Case

Wageningen UR Young Management Development traject 2014 afgerond!

Lees verder
Wageningen UR Young Management Development traject 2014 afgerond

Case

Infographic: Vrouwen in de IT-sector

Lees verder
Vrouwen-in-de-IT-sector-2

Artikel

Succesvol samenwerken als team

Lees verder
Muriel Schrikkema - Succesvol samenwerken als team

Trainingen

1-daagse training: Positieve feedback / aanspreekcultuur

aanspreken met impact – positief beïnvloeden van het resultaat – open- en actiegerichte dialoog

Je merkt dat nu niet iedereen binnen je team en/of organisatie zich durft uit te spreken en fouten durft te maken. Jullie zijn erg lief voor elkaar en spreken elkaar nauwelijks aan. Of jullie spreken elkaar aan, maar het heeft niet het gewenste effect. Je beseft dat ieders kwaliteiten niet optimaal benut worden en resultaten niet optimaal behaald.

Deze eendaagse training helpt je om meer grip en invloed te krijgen op het creëren van een effectieve feedback/aanspreekcultuur. Een cultuur waarin mensen elkaar aanspreken op gedrag en verantwoordelijkheden en prestaties ook daadwerkelijk verbeteren o.b.v. die feedback. Je krijgt een goed beeld hoe een open- en actiegerichte feedbackcultuur bijdraagt aan een beter resultaat, welke zaken daarin aandacht vragen en wat jouw rol kan zijn om hier positief invloed op uit te oefenen.

 • Effectieve aanspreekcultuur: Hoe kun jij invloed uitoefenen op de cultuur? En wat levert dat op?
 • Vertrouwen: Wat heb jij nodig van de ander om je uit te durven spreken en de ander aan te spreken? Hoe werkt de formule van vertrouwen?
 • De open dialoog: Hoe goed kun je luisteren naar het perspectief van anderen, ook wanneer deze echt anders is dan die van jou? Hoe ga je om met vooroordelen en ga je toch effectief het debat aan?
 • Aanspreken met impact: Hoe besluit je bij diverse perspectieven? Wat spreek je af? En wanneer kom je er op terug?
 • Individueel versus groepsgewijs aanspreken: Wanneer en hoe spreek jij anderen aan op gedrag? Wat is effectiever voor positief resultaat?
 • Kwaliteitenbenadering: Heb jij een fixed of een growth mindset? Hoe focus je op positieve kwaliteiten, in plaats van op een gebrek, gemis of een probleem? Hoe spreek je anderen motiverend aan?
 • Oefenen met feedforward geven en ontvangen: Hoe spreek je elkaar positief aan op gedrag en verantwoordelijkheden en benoem je wel degelijk de nodige verbeterpunten? Ervaar hoe breinvriendelijk feedforward werkt en echt aanzet tot verbetering.
 • Hoe nu verder? Jouw rol Hoe ga jij de aanspreekcultuur binnen jouw team en/of organisatie ten positieve beïnvloeden met welk resultaat?

We vragen je van tevoren de feedforward analyse™ in te vullen. Dit is een breinvriendelijk positief 360 graden feedbackinstrument. De respons pakken we deze training erbij om een goed beeld te krijgen van hoe jouw omgeving jou tot nog toe invloed ziet uitoefenen op de heersende aanspreekcultuur. Je ontdekt wat je al goed doet en hoe je nog meer het verschil kunt maken!

"Serieus, goed onderbouwde theorie over het onderwerp gekregen en handvatten om ermee aan de slag te gaan."
Margreet Meijer - Hoofd ICT - IND

Wat levert de training jou en je organisatie op

Je leert hoe je in jouw team en/of organisatie een positieve feedbackcultuur creëert, met meer impact. Door elkaar effectiever aan te spreken op gedrag en verantwoordelijkheden, volgen de gewenste financiële en strategische resultaten en worden ieders kwaliteiten daarin optimaal benut.

Maatwerk training rond het programma

Deze trainingen organiseren wij veel binnen organisaties. Daarbij maken we ook gebruik van de feedforward analyse™. Deze meetlat geeft je inzicht met welke kwaliteiten jij kan bijdragen aan een positieve aanspreekcultuur. Waar doe je het goed en waar zit ruimte voor verbetering? Wil je meer weten over de maatwerkmogelijkheden voor dit programma? Neem dan contact op met Muriel Schrikkema of Marco Schreurs voor het maken van een afspraak (T. 035–6037979).

Doelgroep

Teamleiders, managers, afdelingshoofden en HR professionals binnen profit- en non-profit organisaties en overheidsinstellingen.

“Hele fijne training. Een feest van herkenning; handvatten hoe om te gaan met feedback/feedforward; leuk om de uitkomsten van van de feedforward te kunnen gebruiken. Gesprekken met mede-cursisten is heel prettig.”
Marja Gerritse – Coördinator Publieks Balie gemeente Rhenen

Investering

Uw investering in deze waardevolle training is € 695,-. Dit bedrag is inclusief materiaal en de feedforward analyse™ en rapportage (t.w.v. €200,-), lunch en locatiekosten. Deze training is vrijgesteld van BTW.

In geval van annuleren tot 4 weken voor aanvang van de training worden alleen de locatiekosten in rekening gebracht. Voor annuleren in de 4 weken voorafgaand aan de training is het totale bedrag verschuldigd. Vervanging is uiteraard in overleg mogelijk. Zie ook onze Algemene Voorwaarden.

Programma (9.30 – 17.00 uur)

Tijdens deze inspirerende 1-daagse training krijg je van Muriel Schrikkema de handvatten om zelf invloed uit te oefenen op de feedbackcultuur in je team en/of organisatie. Je kijkt naar jezelf, je eigen team en organisatie en je maakt concrete plannen en actiepunten om deze (nog) succesvoller te maken.

 • Effectieve aanspreekcultuur: Hoe kun jij invloed uitoefenen op de cultuur? En wat levert dat op? Je ontdekt welke zaken essentieel zijn om aandacht te geven, ook in jouw team of organisatie; hoe in openheid het debat durven aangaan en elkaar aanspreken op gedrag en verantwoordelijkheden, met een positiever resultaat tot gevolg?
 • Vertrouwen: Wat heb jij en hebben jullie nodig van de ander om je uit te durven spreken en elkaar aan te spreken? Hoe werkt de formule van vertrouwen? Hoe betrouwbaar ben jij? Stel jij het ‘eigen belang’ of het ‘collectieve belang’ voorop? Hoe deze laatste meer centraal stellen in jouw team?
 • De open dialoog: Hoe goed kun je luisteren naar het perspectief van anderen wanneer deze echt anders is dan die van jou? Het klinkt makkelijker dan het is. Zogenaamde ‘(on)bewuste vooroordelen’ zitten ons daarbij vaak in de weg. ‘Bij mij niet’? ja, ook bij jou: testje! Welke vooroordelen herken jij? En heersen er specifieke vooroordelen in je team en/of organisatie?
 • Aanspreken met impact: Welke besluitvormingsprocedures zijn expliciet besproken in je team en/of organisatie? Hoe besluit je bij diverse perspectieven? Wat spreek je af? En wanneer kom je er op terug? Je ontdekt hoeveel aandacht je nu al geeft aan het coachen en monitoren op afspraken, besluiten en acties.
 • Individueel versus groepsgewijs aanspreken: Wanneer we anderen al aanspreken doen we dat vaak 1 – op – 1; dit ‘om de ander niet voor schut te willen zetten of af te vallen’ waar andere collega’s bij zijn. Maar is dit werkelijk het meest effectief? Wanneer en hoe spreek jij anderen aan op gedrag? Wat werkt het beste voor positief resultaat?
 • Kwaliteitenbenadering: Heb jij een fixed of een growth mindset? In hoeverre toon je leervermogen en ben je continu op zoek om met elkaar van acties te leren? Kun je een growth mindset aanleren? Hoe focus je op positieve kwaliteiten, in plaats van op een gebrek, gemis of een probleem? Hoe voer je effectief een debat?
 • Oefenen met feedforward geven en ontvangen: Hoe spreek je elkaar positief aan op gedrag en verantwoordelijkheden en benoem je wel degelijk de nodige verbeterpunten? We gaan uitgebreid oefenen met elkaar hoe breinvriendelijk feedforward werkt en echt aanzet tot verbetering.
 • Hoe nu verder? Jouw rol Hoe ga jij de feedbackcultuur binnen jouw team en/of organisatie vanaf morgen ten positieve beïnvloeden met welk resultaat? Ieder maakt een eigen actieplan. Wanneer mensen uit dezelfde organisatie deelnemen, maken deze een gezamenlijk actieplan. Je leert hoe jij bijdraagt aan een motiverender feedbackcultuur met meer impact in jouw organisatie!

Tijdens deze training maken we gebruik van Direction’s feedforward analyse™: een breinvriendelijk, positief op groei georiënteerde 360 graden feedbackinstrument. Voor aanvang van de training vul je deze over jezelf in en laat je ook mensen in je omgeving deze invullen over wat zij jou zien doen in gedrag. Tijdens de training pakken we deze op diverse momenten erbij: hoe ziet jouw omgeving jou nu al invloed uitoefenen op de huidige aanspreekcultuur? Welke kwaliteiten voeg je toe en waar kun jij zelf nog in verbeteren?

“Evenwichtig, zeer nuttig, zeer leerzaam!”
Henny Wenting – Senior manager bedrijfsvoering – Belastingdienst

Over Muriel Schrikkema, mede-oprichter en partner van Direction, Mrs. feedforward

Muriel neemt uw organisatie(-onderdeel) graag mee in de wereld van het voeren van effectieve open- en actiegerichte dialogen, om daarmee een gezonde aanspreekcultuur binnen uw organisatie te creëren.

Muriel is een energieke facilitator, trainer en coach op het gebied van leiderschap enMuriel Schrikkema - Effectieve feedback/aanspreekcultuur diversiteit, met als specialisatie het creëren van open- en actiegerichte aanspreekculturen middels feedforward. Zij is psychologe en ontwerpt en begeleidt al ruim 18 jaar programma’s met een duidelijk resultaat en impact, voor zowel individu als de organisatie, voor ogen. Dat vormt haar doel en leidraad. Muriel, ook wel bekend als Mrs. Feedforward, is een kei in het blootleggen en benutten van potentie en kwaliteiten bij individuen en teams. Dit doet zij door naast zich te richten op ontwikkelpunten, de aanwezige positieve kwaliteiten als hefboom voor het vergroten van effectiviteit te gebruiken. Muriel werkt o.a. voor RTL Nederland, Wageningen Universiteit & Research, RVO, ABN Amro, gemeente Maastricht, Koenen & Co, WonenBreburg, Handson IT, Vesteda, Alliander, en vele andere profit-, non-profit en overheidsorganisaties aan het creëren van een effectieve gezonde feedbackcultuur.

18 oktober 2018

Inschrijven

Locatie

Hotel Ernst Sillem Hoeve
Soestdijkerweg 10b
3734 MH Den Dolder
035 666 8541
http://www.esh.nl/nl/contact/routebeschrijving/
Bekijk op Google Maps

Trainers

Muriel Schrikkema

Muriel Schrikkema

Muriel SchrikkemaMuriel Schrikkema, mede-oprichter van Direction en het HPO Center, is een zeer ervaren trainer en coach van managers, teams en organisaties. Ze ontwikkelt en begeleidt programma’s bij organisaties rond de thema’s High Performance Leiderschap, teamontwikkeling, omgaan met hoog- en niet-presteerders, diversity & inclusion en feedforward analyses. Ook ondersteunt Muriel Schrikkema professionals met individuele coaching, teamcoaching en intervisie. Muriel is afgestudeerd psychologe en heeft diverse certificatieopleidingen gevolgd, zoals NLP Practitioner, Personal Coach, Management Drives®, Real Drives trainer®, trainer en begeleider in Systemisch Werk.

Muriel is een energieke facilitator, trainer en coach op het gebied van leiderschap en diversiteit, met als specialisatie het creëren van open- en actiegerichte aanspreekculturen middels feedforward. Zij ontwerpt en begeleidt al ruim 20 jaar programma’s met een duidelijk resultaat en impact voor ogen, voor zowel individu als de organisatie. Dat vormt haar doel en leidraad.

Muriel, ook wel bekend als Mrs. Feedforward, is een kei in het blootleggen en benutten van potentie en kwaliteiten bij individuen en teams. Dit doet zij door naast zich te richten op ontwikkelpunten, de aanwezige positieve kwaliteiten als hefboom voor het vergroten van effectiviteit te gebruiken. Ze werkt voor veel toonaangevende (profit en nonprofit) organisaties, waaronder ASR, gemeente Enschede, Wageningen Universiteit & Research, Liandon, FOM, UMC Utrecht, Telfort, Beweging 3.0, RVO, St Jansdal Ziekenhuis, Universiteit Utrecht, RAVO, Tabijn, WonenBreburg en KPN.

"Muriel is zeer effectief geweest in het raken van de kern. Voor mij was de kern: Spreek je wensen, ambities en randvoorwaarden uit. Volg je hart en ontplooi. Bedankt voor het inzicht in het hier en nu. Het is spannend dit avontuur, maar wel lekker dat ik weer mijn eigen geluk nastreef."
Monique Schriever

"Enorm bedankt voor je persoonlijke manier van benaderen, het feilloos de vinger op de zere plek kunnen leggen en vanuit respect en veiligheid inzicht te bieden, te inspireren om, al dan niet samen, de stappen te zetten. Ik heb veel geleerd en je hebt me geholpen om in mijn kracht te staan, zowel in werk als privé! Dank!!!"
Monique van Rooyen, DST Experience Communicatie

"Dank Muriel! Ik ben enorm trots op wat we hier met z’n allen hebben bereikt. Terugkijkend op dit traject zie ik de ideeën die naar voren zijn gekomen, hoe klein ook, als zeer belangrijke resultaten. Ze zijn namelijk van grote betekenis als het gaat om veranderen en verbeteren. Er is al een heleboel tot stand gekomen en we zien het als een plezierige uitdaging om de HPO-gedachte verder te gaan borgen binnen Beweging 3.0."
Marlijn Lenselink, directievoorzitter van Beweging 3.0.

"Het blijkt een trager proces dan verwacht in 2010, om in deze organisatie van 7 naar 14 en uiteindelijk 20 procent vrouwen in topposities te komen. Niet alleen omdat het aanbod van vacatures in deze posities gering is, er is weinig doorstroom, maar ook omdat er onvoldoende vrouwen solliciteren, om hun eigen beweegredenen, op de plekken die wél vrijkomen. Daarbij is ons beleid om als springplank te fungeren voor hogere posities buíten FOM niet gunstig voor ons eigen 'percentage', maar wél voor de vrouwen zélf die een hogere plek buiten FOM gaan bezetten en zo fysica-breed wél zorgen voor meer topvrouwen in de natuurkunde. Dit komt alleen de cijfers voor FOM dan niet ten goede, maar we zijn daar wel erg trots op en blij mee! De acties die wij de afgelopen jaren met Muriel hebben opgezet, waaronder een mentoringprogramma voor vrouwen, die na een eerste pilot een vervolg krijgt, gender is een vast agendapunt voor het bestuur, en een workshop gender awareness over onbewuste voorkeuren in selectieprocessen."
Renée-Andrée Koornstra, hoofd van de Centrale Personeelsdienst van FOM

M V

Ik ga akkoord met de Algemene Voorwaarden

Om spam te voorkomen graag het antwoord op onderstaande som invullen.