Case

Liandon feedforward Case: Optimaal gebruik maken van de diversiteit en krachten in het team

Lees verder
Liandon Case - Optimaal gebruik maken van de diversiteit en krachten in het team

Case

UMC Utrecht: stappenplan Gender Diversiteit & Inclusion

Lees verder
inclusion

Artikel

Wat is Growth en Fixed Mindset?

Lees verder
Van Fixed naar Growth Mindset

Trainingen

1-daagse training: Effectief omgaan met laag en hoog presteerders

Hoe ga je om met de positieve en negatieve uitschieters in je team?

Waarom de training: Effectief omgaan met laag en hoog presteerders?

Effectief omgaan met niet- en hoog presteerdersDeze training gaat niet over de middelmaat, maar hoe je middelmaat in jouw team kunt ontstijgen. Wat doe je met die medewerkers die het teamresultaat zeer positief of negatief beïnvloeden? Hoe ga je met ze om? Hoe inspireer je ze? Wie moet er welke aandacht krijgen? Moet je de hoog en laag presteerders laten samenwerken of juist niet? Wanneer is het genoeg met laag presteerders en is afscheid nemen de oplossing?

Ons wetenschappelijk onderzoek naar high performance organisaties (HPO) staat zeer in de belangstelling. Deze training gaat over hoe HPO organisaties met laag presteerders omgaan en hoe ze toptalent nog verder laten bloeien. Hoe balanceer je als manager tussen top en slecht presterend talent in je team? Het niet besluitvaardig omgaan met niet-presteerders, maar ‘je kop in het zand steken’ als manager is een keuze die veel managers maken, maar bouwt niet aan HPO prestaties. Vaak weten managers uit onmacht niet wat ze kunnen en mogen doen. Met nietsdoen houd je als manager het niet-presteren zelf in stand, want je geeft zo gelegenheid aan de niet-presteerders ermee weg te komen. En erger nog,….alle aandacht die je besteedt aan je niet-presteerders, missen je hoog-presteerders. Die medewerkers die je team en organisatie juist succesvol de toekomst in koersen!

Je bent het jezelf en je hoog presteerders verplicht besluitvaardiger en daadkrachtiger om te gaan met je laag presteerders: geeft ze de juiste aandacht of stuur ze weg! De tijd die je daardoor overhoudt wil je effectief besteden aan je hoog-presteerders. Deze training gaat dus niet over de middelmaat.

Onderwerpen die in de training aan bod komen:

 • Op basis van de feedforward analyse™ krijg je inzicht welke kwaliteiten jij bezit om effectief om te gaan met laag en hoog presteerders.
 • Waar doe je het goed en waar zit ruimte voor verbetering?
 • Hoe voert een High Performance Manager de dialoog met medewerkers?Effectief omgaan met niet- en hoog presteerders-3
 • Hoe neem je medewerkers beter mee in verbetertrajecten?
 • Wat maakt dat medewerkers niet-presteren?
 • Wat doe je als de medewerker zijn/haar eigen houding niet ziet?
 • Hoe treed je besluitvaardig op tegen laag presteerders?
 • Wanneer weet je zeker dat je er voldoende aan hebt gedaan?
 • Hoe voorkom je dat medewerkers die wel flexibel meebewegen en hoog-presteren, het ondermaats presteren van collega’s continu opvangen?
 • Hoe blijf je hoog-presteerders optimaal coachen en motiveren?
 • Hoe geeft een High Performance Manager feedback aan zijn/haar medewerkers?

Resultaat van deze training is antwoord op bovenstaande vragen en een actieplan op maat voor de door jou ingebrachte casus.

Referenties deelnemers:

“Zeer goed en verhelderend. De vragen die ik had zijn concreet beantwoord. Ik kan hierdoor mijn managementstijl aanpassen en deze effectiever maken!”
Iris Groustra, Global Manager Financial Markets bij ING Bank N.V

“Programma sluit perfect aan bij het HPO traject dat we met het management team volgen. Dit helpt ons zeker verder!”
Mieke van de Pasch, beleidsmedewerker personeel bij stichting KPOA

“Goed en gedegen verhaal. Door combinatie van een brede kijk op het onderwerp, maar ook een zeer gerichte focus op concrete details werd het zeer boeiend en praktisch toepasbaar!”
Ingeborg Hensen, Afdelingshoofd Verzekering Burgers bij College voor zorgverzekeringen

Muriel Schrikkema - Effectief omgaan met niet- en hoog presteerdersMaatwerk training rond het programma

Deze trainingen organiseren wij veel binnen organisaties. Daarbij maken we ook gebruik van de feedforward analyse™. Deze meetlat geeft je inzicht welke kwaliteiten jij bezit om effectief om te gaan met laag en hoog presteerders. Waar doe je het goed en waar zit ruimte voor verbetering? Wil je meer weten over de maatwerkmogelijkheden voor dit programma? Neem dan contact op met Muriel Schrikkema voor het maken van een afspraak (T. 035–6037979).

Doelgroep

Leidinggevenden, managers, teamleiders en projectverantwoordelijken binnen profit, non-profit en overheidsorganisaties.

Investering

Investering: Uw investering in deze waardevolle training is € 595,-. Dit bedrag is inclusief materiaal, gratis feedforward analyse™ t.w.v. €200,-, lunch en locatiekosten. Alle bedragen zijn vrijgesteld van BTW.

In geval van annuleren tot 4 weken voor aanvang van de training worden alleen de locatiekosten in rekening gebracht. Voor annuleren in de 4 weken voorafgaand aan de training is het totale bedrag verschuldigd. Vervanging is uiteraard in overleg mogelijk. Zie ook onze Algemene Voorwaarden.

Voor meer informatie over deze training, kun je contact opnemen met Muriel Schrikkema, 035 603 7979 of schrikkema@dir.nl.

Programma: Effectief omgaan met niet- en hoog presteerders

09.30-17.00 uur in omgeving Hilversum

Tijdens deze training wordt inzicht gegeven in hoe je de negatieve en positieve uitschieters in je team effectief kunt managen. De redenen waarom het toch zo lastig is om succesvol om te gaan met medewerkers die niet-presteren komen aan bod, omdat er daardoor ook vaak te weinig tijd overblijft voor je hoog-presteerders.

Op basis van de feedforward analyse™ krijg je inzicht welke kwaliteiten jij bezit om effectief om te gaan met laag en hoog presteerders. Waar doe je het goed en waar zit ruimte voor betering.

Handvatten worden uitgereikt om verbeteringen boven tafel te krijgen en je organisatie(-onderdeel) naar een hoger plan te tillen. Ook besteden we uitgebreid aandacht aan de door jou ingebrachte casus. We werken samen aan een concreet en actueel actieplan ten aanzien van jouw medewerker(s). Hoe kun jij als leidinggevende of projectverantwoordelijke meer het verschil maken, zowel met je laag presteerders als met je hoog-presteerders?

“Theoretisch met prachtige praktijkvoorbeelden. Gewoon Top!”
Roy de Wit, SNT

Onderwerpen die aan bod komen:

Je ontdekt tijdens de training dat gepaste aandacht nodig is. Voor al je medewerkers geldt dat er feitelijk drie oorzaken zijn aan te wijzen waarom zij niet (niet meer) functioneren:

 • de medewerker voelt zich niet serieus genomen of wordt bijvoorbeeld niet uitgedaagd
 • de medewerker wordt niet betrokken en heeft niet het gevoel iets te kunnen inbrengen en toevoegen vanuit de eigen competenties en talenten;
 • het management maakt onvoldoende duidelijk wat de (nieuwe) visie van de organisatie is, wat de stip op de horizon is.

Op deze gebieden laat ook jij soms steken vallen. Heel begrijpelijk overigens. Want de wereld om ons heen verandert voortdurend, waarop aanpassingen nodig zijn. Je oefent hoe jij je specifieke medewerker(s) meer serieus neemt, regelmatiger betrekt en verwachtingen duidelijker uitspreekt. Hoe doe jij dit vanuit contact en ontwikkelingsgericht? Hoe ferm ben je hierin en met duidelijk resultaat? En wanneer heb je genoeg gedaan en moet je ze weg sturen?

Daarnaast leer je een succesvoller dialoog aan te gaan, ook met je hoog presteerders. Hoe communiceer je en geef je effectief feedback, wat motiverend werkt? Hoe kun je hen nog beter ondersteunen?

Met de door jou ingebrachte casus maak je deze training nog effectiever!

“Dank voor de inspirerende training! Veel informatie, heel praktisch en duidelijk door de praktijkvoorbeelden.”
Angela Buizer, 2Samen

31 oktober 2018

Inschrijven

Locatie

Hotel Ernst Sillem Hoeve
Soestdijkerweg 10b
3734 MH Den Dolder
035 666 8541
http://www.esh.nl/nl/contact/routebeschrijving/
Bekijk op Google Maps

Trainers

Muriel Schrikkema

Muriel Schrikkema

Muriel SchrikkemaMuriel Schrikkema, mede-oprichter van Direction en het HPO Center, is een zeer ervaren trainer en coach van managers, teams en organisaties. Ze ontwikkelt en begeleidt programma’s bij organisaties rond de thema’s High Performance Leiderschap, teamontwikkeling, omgaan met hoog- en niet-presteerders, diversity & inclusion en feedforward analyses. Ook ondersteunt Muriel Schrikkema professionals met individuele coaching, teamcoaching en intervisie. Muriel is afgestudeerd psychologe en heeft diverse certificatieopleidingen gevolgd, zoals NLP Practitioner, Personal Coach, Management Drives®, Real Drives trainer®, trainer en begeleider in Systemisch Werk.

Muriel is een energieke facilitator, trainer en coach op het gebied van leiderschap en diversiteit, met als specialisatie het creëren van open- en actiegerichte aanspreekculturen middels feedforward. Zij ontwerpt en begeleidt al ruim 20 jaar programma’s met een duidelijk resultaat en impact voor ogen, voor zowel individu als de organisatie. Dat vormt haar doel en leidraad.

Muriel, ook wel bekend als Mrs. Feedforward, is een kei in het blootleggen en benutten van potentie en kwaliteiten bij individuen en teams. Dit doet zij door naast zich te richten op ontwikkelpunten, de aanwezige positieve kwaliteiten als hefboom voor het vergroten van effectiviteit te gebruiken. Ze werkt voor veel toonaangevende (profit en nonprofit) organisaties, waaronder ASR, gemeente Enschede, Wageningen Universiteit & Research, Liandon, FOM, UMC Utrecht, Telfort, Beweging 3.0, RVO, St Jansdal Ziekenhuis, Universiteit Utrecht, RAVO, Tabijn, WonenBreburg en KPN.

"Muriel is zeer effectief geweest in het raken van de kern. Voor mij was de kern: Spreek je wensen, ambities en randvoorwaarden uit. Volg je hart en ontplooi. Bedankt voor het inzicht in het hier en nu. Het is spannend dit avontuur, maar wel lekker dat ik weer mijn eigen geluk nastreef."
Monique Schriever

"Enorm bedankt voor je persoonlijke manier van benaderen, het feilloos de vinger op de zere plek kunnen leggen en vanuit respect en veiligheid inzicht te bieden, te inspireren om, al dan niet samen, de stappen te zetten. Ik heb veel geleerd en je hebt me geholpen om in mijn kracht te staan, zowel in werk als privé! Dank!!!"
Monique van Rooyen, DST Experience Communicatie

"Dank Muriel! Ik ben enorm trots op wat we hier met z’n allen hebben bereikt. Terugkijkend op dit traject zie ik de ideeën die naar voren zijn gekomen, hoe klein ook, als zeer belangrijke resultaten. Ze zijn namelijk van grote betekenis als het gaat om veranderen en verbeteren. Er is al een heleboel tot stand gekomen en we zien het als een plezierige uitdaging om de HPO-gedachte verder te gaan borgen binnen Beweging 3.0."
Marlijn Lenselink, directievoorzitter van Beweging 3.0.

"Het blijkt een trager proces dan verwacht in 2010, om in deze organisatie van 7 naar 14 en uiteindelijk 20 procent vrouwen in topposities te komen. Niet alleen omdat het aanbod van vacatures in deze posities gering is, er is weinig doorstroom, maar ook omdat er onvoldoende vrouwen solliciteren, om hun eigen beweegredenen, op de plekken die wél vrijkomen. Daarbij is ons beleid om als springplank te fungeren voor hogere posities buíten FOM niet gunstig voor ons eigen 'percentage', maar wél voor de vrouwen zélf die een hogere plek buiten FOM gaan bezetten en zo fysica-breed wél zorgen voor meer topvrouwen in de natuurkunde. Dit komt alleen de cijfers voor FOM dan niet ten goede, maar we zijn daar wel erg trots op en blij mee! De acties die wij de afgelopen jaren met Muriel hebben opgezet, waaronder een mentoringprogramma voor vrouwen, die na een eerste pilot een vervolg krijgt, gender is een vast agendapunt voor het bestuur, en een workshop gender awareness over onbewuste voorkeuren in selectieprocessen."
Renée-Andrée Koornstra, hoofd van de Centrale Personeelsdienst van FOM

M V

Ik ga akkoord met de Algemene Voorwaarden

Om spam te voorkomen graag het antwoord op onderstaande som invullen.