(035) 603 7979

Experts

Muriel Schrikkema – Mrs. Feedforward

Muriel is er van overtuigd dat iedereen in staat is om meer te bereiken door het beter benutten van kwaliteiten. Ze is een expert in het creëren van een positieve, open- en actiegerichte cultuur, waarin diverse kwaliteiten/perspectieven worden geïncludeerd en daadwerkelijk benut. Ze is een veelgevraagd expert rond feedforward, inclusie, ambities waarmaken, High Performance Leiderschap en samenwerken.

Lees verder

Marco Schreurs – Mr. HPO Insight™

Voor Marco gaat er niets boven het bouwen aan High Performance Teams en Organisaties. Zijn kracht zit in het combineren van bewezen inzichten met inspirerende voorbeelden. Marco is verantwoordelijk voor het HPO Insight™ verbetertool en de feedforward analyse™. Marco schreef de bestsellers Animal Firm en Een High Performance Organisatie … Wat is dat?

Lees verder

Esther Mollema – Mrs. Mindbugs

Esther Mollema gelooft dat de kracht van organisaties ligt in onze individuele verschillen. Ze is een expert en auteur over hoe diversiteit tot stand kan worden gebracht voor betere financiële en strategische resultaten. Als veelgevraagd spreker en trainer deelt Esther haar inzichten in succesvol ondernemen, High Performance Organisaties (HPO) en Inclusie & Diversiteit.

Lees verder

Direction Europe BV

Havenstraat 39
1211 KG Hilversum
Telefoon 035 – 603 7979
E-mail: info@dir.nl
Bankrekening: NL31 FVLB 0699 0131 78

Programma's op ieder niveau

Open programma’s

Naast veel maatwerk trainingen en HPO, mindbugs en feedforward workshops die wij (vrijgesteld van btw) voor veel profit, non-profit en overheidsorganisaties verzorgen, organiseren wij ook enkele reguliere trainingen (open inschrijving). Individuele trainingen die direct bijdragen aan jouw persoonlijke ontwikkeling en het succes van je team / organisatie.

Lees verder

De meetlat van Direction

wetenschappelijk en in de praktijk bewezen:

Lees verder

Maatwerk programma’s

We zijn een A-merk op het gebied van high performance leiderschap, positieve feedback / feedforward, teamontwikkeling, diversiteit & inclusie, vrouwelijk leiderschap en ambities waarmaken. De doelstellingen van jouw organisatie(-onderdeel) vormen de basis. We helpen jou en je team of organisatie bij het krijgen van inzicht en dat te vertalen naar resultaat. We denken graag met je mee, ontwerpen interventies en helpen je het gewenste resultaat te realiseren.

lees verder

Trainingen

5 -daagse training

High Performance Leiderschap Netwerk

Leidinggeven aan teams, afdelingen en organisaties is constant aan het veranderen. Daarom heb je voortdurend nieuwe kennis, inspiratie en een sterk netwerk nodig.

Dagelijks verzorgen wij vanuit Direction en het HPO Center leiderschap programma’s. Om intensiever aandacht te kunnen besteden aan de gemeenschappelijke vraagstukken die daar in naar voren komen, zoeken we in dit High Performance Leiderschap Netwerk antwoord met elkaar op diverse uitdagingen van managers en (team)leiders.

 • Hoe bouw je aan een succesvolle organisatie: wat vormt voor jouw organisatie en/of team de hefboom naar meer succes?
 • Welke kwaliteiten en gedrag laten high performing managers en leiders zien vanuit hun voorbeeldrol? Wat ziet men jou al goed doen en welke aandacht voor welke kwaliteiten en gedrag zou jou een nog effectiever voorbeeld maken?
 • Hoe trekt Red Bull talent aan en behoudt zij haar mensen gedurende haar HPO reis? praktijk case!
 • Hoe bewaak je effectief de balans tussen afdeling denken en succes voor de hele organisatie?
 • Hoe zorg je ervoor dat high performing gedrag beklijft en deel gaat uitmaken van 'het DNA' van je organisatie?

Hoe gaan High Performance Leiders hiermee om?

High Performance Leiderschap gaat over specifiek gedrag tonen. Het is een andere manier van werken, een andere manier van leidinggeven. De managers en leiders die het voor elkaar krijgen, zien een succesvollere organisatie als resultaat.High-Performance-Leiderschap-Netwerk

Het doel van deze netwerkgroep is om samen inzicht, inspiratie en best-ideas te krijgen op die zaken die kunnen bijdragen aan het succes van onze organisaties. In het eerste jaar van het netwerk richten we ons tijdens vijf bijeenkomsten van vier uur (inclusief diner) op de volgende thema’s:

 1. Wat is high performance leiderschap?
 2. Wat zijn jouw kwaliteiten die bijdragen aan high performance?
 3. Wat doen de best presterende organisaties echt heel goed? Praktijk cases!
 4. Hoe doorbreek je afdeling denken (silo-busting) binnen teams, afdelingen en organisaties?
 5. Hoe beklijft high performing gedrag?

Resultaat deelname High Performance Leiderschap Netwerk

 • Concrete handvatten op de belangrijkste uitdagingen waar jij als leider dagelijks mee te maken hebt.
 • De nieuwste inzichten, kennis en best-ideas rond High Performance Leiderschap.
 • Antwoord van experts en collega leidinggevenden op de voor jou belangrijkste uitdagingen.
 • Een inspirerend netwerk van collega leidinggevenden om kennis en cases mee te delen en van te ontvangen.

Het doel is, dat je na iedere netwerkbijeenkomst naar huis gaat met nieuwe praktische toepasbare kennis en inzichten die je kunt toepassen binnen jouw organisatie(-onderdeel).

Doelgroep

Leidinggevenden binnen profit, non-profit en overheidsorganisaties. Je titel is bijvoorbeeld: Afdelingshoofd, director of head of. Leidinggevenden uit alle branches kunnen deelnemen aan dit netwerk – het belangrijkste is dat je leiding geeft aan meerdere medewerkers. Deel ervaringen met het netwerk en krijg inzichten, kennis en oplossingen terug.
Deelname door externe adviseurs, consultants, trainers en coaches is helaas niet mogelijk.

Investering

Je wordt lid voor één jaar (5 bijeenkomsten). Aan het eind van het jaar bepalen we samen de nieuwe thema’s voor jaar twee. Je kan dan zelf bepalen of je lid wilt blijven. Voor deelname aan het eerste jaar is de investering €2.450,- (vrijgesteld van btw).

Dit bedrag is inclusief:

 • Individueel gesprek vooraf over: hoe high performing ben jij? De feedforward analyse™ en persoonlijk terugkoppelgesprek t.w.v. € 450,-
 • 5 inspirerende bijeenkomsten op een exclusieve locatie, inclusief diner
 • Boeken, artikelen en de nieuwste inzichten rond High Performance Leiderschap

In geval van annuleren tot 4 weken voor aanvang van de Masterclass worden alleen de locatiekosten in rekening gebracht. Voor annuleren in de 4 weken voorafgaand aan de Masterclass is het totale bedrag verschuldigd. Vervanging is uiteraard in overleg mogelijk. Zie ook onze Algemene Voorwaarden.

De experts

Muriel Schrikkema (network director)

Muriel Schrikkema is medeoprichter van Direction en het HPO Center. Ze is een zeer ervaren trainer, coach en facilitator en heeft langdurige ervaring in het werken met managers, teams en organisaties binnen diverse branches.Muriel-Schrikkema-Mrs-Feedforward

Muriel richt zich op aanwezige kwaliteiten en gebruikt deze als hefboom voor de ontwikkelpunten en het vergroten van de effectiviteit en prestaties. Ze is een zeer ervaren organisatiepsycholoog, executive-, team- en feedforward coach. Daarnaast is Muriel programmadirecteur van diverse high performance leiderschap- en veranderprogramma’s. Zowel als keynote-speaker, netwerkdirector en intervisor weet zij steeds weer een veilige omgeving te creëren waarin datgene gezegd wordt wat gezegd moet worden.

Met een goed begrip van de complexiteit van organisatorische groei en verandering, ondersteunt Muriel bij het doorbreken van barrières en vastgeroeste patronen. Op zowel individueel-, team- als organisatieniveau. Daarmee worden, voorheen onmogelijk geachte, resultaten behaald. Ze is vaak een sparringpartner van beslissers binnen profit, non-profit en overheidsinstellingen. Ze biedt een stevige eerlijke spiegel op een warme en respectvolle wijze.

Over Esther Mollema

Esther Mollema gelooft dat de kracht van organisaties ligt in onze individuele verschillen. Ze is een expert en auteur over hoe diversiteit tot stand kan worden gebracht voor betere financiële en strategische resultaten. Als veelgevraagd spreker en trainer heeft Esther de wereld rondgereisd met haar inzichten in succesvol ondernemen, High Performance Organisaties (HPO) en Inclusie & Diversiteit. TheNextWomen heeft Esther erkend als een van de 100 meest succesvolle en invloedrijke vrouwelijke ondernemers in Nederland.
Esther werkt als adviseur voor middelgrote en grote organisaties om High Performance te bereiken en een cultuur van diversiteit en inclusie aan te wakkeren. Esther brengt inspiratie en kennis naar haar klanten, zodat ze op lange termijn innovatie en succes bereiken.

Over André de Waal

Dr. André de Waal MBA is academisch directeur van het HPO Center. Hij is André de Waaleen gerenommeerd expert op het gebied van High Performance Organizations (HPO’s), prestatiemanagement, High Performance Financiële Functie en High Performance Partnerships. André de Waal heeft ruim 400 artikelen en 28 managementboeken op zijn naam staan. André heeft onlangs een groot wetenschappelijk onderzoek afgerond naar de beste manieren om afdeling denken tegen te gaan en om aan ‘silo-busting’ te doen.

High Performance Leiderschap Netwerk

Hoe High Performing ben jij?

door Muriel Schrikkema (kwaliteit manager/leider)

Deelnemers krijgen voor aanvang (medio september / oktober) van de eerste bijeenkomst een link naar de feedforward afeedforward op high performance leiderschapskwaliteitennalyse™ (360 graden online vragenlijst met de kwaliteiten die er op individueel niveau meer toe doen dan anderen om high performing te worden) toegestuurd. Zij vullen deze over zichzelf in en laten hun omgeving deze over hen invullen.

Een individueel gesprek van één uur wordt ingepland tussen jou als netwerkdeelnemer en network director Muriel Schrikkema voor de terugkoppeling op hoe er naar je gekeken wordt als manager/leider.

Naast de feedforward analyse™ vragen we je ook om een intakeformulier in te vullen en de HPO (High Performance Organisatie) -vragenlijst. De anonieme resultaten worden gebruikt om de programma’s zo specifiek mogelijk af te stemmen op de behoeftes van jullie als deelnemers.

Netwerkbijeenkomst 1: Wat is high performance leiderschap?

door Esther Mollema (thema: HPO, organisatie)

 • Wat is high performance?
 • Wat zie je hiervan terug binnen organisaties?
 • Is jouw organisatie high performing?
 • Hoe high performing willen jullie zijn? Welke gedrag past daarbij? Heb je het daarover met elkaar?
 • Wat trekt talenten en klanten aan? En wat niet!

We kijken naar jullie scores op de 35 kenmerken die hoog correleren met high performance. Waar heeft jouw organisatie waarschijnlijk meer/andere aandacht aan te besteden?

Casestudies van organisaties die het goed lukt aandacht te besteden aan de 35 kenmerken die hoog correleren met excellent presteren worden gedeeld.

Deelnemers krijgen van tevoren de eBoeken “Hoe bouw je een High Performance Organisatie?” en “Een High Performance Organisatie…Wat is dat?!”.

Netwerkbijeenkomst 2: Kwaliteit high performing leiders

door Muriel Schrikkema (thema: de leider/ het management in een high performing organisatie)

 • Welke rol pakt de leider in een high performing organisatie?
 • Waarom zijn ‘(zelf)reflectie’ en ‘te vertrouwen zijn’ zo essentieel?
 • Hoe benutten high performing leiders hun potentie in hun organisaties?
 •  Wat heeft een growth mindset met high performance te maken?
  – Hoe fixed en growth ben jij?
  – In hoeverre komt jouw zelfbeeld overeen met het beeld van je omgeving?
  – In hoeverre benut jij je aanwezige kwaliteiten voldoende?
 • Wat kun jij als leider nog beter/anders doen om je/jullie ambities te realiseren?
 • Terugkoppeling van het feedforward analyse™ groepsprofiel aan alle netwerkdeelnemers. Wat doen we al goed en geven we de juiste aandacht? Wat kan effectiever en hoe?High Performance Leiderschap Netwerk

Netwerkbijeenkomst 3: Best practices & ideas

(thema: steeds beter leidinggeven aan je onderneming/ praktijkcase bijvoorbeeld Red Bull)

 • Hoe werken wij naar een steeds succesvollere en zich continu vernieuwende organisatie?
 • Hoe geef je je mensen ruimte voor verbetering?
 • Hoe kun je ze daarbij ondersteunen als leider?
  Een organisatie laten we hier aan het woord die al een aantal jaren op HPO reis is en met de deelnemers deelt hoe zij werken aan het HPO framework. Wat komen zij daarin tegen? Wat gaat hen makkelijk af en wat lastiger? Hoe geven zij daar toch aandacht aan?

Op basis van de profielen van de deelnemers maken we te zijner tijd een keuze voor de specifieke best practice die we zullen uitnodigen haar/zijn ervaringen te delen. Deelnemers krijgen van tevoren een artikel toegestuurd met diverse ervaringen van andere organisaties.

We sluiten deze netwerkbijeenkomst af door met elkaar de eigen puntjes op de i te zetten hoe de eigen organisatie nog beter te ondersteunen en leiden in de eigen HPO reis en afspraken met elkaar te maken hoe we hier als netwerk elkaar in kunnen (blijven) ondersteunen.

Netwerkbijeenkomst 4: Samenwerken over afdelingen heen om hoog presterend te worden

door Dr. André A. de Waal MBA, Academisch Directeur HPO Center (thema: samenwerken over afdelingen heen)

De meeste organisaties zijn opgebouwd uit afdelingen. De redenen hiervoor zijn dat deze een efficiënte manier van werken mogelijk maken, en een groepsgevoel creëren waar mensen zich bij thuis voelen. Afdelingen hebben echter een groot nadeel: ze kunnen een zogenoemde silomentaliteit creëren waarin afdelingen geen informatie en kennis met elkaar willen delen, niet voor elkaar willen werken, en een ‘us and them’ houding aannemen. Daardoor opereert de organisatie niet als één team maar als een verzameling als los zand aan elkaar hangende teams. Het mag duidelijk zijn dat dit niet alleen de resultaten van de organisatie niet ten goede komt maar dat ook de klant er de dupe van is.

In deze netwerkbijeenkomst bespreken we de resultaten van een groot onderzoek naar de beste manieren om dit afdeling denken tegen te gaan en om aan ‘silo-busting’ te doen. We bekijken hoe de netwerkdeelnemers omgaan met de drie factoren die belangrijk zijn om de interne samenwerking te verbeteren, en we bediscussiëren de ‘best ideas’: technieken en gedragingen die organisaties in de praktijk hebben toegepast om het afdeling denken te doorbreken en de interne samenwerking te versterken, om daarmee hoog-presterend te worden.

Netwerkbijeenkomst 5: Hoe beklijft high performing gedrag?

door Muriel Schrikkema (thema: veranderd in de gewenste richting en dan?)

 • Wat is er nou zo lastig aan gedragsverbetering/verandering?
 • Hoe kun je je brein helpen te veranderen?
 • Hoe benut je ook daadwerkelijk de aanwezige potentie in je organisatie?
 • Hoe zorgen andere (volken en/of organisaties) ervoor dat gewenst gedrag beklijft?
 • Hoe patronen in je organisatie meer op de handbediening zetten (i.p.v. op de automatische piloot)?
  Wat heb jij daarvoor nodig?
 • We gaan met onszelf en elkaar de 66 dagen challenge aan

Inclusief praktijkervaringen.

Deelnemers krijgen van tevoren een boek of artikel toegestuurd rond de werking van ons brein en/of gedragsverandering. De keuze laten we afhangen van de definitieve deelnemersgroep.

Verder ontwikkelen...

Maatwerk trainingen
positionering van een afdelingHigh Performance Leadership Masterclass
HPO InsightMasterclass High Performance Leiderschap
(Nieuwe) positionering van een afdelingOpen- en Actiegerichte Aanspreekcultuur
Cases