Online Unconcious Bias training: Begrijpen & Aanpakken van onbedoelde vooroordelen in organisaties
Begrijpen & Aanpakken van onbedoelde vooroordelen in organisaties
Dit programma wordt in het Nederlands en Engels aangeboden
In drie online webinars leert Esther Mollema je de in-en de outs van onbewuste vooroordelen en hoe je ze kan beslechten.
We leren het brein steeds beter kennen. We tellen veel onbedoelde vooroordelen die je helpen snel besluiten te nemen maar die je verhinderen het beste besluit te nemen. Je kan tot 188 biases hebben. In de veelgeprezen workshop Unconscious Bias leert Esther Mollema je wat onbedoelde vooroordelen zijn en welke invloed ze hebben op de besluiten die je op een dag neemt en hoe je deze aanpakt.
“De presentatie in zonder mindbugs, de presentatie uit met mindbugs. Hoe kan dat? Mindbugskoningin Esther helpt je uit de droom dat je geen vooroordelen hebt. De confrontatie is pijnlijk maar het leidt tot meer bewustzijn en verandering. Een must voor elke organisatie.”
Agnies Lobbezoo, D&I Consultant, ABN Amro Bank
PROGRAMMA
A. Webinar 1 Onbewuste vooroordelen – 60 minuten plus 15 minuten Q&A
In dit eerste, vrolijke webinar gaan we in op de vraag waarom de meeste mensen wel meer diversiteit willen maar het vaak niet lukt hun teams echt diverser te maken.
Hoe hebben onbewuste vooroordelen invloed op de beslissingen die we nemen en op de wens voor meer diversiteit?
Deelnemers ondergaan kleine experimentjes om bias in hun brein te ervaren. We gebruiken film en oefeningen. We leren dat ons brein diversiteit tegenwerkt en waarom juist in Nederland bias zo’n groot probleem is – groter dan in veel andere landen.
In dit onderdeel presenteren wij ook de testuitslagen van de Mindbugs test die deelnemers voorafgaand aan dit eerste webinar hebben gemaakt.
B. Webinar 2 Het brein & Inclusie – 60 minuten plus 15 minuten Q&A
In dit tweede webinar verleggen we de focus naar inclusie als voorwaarde voor het beslechten van onbewuste vooroordelen, meer diversiteit en betere prestaties. Zonder inclusie lukt meer diversiteit niet weten we anno 2020. We weten ook steeds beter hoe het brein omgaat met onzekerheid, uitdagingen, psychologische veiligheid én prestaties leveren. Wat voor één teamlid heel vertrouwd en goed aanvoelt kan voor een ander juist onaangenaam zijn. Wat doet inclusie met het welzijn van mensen? We bespreken privileges en geven hele praktische tips om zelf inclusiever te worden.
C. Webinar 3 Onbewuste vooroordelen beslechten: Equality by Design 60 minuten plus 15 minuten Q&A
Je raakt je onbewuste vooroordelen niet kwijt maar je kan wel leren ze een minder prominente rol te laten spelen bij je belangrijkste besluiten. We bespreken de hoe je onbewuste vooroordelen kan verminderen en introduceren een checklist van acht aandachtsgebieden (inclusieve cultuur, werving & selectie, onboarding, beoordelingen, promotie, besluitvorming, dagelijkse omgang met je manager, medewerkerstevredenheid) waar je aandacht en maatregelen op kan nemen om diversiteit en inclusie verder te verbeteren.
DOELGROEP
Voor teams/organisaties die willen leren wat onbedoelde vooroordelen zijn en welke invloed ze hebben op de besluiten en hoe je deze aanpakt.
Materiaal: naast de webinars, de Q&A dialoog sessies en de twee Mindbugstesten ontvangen de deelnemers ook een leesmap vol interessante artikelen en het digitale boek Onbewuste Vooroordelen van Esther Mollema
Neem contact op met Robert Smit – smit@dir.nl om de mogelijkheden te bespreken.