Mindfulness: Van ‘Mind full’ naar ‘Mindful’
Wanneer we onze mind als ‘full’ ervaren, heeft dat impact op ons functioneren. We richten onze aandacht op de verkeerde zaken, luisteren niet meer open naar de ander en nemen samen slechtere beslissingen. Dit zien we steeds vaker bij leidinggevenden, managers en medewerkers die in veranderlijke en daarmee onzekere omgevingen acteren. Ze worden minder productief en effectief. Om in deze veranderingen en/of onzekerheid toch aangehaakt te blijven, je ontspannen te voelen en samen met je team goede bewuste beslissingen te (blijven) nemen, laten we deze organisaties steeds vaker kennismaken met mindfulness. Misschien voor sommigen een nog wat onbekend terrein.
De rendementen die mindfulness organisaties en teams brengt liegen er echter niet om. Denk hierbij aan de kosten nu gerelateerd aan ervaren werkdruk en mentale overbelasting. Het aantal verzuimdagen en mensen die gediagnosticeerd worden met een burn-out stijgt steeds verder.
Ons brein en stress
Wanneer we stress ervaren zet ons brein hormonen als cortisol en adrenaline in werking. In het beste scenario mobiliseren deze hormonen ons om snel te handelen in het geval van dreiging op korte termijn. In het slechtste scenario vormen deze hormonen een continu risico op goed (blijven) presteren. Want in dit laatste geval, vernauwt onze aandacht zich en richt zich alleen nog maar op de oorzaak van de stress, en niet op de taak die moet gebeuren. Ons geheugen zoekt naar gedachten die het best passend bleken in het verleden en we vallen terug op negatieve geleerde patronen in onze reactie op de ervaren stress.
Ons brein – ons neurale circuit rond aandacht, begrip en leren – zijn gegijzeld door onze netwerken hoe met stress om te gaan.
Emotionele besmetting
In 2000 onderzochten Caroline Bartel van de New York University en Richard Saavedra van de University of Michigan, 70 teams in verschillende industrieën. Zij achterhaalden dat meetings waaraan mensen samen deelnemen altijd eindigen met gedeelde stemmingen – beide positief en negatief – binnen twee uur.
Een van de studies vroeg teams verpleegkundigen en accountants om een aantal weken hun stemmingen te monitoren. Het bleek dat de emoties van beide groepen deelnemers samenkwamen, onafhankelijk van specifiek ‘gedoe’ in ieder afzonderlijk team.
Groepen van individuen gaan door een emotionele achtbaan, alles delend van jaloezie tot angst tot euforie.
Zelfregulatie
Mensen die hun eigen emoties goed weten te managen zijn in staat sneller te herstellen van stress. Dit betekent dat zij, op het level van ons brein, sneller in staat zijn hun amygdala en andere stress circuits tot rust te brengen. Aandacht wordt weer meer wendbaar en gefocust, onze mind meer flexibel en ons lichaam meer relaxed.
En een staat van relaxte alertheid is nodig voor succesvolle prestaties.
Focus
Zoals George Kohlrieser beschreef in zijn serie rond Leadership: A Master Class, ‘how you manage your emotions is determined by what you focus on’: ‘Think of the mind’s eye as a flashlight. This flashlight can always search for something positive or negative. The secret is being able to control that flashlight – to look for the opportunity and the positive. When you do that, you’re playing to win. You’re able to focus on the right things and maintain that positive self.’
En onthoud dat een leidinggevende niet alleen zijn of haar mind heeft te focussen, maar ook anderen heeft te helpen hun mind te focussen. Als een leidinggevende veel stress, conflict, onrust en negatieve emoties ervaart, dan verspreidt zich dit als een virus.
Optioneel Kennismakingsprogramma met Mindfulness
Kort theorie/ kader/ de kapstok: Wat is Mindfulness en hoe helpt het bij het tegengaan van druk/werkbelasting, stress en meer gefocust werken?
Oefenen: Ervaren hoe het werkt middels diverse oefeningen.
Tips in de praktijk: Tips om Mindfulness toe te passen in de dagelijkse werksituatie om beter te presteren (tips in communicatie en samenwerking).
Benieuwd naar hoe jouw team en/of organisatie goede beslissingen kan blijven nemen, ook tijdens grote veranderingen en/of onzekerheid? Vraag naar ons kennismakingsprogramma rond Mindfulness. In een dagdeel krijg je al voldoende zicht en ervaring met wat Mindfulness is en wat het voor jouw team en organisatie kan betekenen. Muriel Schrikkema beluistert graag jouw specifieke vraag en bespreekt de diverse mogelijkheden (schrikkema@dir.nl of 035-6037979) .