Direction – individuele-, team- en organisatieontwikkeling

Succesvolle eerste bijeenkomst van het Nederlands Professional Boards Forum

Professional Boards Forum

Op 7 november is de eerste bijeenkomst van het Professional Boards Forum gehouden. De top van het Nederlandse bedrijfsleven, maar liefst 25 voorzitters en leden van raden van bestuur en commissarissen, werd via een bijzondere netwerkformule in contact gebracht met 45 potentiële vrouwelijke commissarissen.

Het welkomstwoord was van Elin Hurvenes, oprichtster van het Professional Boards Forum in Noorwegen en de UK. Daarna was het de beurt aan Dick Benschop, president-directeur van gastheer Shell Nederland. Hij benadrukte in zijn toespraak het belang van meer vrouwen in de top: “Het Professional Boards Forum is een aantrekkelijk concept om genderdiversiteit te verbeteren op commissarisniveau. We zijn verheugd om deze formule in Nederland te ondersteunen. Binnen Shell is er geen discussie over diversity, het is een essentiële voorwaarde voor succes. Teams presteren namelijk beter als ze divers van samenstelling zijn.”

Aansluitend gaf Hans Wijers, vice-voorzitter raad van commissarissen Royal Dutch Shell, commissaris bij Heineken en voorzitter van de raad van commissarissen van Ajax, op een heldere wijze weer aan welke spelregels een commissaris zich moet houden. Het belangrijkste deel van dit event was wel het netwerken. Hiervoor was een speciale vorm ontwikkeld die zelfs nog tijdens de afsluitende borrel werd voortgezet.

Reacties van de deelnemers

Het Professional Boards Forum organiseert deze bijeenkomsten om talentvolle vrouwen een platform te bieden hun visie ten toon te spreiden over complexe strategische, bestuurlijke en financiële issues en de toegevoegde waarde die zij kunnen bieden aan raden van bestuur en commissarissen. Elin Hurvenes, oprichtster van het Forum: “De meeste bedrijven onderkennen de noodzaak van vrouwen in de top. Van de bestuurders in de top van de Nederlandse beursgenoteerde bedrijven is slechts 4% vrouw en 11% commissaris. Ik denk dat we met deze eerste bijeenkomst een enorm succes geboekt hebben. Er was veel belangstelling, niet alleen van de vrouwelijke kandidaten maar ook vanuit de bestuurderskant.

Bekijk hier de foto’s

Voor Direction, Nederlandse partner van het Boardsforum, was dit een unieke gelegenheid om zoveel talent bij elkaar te brengen. Esther Mollema, directeur Direction: “Ik denk dat we met dit eerste event een unieke weg zijn ingeslagen. Door zoveel vrouwelijk talent in contact te brengen met de top van het bedrijfsleven gaan we echt een verschil maken. Er was echte interesse in elkaar van alle partijen.  Mijn dank gaat uit naar de sponsors, Shell Nederland, Gasunie, Accenture, PWC, Heineken en SNS Reaal.”

Onze volgende bijeenkomst is 29 mei volgend jaar. Hiervoor hebben we al een interessante namenlijst en gastsprekers: Alexander Rinnooy Kan en Adri Baan. Voor meer informatie over deze bijeenkomsten, kun je contact opnemen met Esther Mollema.

Mobiele versie afsluiten