Direction – individuele-, team- en organisatieontwikkeling

Opvallende bevindingen in onderzoek naar doorgroeimogelijkheden van vrouwen!

Opvallende bevindingen in onderzoek naar doorgroeimogelijkheden van vrouwen!

In mijn vorige blog schreef ik over de visies op doorgroeimogelijkheden van talentvolle vrouwen. Inmiddels ben ik verder in mijn onderzoek en heb ik bij zeer verschillende organisaties interviews afgenomen. Er is nu al een aantal opvallende dingen naar voren gekomen: de vaag geformuleerde beoordelingsmethodieken, de moeite om een diversiteitsbeleid toe te passen en het beeld over ‘bescheiden vrouwen’.

 

Het blijkt dat de beoordelingen of evaluaties die plaats hebben, niet altijd duidelijk geformuleerd zijn. Dit maakt het moeilijk om te bepalen hoe vrouwen nu presteren ten opzichte van mannen. In hoeverre de beoordeling meespeelt bij een promotiekans, kon niet goed worden aangegeven door de respondenten. Vaak wordt er gezocht naar ‘een klik’ of ‘een goed gevoel’ bij een promotiekandidaat.

Bijna alle organisaties zijn bezig met een diversiteitsbeleid. Toch is er moeite met de aanpak van diversiteit. Hoe scherp formuleer je doelen? Hoe moet dit in de praktijk worden toegepast? Wanneer wordt het positieve discriminatie? De maatregelen zijn dan ook vaak beperkt, zoals een aanpassing van functieomschrijvingen zodat er niet alleen over een ‘hij’ wordt gesproken.

En hoe zit het nu met die vrouwen? Ja, volgens de respondenten is er zeker een vorm van ‘bias’ die meespeelt bij de promotie van vrouwen. Daarnaast zijn er ook nog altijd vrouwen die geen behoefte voelen om promotie te maken en is er binnen sommige sectoren simpelweg een te kort aan vrouwen, aldus de respondenten. Wat mij echter verbaasde was de veelgenoemde bescheidenheid van vrouwen die een toppositie in de weg zou staan. Vrouwen maken hun ambities niet kenbaar en benadrukken niet voldoende wat zij hebben gepresteerd in de organisatie. Mannen blijken dit veel beter te kunnen uiten en zijn dan ook meer zichtbaar op het moment dat er promotie kan worden gemaakt.

Er is dus ruimte voor verbetering als het gaat om de beoordeling van werknemers en de uitvoering van het diversiteitsbeleid. Maar wat gaat er gebeuren met die ‘bescheiden vrouwen’? Ik denk dat hier een taak voor de organisaties ligt. Zij hebben dit immers zelf gesignaleerd en zouden hierop kunnen inspelen in hun benadering naar vrouwen toe. Bovenal raad ik elke carrièrevrouw out there aan: spreek je ambities uit en laat zien wat je presteert!

Jessica Straatman

Student Bestuurs- en Organisatiewetenschap Deelnemer Honours Programme Vice-voorzitter SRVU Studentenbond

Jessica voert voor Direction een onderzoek uit naar doorgroeimogelijkheden bij een goede beoordeling.

Mobiele versie afsluiten