe je met je prioriteiten aan de slag kan gaan. Hoe kan je én managen én je resultaten halen én groeien als High Performance Leider? Met eenvoudige handvatten leren we je kleine doelen te stellen die werken naar je grotere doel. We noemen Dit HPO Agile Leaderschip. Je kan er na de masterclass direct in de praktijk mee aan de slag.

Marco Schreurs, Christa Bakker (Schiphol) en Esther Mollema begeleiden deze sessie.

Extra Praktijkdag

Als optie bieden we je na deze Masterclass een terugkomdag aan waarin we samen de vorderingen in je teams bespreken. De terugkomdag heeft als doel je te helpen met de uitdagingen die je in de praktijk tegen komt. We helpen elkaar met de uitdagingen die we in onze teams tegenkomen. De terugkomdag heeft een intervisie deel en een praktisch deel waarin we je helpen de volgende stap in je leiderschap en met je team/afdeling te maken. We moedigen alle deelnemers aan om na de terugkomdag zelf als intervisiegroep door te gaan.
Deze dag wordt begeleidt door Esther Mollema.

15 november 2018 t/m 16 november 2018

Inschrijven

Locatie

Boutique Hotel Sterrenberg
Houtkampweg 1
6731 AV Otterlo
+31 318 591 228
http://www.sterrenberg.nl/nl/r/contact+_s_+route
Bekijk op Google Maps

Trainers

Christa Bakker

Christa Bakker

Christa Bakker werkt al jaren met het HPO-gedachtegoed in de praktijk. Onder andere als verantwoordelijke voor het Digital Airport Programma en het Digital Transformatie team bij Royal Schiphol Group. Haar praktische en zeer goed toepasbare kennis over agile HPO werken in leiderschap deelt Christa Bakker in deze Masterclass High Performance Leiderschap met jou.

Esther Mollema

Esther Mollema

Esther Mollema (1965) is oprichter en directeur van Direction en het HPO Center. Na haar studies aan Nyenrode en Thunderbird in Phoenix heeft ze gewerkt als directeur van verschillende trainingsorganisaties in Nederland, Japan, Duitsland en de Verenigde Staten. Esther Mollema wordt gezien als een van de grootste beïnvloeders en denkers op het gebied van vrouwelijk leiderschap, gender awareness, mindbugs en diversiteit binnen Nederland. Esther MollemaNaast de trainingen en masterclasses die zij geeft, begeleidt en adviseert zij ook veel organisaties. In november 2009 verscheen haar 1e boek: 50% meer talent; zo scoor je met vrouwen. In 2015 haar 2015 haar tweede boekSucces in Veelvoud‘. Esther Mollema is ook initiatiefneemster van het Professional Boards Forum in Nederland, partner van de feedforward analyse™ en is Esther opgenomen in The Next Women 100 lijst 2014 en 2016.

"Dank voor je krachtige verhaal en je geweldige presentatie. Er zijn er maar weinig die het zo natuurlijk kunnen als jij. Ik was onder de indruk hoe je de mensen alert en geboeid hebt gehouden."
Cyndia Dreessen, Senior HR Advisor FMO

"Enorm veel positieve reactie gekregen over awareness training. Raad van Bestuur vond de training echt heel goed. Energiek, goed onderbouwd, met humor maar met ook veel kracht. Ze hebben besloten alle managers te gaan trainen!"
Alma Krug, diversiteitsmanager Heijmans

"Terugkijkend realiseer ik mij weer welk geweldig cadeau Esther Mollema alle vrouwen heeft gegeven. Hoop dat ikDownload hier 50% meer talent weer een training kan volgen en van haar kan leren!"
Ilse Roeleveld, Compliance Officer ING

 

Neem voor meer informatie over Esther Mollema contact op met Sanne Ockhuijsen.

Marco Schreurs

Marco Schreurs

Marco Schreurs, partner bij Direction, kent de trainingsbranche van binnen en buiten. Hij is gestart als database- en marketingmanager in Nederland, België en Zuid-Afrika, waarna hij doorgroeide naar Sales Director van een groot en succesvol trainingsinstituut in Nederland. Marco was betrokken bij het opzetten van twee nieuwe ICT bedrijven. Sinds 2007 is Marco vanuit Direction betrokken als oprichter en Marketing Director bij het HPO Center.Esther Mollema - High Performance Leiderschap expert

Marco schreef in 2010, samen met Simon van der Veer, het succesvolle managementboek Animal Firm – Haal het beste dierengedrag in uzelf en uw team naar boven. Animal Firm stond ruim een jaar in de top 100 van best verkochte managementboeken in Nederland. In januari 2015 kwam zijn tweede boek ‘Een High Performance Organisatie…Wat is dat?‘ uit.

Marco ontwikkelde in 2015, samen met Muriel Schrikkema, de feedforward analyse™ ontwikkeld. In 2017 heeft hij het HPO Insight™ verbetertool ontwikkeld.

Muriel Schrikkema

Muriel Schrikkema

Muriel SchrikkemaMuriel Schrikkema, mede-oprichter van Direction en het HPO Center, is een zeer ervaren trainer en coach van managers, teams en organisaties. Ze ontwikkelt en begeleidt programma’s bij organisaties rond de thema’s High Performance Leiderschap, teamontwikkeling, omgaan met hoog- en niet-presteerders, diversity & inclusion en feedforward analyses. Ook ondersteunt Muriel Schrikkema professionals met individuele coaching, teamcoaching en intervisie. Muriel is afgestudeerd psychologe en heeft diverse certificatieopleidingen gevolgd, zoals NLP Practitioner, Personal Coach, Management Drives®, Real Drives trainer®, trainer en begeleider in Systemisch Werk.

Muriel is een energieke facilitator, trainer en coach op het gebied van leiderschap en diversiteit, met als specialisatie het creëren van open- en actiegerichte aanspreekculturen middels feedforward. Zij ontwerpt en begeleidt al ruim 20 jaar programma’s met een duidelijk resultaat en impact voor ogen, voor zowel individu als de organisatie. Dat vormt haar doel en leidraad.

Muriel, ook wel bekend als Mrs. Feedforward, is een kei in het blootleggen en benutten van potentie en kwaliteiten bij individuen en teams. Dit doet zij door naast zich te richten op ontwikkelpunten, de aanwezige positieve kwaliteiten als hefboom voor het vergroten van effectiviteit te gebruiken. Ze werkt voor veel toonaangevende (profit en nonprofit) organisaties, waaronder ASR, gemeente Enschede, Wageningen Universiteit & Research, Liandon, FOM, UMC Utrecht, Telfort, Beweging 3.0, RVO, St Jansdal Ziekenhuis, Universiteit Utrecht, RAVO, Tabijn, WonenBreburg en KPN.

"Muriel is zeer effectief geweest in het raken van de kern. Voor mij was de kern: Spreek je wensen, ambities en randvoorwaarden uit. Volg je hart en ontplooi. Bedankt voor het inzicht in het hier en nu. Het is spannend dit avontuur, maar wel lekker dat ik weer mijn eigen geluk nastreef."
Monique Schriever

"Enorm bedankt voor je persoonlijke manier van benaderen, het feilloos de vinger op de zere plek kunnen leggen en vanuit respect en veiligheid inzicht te bieden, te inspireren om, al dan niet samen, de stappen te zetten. Ik heb veel geleerd en je hebt me geholpen om in mijn kracht te staan, zowel in werk als privé! Dank!!!"
Monique van Rooyen, DST Experience Communicatie

"Dank Muriel! Ik ben enorm trots op wat we hier met z’n allen hebben bereikt. Terugkijkend op dit traject zie ik de ideeën die naar voren zijn gekomen, hoe klein ook, als zeer belangrijke resultaten. Ze zijn namelijk van grote betekenis als het gaat om veranderen en verbeteren. Er is al een heleboel tot stand gekomen en we zien het als een plezierige uitdaging om de HPO-gedachte verder te gaan borgen binnen Beweging 3.0."
Marlijn Lenselink, directievoorzitter van Beweging 3.0.

"Het blijkt een trager proces dan verwacht in 2010, om in deze organisatie van 7 naar 14 en uiteindelijk 20 procent vrouwen in topposities te komen. Niet alleen omdat het aanbod van vacatures in deze posities gering is, er is weinig doorstroom, maar ook omdat er onvoldoende vrouwen solliciteren, om hun eigen beweegredenen, op de plekken die wél vrijkomen. Daarbij is ons beleid om als springplank te fungeren voor hogere posities buíten FOM niet gunstig voor ons eigen 'percentage', maar wél voor de vrouwen zélf die een hogere plek buiten FOM gaan bezetten en zo fysica-breed wél zorgen voor meer topvrouwen in de natuurkunde. Dit komt alleen de cijfers voor FOM dan niet ten goede, maar we zijn daar wel erg trots op en blij mee! De acties die wij de afgelopen jaren met Muriel hebben opgezet, waaronder een mentoringprogramma voor vrouwen, die na een eerste pilot een vervolg krijgt, gender is een vast agendapunt voor het bestuur, en een workshop gender awareness over onbewuste voorkeuren in selectieprocessen."
Renée-Andrée Koornstra, hoofd van de Centrale Personeelsdienst van FOM

M V

Ik ga akkoord met de Algemene Voorwaarden

Om spam te voorkomen graag het antwoord op onderstaande som invullen.