(035) 603 7979

Experts

Muriel Schrikkema – Mrs. Feedforward

Muriel is er van overtuigd dat iedereen in staat is om meer te bereiken door het beter benutten van de eigen en elkaars kwaliteiten. Ze is een expert in het creëren van een positieve, open- en actiegerichte cultuur, waarin diverse kwaliteiten worden geïncludeerd en benut. Ze is een veelgevraagd expert rond feedforward (ontwikkelgesprekken), inclusie, teamontwikkeling, High Performance Leiderschap en samenwerken.

Lees verder

Marco Schreurs – HPO expert

Voor Marco gaat er niets boven het bouwen aan High Performance Teams en Organisaties. Zijn kracht zit in het combineren van bewezen inzichten met inspirerende voorbeelden. Marco is verantwoordelijk voor o.a. de HPO-diagnose en de feedforward analyse™. Marco schreef de bestsellers Animal Firm en Een High Performance Organisatie … Wat is dat?

Lees verder

Esther Mollema – Mrs. Mindbugs

Esther Mollema gelooft dat de kracht van organisaties ligt in onze individuele verschillen. Ze is een expert en auteur over hoe diversiteit tot stand kan worden gebracht voor betere financiële en strategische resultaten. Als veelgevraagd spreker en trainer deelt Esther haar inzichten in succesvol ondernemen, High Performance Organisaties (HPO) en Inclusie & Diversiteit.

Lees verder

Direction Europe BV

Havenstraat 39
1211 KG Hilversum
Telefoon 035 – 603 7979
E-mail: info@dir.nl
Bankrekening: NL31 FVLB 0699 0131 78

Programma's op ieder niveau

Open programma’s (klassikaal en online)

Naast veel maatwerk trainingen en HPO, mindbugs en feedforward workshops die wij (vrijgesteld van btw) voor veel profit, non-profit en overheidsorganisaties verzorgen, organiseren wij ook enkele reguliere trainingen (open inschrijving). Individuele trainingen die direct bijdragen aan jouw persoonlijke ontwikkeling en het succes van je team / organisatie.

Lees verder

De meetlat van Direction

Lees verder

Maatwerk programma’s

We zijn al meer dan 20 jaar een A-merk op het gebied van high performance leiderschap, feedforward (ontwikkelgesprek), teamontwikkeling en diversiteit & inclusie. De doelen van jezelf, je team of organisatie vormen de basis. We helpen organisaties bij het krijgen van inzicht en dat te vertalen naar resultaat. We denken graag met je mee, ontwerpen interventies en helpen je het gewenste resultaat te realiseren.

lees verder

Trainingen

1 -daagse training

1-daagse training: Van een feedback naar een feedforward aanspreekcultuur

aanspreken met impact – fixed en growth mindset – open- en actiegerichte dialoog

Je merkt dat nu niet iedereen binnen je team en/of organisatie zich durft uit te spreken en fouten durft te maken. Jullie zijn erg lief voor elkaar en spreken elkaar nauwelijks aan. Of jullie spreken elkaar aan, maar het heeft niet het gewenste effect. Je beseft dat ieders kwaliteiten niet optimaal benut worden en resultaten niet optimaal behaald.

Deze training helpt jou en je collega's om meer grip en invloed te krijgen op het creëren van een effectieve feedback/aanspreekcultuur. Een cultuur Van een feedback naar een feedforward aanspreekcultuurwaarin mensen elkaar aanspreken op gedrag en verantwoordelijkheden en prestaties ook daadwerkelijk verbeteren o.b.v. die feedback. Je krijgt een goed beeld hoe een open- en actiegerichte feedbackcultuur bijdraagt aan een beter resultaat, welke zaken daarin aandacht vragen en wat jouw rol kan zijn om hier positief invloed op uit te oefenen.


De gemiddelde evaluatie van deze training is een 9,1!

Hieronder enkele opmerkingen van de afgelopen training:

"Goed gefundeerd, samenhangend geheel van bekende en minder bekende elementen, energieke presentatie en prima grootte van de groep."
Nicole Quadvlieg - MD & Talent adviseur Achmea

"Zeer effectief / helder / duidelijk programma. Mooi verbinding tussen visie en vertaling naar praktijk."
Therese Bosman - Intern Coach Gemeente Heemskerk

"Heel informatief, zowel m.b.t. theorie als praktische toepasbaarheid."
Gea Gankema - Manager Investerings- en marktmaatregelen RVO

"Kwam op een heel goed moment, heeft me veel tools gegeven om een nieuwe start te maken. Deze training zou iedereen in mijn organisatie moeten volgen!"
Angelos Dols - Angelos Dols, Head of Sales Central Banks ABN AMRO Bank


 • Effectieve aanspreekcultuur: Hoe kun jij invloed uitoefenen op de cultuur? En wat levert dat op?
 • Vertrouwen: Wat heb jij nodig van de ander om je uit te durven spreken en de ander aan te spreken? Hoe werkt de formule van vertrouwen?
 • De open dialoog: Hoe goed kun je luisteren naar het perspectief van anderen, ook wanneer deze echt anders is dan die van jou? Hoe ga je om met vooroordelen en ga je toch effectief het debat aan?
 • Aanspreken met impact: Hoe besluit je bij diverse perspectieven? Wat spreek je af? En wanneer kom je er op terug?
 • Individueel versus groepsgewijs aanspreken: Wanneer en hoe spreek jij anderen aan op gedrag? Wat is effectiever voor positief resultaat?
 • Kwaliteitenbenadering: Heb jij een fixed of een growth mindset? Hoe focus je op positieve kwaliteiten, in plaats van op een gebrek, gemis of een probleem? Hoe spreek je anderen motiverend aan?
 • Oefenen met feedforward geven en ontvangen: Hoe spreek je elkaar positief aan op gedrag en verantwoordelijkheden en benoem je wel degelijk de nodige verbeterpunten? Ervaar hoe breinvriendelijk feedforward werkt en echt aanzet tot verbetering.
 • Hoe nu verder? Jouw rol Hoe ga jij de aanspreekcultuur binnen jouw team en/of organisatie ten positieve beïnvloeden met welk resultaat?

We vragen je van tevoren de feedforward analyse™ in te vullen. Dit is een breinvriendelijk positief 360 graden feedbackinstrument. De respons pakken we deze training erbij om een goed beeld te krijgen van hoe jouw omgeving jou tot nog toe invloed ziet uitoefenen op de heersende aanspreekcultuur. Je ontdekt wat je al goed doet en hoe je nog meer het verschil kunt maken!

"Serieus, goed onderbouwde theorie over het onderwerp gekregen en handvatten om ermee aan de slag te gaan."
Margreet Meijer - Hoofd ICT - IND

Wat levert de training jou en je organisatie op

Je leert hoe je in jouw team en/of organisatie een positieve feedbackcultuur creëert, met meer impact. Door elkaar effectiever aan te spreken op gedrag en verantwoordelijkheden, volgen de gewenste financiële en strategische resultaten en worden ieders kwaliteiten daarin optimaal benut.

Maatwerk training rond het programma

Deze trainingen organiseren wij veel binnen organisaties. Daarbij maken we ook gebruik van de feedforward analyse™. Deze meetlat geeft je inzicht met welke kwaliteiten jij kan bijdragen aan een positieve aanspreekcultuur. Waar doe je het goed en waar zit ruimte voor verbetering? Wil je meer weten over de maatwerkmogelijkheden voor dit programma? Neem dan contact op met Muriel Schrikkema of Marco Schreurs voor het maken van een afspraak (T. 035–6037979).

Doelgroep

Teamleiders, managers, afdelingshoofden en HR professionals binnen profit- en non-profit organisaties en overheidsinstellingen.

“Hele fijne training. Een feest van herkenning; handvatten hoe om te gaan met feedback/feedforward; leuk om de uitkomsten van van de feedforward te kunnen gebruiken. Gesprekken met mede-cursisten is heel prettig.”
Marja Gerritse – Coördinator Publieks Balie gemeente Rhenen

Investering

Uw investering in deze waardevolle training is in overleg. Onze trainingen zijn vrijgesteld van BTW.

In geval van annuleren tot 4 weken voor aanvang van de training worden alleen de locatiekosten in rekening gebracht. Voor annuleren in de 4 weken voorafgaand aan de training is het totale bedrag verschuldigd. Vervanging is uiteraard in overleg mogelijk. Zie ook onze Algemene Voorwaarden.

Programma

Tijdens deze inspirerende 1-daagse training krijg je van Muriel Schrikkema de handvatten om zelf invloed uit te oefenen op de feedbackcultuur in je team en/of organisatie. Je kijkt naar jezelf, je eigen team en organisatie en je maakt concrete plannen en actiepunten om deze (nog) succesvoller te maken.

 • Effectieve aanspreekcultuur: Hoe kun jij invloed uitoefenen op de cultuur? En wat levert dat op? Je ontdekt welke zaken essentieel zijn om aandacht te geven, ook in jouw team of organisatie; hoe in openheid het debat durven aangaan en elkaar aanspreken op gedrag en verantwoordelijkheden, met een positiever resultaat tot gevolg?
 • Vertrouwen: Wat heb jij en hebben jullie nodig van de ander om je uit te durven spreken en elkaar aan te spreken? Hoe werkt de formule van vertrouwen? Hoe betrouwbaar ben jij? Stel jij het ‘eigen belang’ of het ‘collectieve belang’ voorop? Hoe deze laatste meer centraal stellen in jouw team?
 • De open dialoog: Hoe goed kun je luisteren naar het perspectief van anderen wanneer deze echt anders is dan die van jou? Het klinkt makkelijker dan het is. Zogenaamde ‘(on)bewuste vooroordelen’ zitten ons daarbij vaak in de weg. ‘Bij mij niet’? ja, ook bij jou: testje! Welke vooroordelen herken jij? En heersen er specifieke vooroordelen in je team en/of organisatie?
 • Aanspreken met impact: Welke besluitvormingsprocedures zijn expliciet besproken in je team en/of organisatie? Hoe besluit je bij diverse perspectieven? Wat spreek je af? En wanneer kom je er op terug? Je ontdekt hoeveel aandacht je nu al geeft aan het coachen en monitoren op afspraken, besluiten en acties.
 • Individueel versus groepsgewijs aanspreken: Wanneer we anderen al aanspreken doen we dat vaak 1 – op – 1; dit ‘om de ander niet voor schut te willen zetten of af te vallen’ waar andere collega’s bij zijn. Maar is dit werkelijk het meest effectief? Wanneer en hoe spreek jij anderen aan op gedrag? Wat werkt het beste voor positief resultaat?
 • Kwaliteitenbenadering: Heb jij een fixed of een growth mindset? In hoeverre toon je leervermogen en ben je continu op zoek om met elkaar van acties te leren? Kun je een growth mindset aanleren? Hoe focus je op positieve kwaliteiten, in plaats van op een gebrek, gemis of een probleem? Hoe voer je effectief een debat?
 • Oefenen met feedforward geven en ontvangen: Hoe spreek je elkaar positief aan op gedrag en verantwoordelijkheden en benoem je wel degelijk de nodige verbeterpunten? We gaan uitgebreid oefenen met elkaar hoe breinvriendelijk feedforward werkt en echt aanzet tot verbetering.
 • Hoe nu verder? Jouw rol Hoe ga jij de feedbackcultuur binnen jouw team en/of organisatie vanaf morgen ten positieve beïnvloeden met welk resultaat? Ieder maakt een eigen actieplan. Wanneer mensen uit dezelfde organisatie deelnemen, maken deze een gezamenlijk actieplan. Je leert hoe jij bijdraagt aan een motiverender feedbackcultuur met meer impact in jouw organisatie!

Tijdens deze training maken we gebruik van Direction’s feedforward analyse™: een breinvriendelijk, positief op groei georiënteerde 360 graden feedbackinstrument. Voor aanvang van de training vul je deze over jezelf in en laat je ook mensen in je omgeving deze invullen over wat zij jou zien doen in gedrag. Tijdens de training pakken we deze op diverse momenten erbij: hoe ziet jouw omgeving jou nu al invloed uitoefenen op de huidige aanspreekcultuur? Welke kwaliteiten voeg je toe en waar kun jij zelf nog in verbeteren?

“Evenwichtig, zeer nuttig, zeer leerzaam!”
Henny Wenting – Senior manager bedrijfsvoering – Belastingdienst

Over Muriel Schrikkema, mede-oprichter en partner van Direction, Mrs. feedforward

Muriel neemt uw organisatie(-onderdeel) graag mee in de wereld van het voeren van effectieve open- en actiegerichte dialogen, om daarmee een gezonde aanspreekcultuur binnen uw organisatie te creëren.

Muriel is een energieke facilitator, trainer en coach op het gebied van leiderschap enMuriel Schrikkema - Effectieve feedback/aanspreekcultuur diversiteit, met als specialisatie het creëren van open- en actiegerichte aanspreekculturen middels feedforward. Zij is psychologe en ontwerpt en begeleidt al ruim 18 jaar programma’s met een duidelijk resultaat en impact, voor zowel individu als de organisatie, voor ogen. Dat vormt haar doel en leidraad. Muriel, ook wel bekend als Mrs. Feedforward, is een kei in het blootleggen en benutten van potentie en kwaliteiten bij individuen en teams. Dit doet zij door naast zich te richten op ontwikkelpunten, de aanwezige positieve kwaliteiten als hefboom voor het vergroten van effectiviteit te gebruiken. Muriel werkt o.a. voor RTL Nederland, Wageningen Universiteit & Research, RVO, ABN Amro, gemeente Maastricht, Koenen & Co, WonenBreburg, Handson IT, Vesteda, Alliander, en vele andere profit-, non-profit en overheidsorganisaties aan het creëren van een effectieve gezonde feedbackcultuur.

Verder ontwikkelen...

Maatwerk trainingen
1-daagse teamontwikkeling - Effectiever samenwerken met resultaat1-daagse teamontwikkeling: Effectiever samenwerken met resultaat
Teamontwikkeling: patronen doorbreken en beter profilerenBouw een succesvol team!
(Nieuwe) positionering van een afdelingBouwen aan een blijvende positieve en effectieve aanspreekcultuur
Cases