(035) 603 7979

nl

en

Experts

Muriel Schrikkema – Mrs. Feedforward

Muriel is er van overtuigd dat iedereen in staat is om meer te bereiken door het beter benutten van de eigen en elkaars kwaliteiten. Ze is een expert in het creëren van een positieve, open- en actiegerichte cultuur, waarin diverse kwaliteiten worden geïncludeerd en benut. Ze is een veelgevraagd expert rond feedforward (ontwikkelgesprekken), inclusie, teamontwikkeling, High Performance Leiderschap en samenwerken.

Lees verder

Marco Schreurs – HPO expert

Voor Marco gaat er niets boven het bouwen aan High Performance Teams en Organisaties. Zijn kracht zit in het combineren van bewezen inzichten met inspirerende voorbeelden. Marco is verantwoordelijk voor o.a. de HPO-diagnose en de feedforward analyse™. Marco schreef de bestsellers Animal Firm en Een High Performance Organisatie … Wat is dat?

Lees verder

Esther Mollema – Mrs. Mindbugs

Esther Mollema gelooft dat de kracht van organisaties ligt in onze individuele verschillen. Ze is een expert en auteur over hoe diversiteit tot stand kan worden gebracht voor betere financiële en strategische resultaten. Als veelgevraagd spreker en trainer deelt Esther haar inzichten in succesvol ondernemen, High Performance Organisaties (HPO) en Inclusie & Diversiteit.

Lees verder

Direction Europe BV

Havenstraat 39
1211 KG Hilversum
Telefoon 035 – 603 7979
E-mail: info@dir.nl
Bankrekening: NL31 FVLB 0699 0131 78

Programma's op ieder niveau

Open programma’s (klassikaal en online)

Naast veel maatwerk trainingen en HPO, mindbugs en feedforward workshops die wij (vrijgesteld van btw) voor veel profit, non-profit en overheidsorganisaties verzorgen, organiseren wij ook enkele reguliere trainingen (open inschrijving). Individuele trainingen die direct bijdragen aan jouw persoonlijke ontwikkeling en het succes van je team / organisatie.

Lees verder

De meetlat van Direction

Lees verder

Maatwerk programma’s

We zijn al meer dan 20 jaar een A-merk op het gebied van high performance leiderschap, feedforward (ontwikkelgesprek), teamontwikkeling en diversiteit & inclusie. De doelen van jezelf, je team of organisatie vormen de basis. We helpen organisaties bij het krijgen van inzicht en dat te vertalen naar resultaat. We denken graag met je mee, ontwerpen interventies en helpen je het gewenste resultaat te realiseren.

lees verder

Maatwerk programma

Leiderschapsreis naar de essentie van jouw Leiderschap

Kunnen managers hun teams aansporen tot topprestaties? Ja, maar alleen als ze het zelf écht willen…

Het effectief sturen van topprestaties

“Ironisch genoeg zien talloze leiders de waarde in van het aanleren van nieuwe vaardigheden, maar beseffen ze zelden de waarde van het beter leren kijken naar het ingesleten karakterpatroon dat bij het inzetten van die nieuwe vaardigheden steeds weer de kop op steekt. En toch is het precies dat patroon dat hun gedrag en beslissingen bepaalt!”
Bron: Manfred Kets de Vries, ‘Wat leiders drijft’

Groter zelfbewustzijn
Om van manager een succesvolle (team)leider te worden is de eerste stap een groter zelfbewustzijn. De intentie om te veranderen en/of te verbeteren impliceert de bereidheid jezelf te onderzoeken. Alleen vanuit dit zelfbewustzijn, zullen inzichten en oefeningen op vaardigheid- en gedragsniveau beklijven en de performance op lange termijn verbeteren.

Authentiek leiderschap
Managers van nu merken steeds vaker dat organisaties die drijven op bevelen, beheersen en verzuiling, verouderd zijn. Om succesvol te zijn hebben organisaties behoefte aan leiders die in staat zijn zichzelf te laten zien zoals ze zijn, vol vertrouwen en toch bescheiden, en die door anderen beschouwd worden als integer en betrouwbaar.

LeiderschapsreisWat brengt een leiderschapsreis jou en jouw organisatie

Deze leiderschapsreis vormt geen standaard managementprogramma. Deze gaat verder en dieper. Van een manager een leider worden is geen eenvoudige weg. Het vraagt van de manager een grote wil en doorzettingsvermogen om zichzelf nog beter te leren kennen en zich te des-identificeren met de manager die ze nu zijn en die veel succes heeft gehad.

Mogelijke opzet van een leiderschapsreis:

 • Dag 1: Hoe toon jij leiderschap? Vorm je een voorbeeld? De reis naar jezelf, de manager
 • Dag 2: Wil je controleren? Of kun je ook loslaten? De reis met je mensen
 • Dag 3: Jouw invloed? En onder welke invloed sta je? De reis in je organisatie

“Werken aan een succesvol team is niet vrijblijvend. Managers moeten wel bereid zijn in de spiegel te kijken, willen zij vanuit meer plezier en eigenheid hun teams aansporen tot echte topprestaties!”

Concreet brengt deze leiderschapsreis je:

 • andere kijk op gedrag en de onderliggende patronen bij jezelf en in je team;
 • inzicht in persoonlijke leiderschap en groepsdynamiek;
 • oefening in open dialoog, het geven van feedback;
 • oefenen met ander gedrag en leren vanuit (zelf)reflectie;
 • ingang om ‘acteervaardigheden’ in de omgang met je team te beperken; van rol naar authenticiteit;
 • plan van aanpak: effectiever en dichter bij jouw unieke zelf functioneren in het krachtenveld van je organisatie.

Je kijkt zelf veelvuldig in de spiegel: hoe ga jij om met feedback? Hoe handhaaf je grenzen en ga je confrontaties aan? Welk ‘masker’ draag jij naar je Leiderschapsreis naar de essentie van jouw Leiderschapmedewerkers toe? Welke invloed heb je en onder welke invloed sta je?

Kortom: alle zaken die essentieel zijn voor teamleiders die teams willen begeleiden naar topprestaties, vanuit meer plezier en eigenheid!

Deze leiderschapsreis is uitgezet voor jouw organisatie

Deze leiderschapsreis is uitgezet voor managers en leiders die beseffen dat effectief leiderschap een stevig beroep doet op relaties. Je voelt dat het ontdekken van je authentiek leiderschap en daarnaar te gaan leven essentieel is voor het sturen van topprestaties in dit tijdperk.

De principes van deze Leiderschapsreis

Out of reference

We gaan naar (een) locatie(s) midden in de natuur, waar we rustig kunnen werken, eten en genieten. Je zult letterlijk nieuwe wegen inslaan en nieuwe horizonten ontdekken. Hierdoor zul je gemakkelijker openstaan voor nieuwe inzichten en ideeën, op zoek naar de essentie van jouw leiderschap.

Vaste begeleiders reizen met je mee

Je gaat zelf en met elkaar hard aan het werk, ondersteund door vaste begeleiders die je op de voet volgen. Zij zorgen voor de verdieping, de spiegel en geven je de tijd om je echt in jezelf te verdiepen. Waarom doe je wat je doet?

(Gast)en

Tijdens de leiderschapsreis nodigen we één of meerdere gasten uit, afhankelijk van de achtergrond van de deelnemers die zich aanmelden. Zo kun je denken aan een specialist op het gebied van lichaamswerk om je te helpen je kracht te voelen en in te zetten. Daarnaast kun je denken aan een leider uit de praktijk die tijdens een ‘huiskamergesprek’ in de avond zijn/haar ervaringen rond de eigen reis in leiderschap met ons komt delen; uiteraard in een gezellige informele setting rond de openhaard.

Samen maken we, vanuit onze verschillende invalshoeken deze reis tot een complete en unieke belevenis!

Hoe werken we inhoudelijk tijdens de leiderschapsreis?

Intake

De trainers komen bij je langs en spreken de leiderschapsreis met je door. Wat zijn jouw verwachtingen? Wat zijn je vragen? Hoe ziet het programma eruit en hoe bereid je je daar optimaal op voor? Ook worden tijdens deze intake de benodigde huiswerkopdrachten besproken.

Het programma

Gedurende de loop van de leiderschapsreis gaan we alle leiderschapfacetten langs. Ieder facet krijgt de gepaste aandacht, afgestemd op de behoeftes van de deelnemers. Daarnaast gaan we in op de benodigde kwaliteiten van een effectief leider en welke stappen jij daarin nog hebt te maken. De weg is de bestemming. We werken dan ook niet met een scherp vastomlijnd programma. Het kader en de leiderschapthema’s die aangeraakt worden tijdens de leiderschapsreis liggen wel in grote lijnen vast:

 • Dag 1 de reis naar jezelf, de (team)leider
 • Dag 2 de reis met je team
 • Dag 3 de reis in je organisatie

Korte lezingen worden afgewisseld met veel oefeningen, cases, coaching, feedbackrondes en intervisie momenten. Leerpunten en individuele aandachtspunten worden soms in subgroepen, soms plenair en ook in de intervisiegroepen besproken.

Leiderschapsreis naar de essentie van jouw LeiderschapReislogboek

Je houdt tijdens de leiderschapsreis je eigen persoonlijke reislogboek bij. Zo verbinden we ervaringsgericht leren, zelfreflectie en feedback, al tijdens de reis, aan het formuleren en ondernemen van gerichte acties die tot betere prestaties zullen leiden.

Dag 1: De reis naar jezelf, de leider

‘Succesvolle leiders vs. matige presteerders: welke factoren zijn bepalend?’

We starten met de belangrijkste conclusies uit het internationale wetenschappelijke onderzoek, gedaan door het HPO Center, naar wat excellent presterende organisaties en leiders anders doen dan middelmatige presteerders.

Doel: Inzicht in de noodzaak van effectiever leiderschap en waar dit voor staat. Deze bijdrage wordt ondersteund door inspirerende filmfragmenten!

Actieve Workshop

Tijdens deze workshop verlaat je letterlijk en figuurlijk de gebaande paden. Je karaktereigenschappen en je gedrag komen direct naar voren. Toon je leiderschap? Neem je verantwoordelijkheid? Ben je flexibel? Wil je altijd controleren? Of kun je ook loslaten?

Doel: Je krijgt door deze activiteit in korte tijd op realistische wijze je eigen gedrag en kwaliteiten voorgespiegeld.

‘Persoonlijke presentaties: Ik, de (team)leider’

De middag en avond gebruiken we om te luisteren naar elkaars persoonlijke presentaties. De voorbereidingen daarvan zijn al in Nederland gestart, twee weken voor aanvang van de leiderschapsreis tijdens de intake.

 • Iedereen presenteert zijn levensverhaal, ondersteunt door een waardentest en de resultaten van een 360-graden feedbacksysteem dat je van tevoren hebt laten invullen.
 • Feedback van de andere deelnemers op je presentatie (wat heeft men waargenomen op fysiek, mentaal en emotioneel niveau)? Zij stellen verhelderende en confronterende vragen, een open dialoog ontstaat die je logged in je reislogboek.
 • Ieder formuleert zijn/haar eigen leiderschapsvraag waaraan men gedurende de verdere reis wil gaan werken.

Doel: Je formuleert concreet je doel van deze leiderschapsreis. Je krijgt oefening in het geven en ontvangen van feedback en in het aangaan van de dialoog met de ander. Een open en veilige omgeving wordt gecreëerd.

Kortom: Dag 1 staat voor: jezelf laten zien

Dag 2: De reis met je mensen

‘Echt contact leggen met je team’

Als teamleider zet je een lijn uit, zodanig dat de persoon van ieder teamlid daarin past en tot zijn recht komt. Het contact dient ruimte biedend en grenzen aangevend te zijn, waarin jij als rolmodel fungeert.

 • Hoeveel ruimte geef je je teamleden?
 • Neem je waar en koppel je terug en laat de verantwoordelijkheid daar waar die hoort?

Of neem je waar en neem je vervolgens over?

Doel: Je krijgt inzicht hoe jij het contact met je teamleden vorm geeft. M.a.w.: wat doe jij met de ander binnen de relatie? En wat doet de ander met jou?

Actieve Workshop

Vervolgens gaan we verder met een gezamenlijke activiteit, tijdens welke je zult merken dat je zowel afhankelijk bent van de ander als van je eigen inzet (dus de aansluiting op elkaar) voor het bereiken van het eindresultaat.

Doel: Je krijgt door deze activiteit in korte tijd op realistische wijze je eigen ‘aansluitings’-kwaliteiten voorgespiegeld.

Welke ‘spelletjes’ spelen jij en je teamleden?

In dit onderdeel leer je hoe jij en je teamleden ‘spelletjes’ met elkaar spelen, hoe jullie ‘maskers’ opzetten en hoe verschillende maskerstructuren een eigenheid hebben. Welke specifieke levensthema’s spelen rondom de verschillende maskers en wat bedekken zij? We maken een eerste aanzet hoe hiermee om te gaan binnen jouw team.

Doel: Je krijgt inzicht in psychologische spelletjes en maskers die echt contact verhinderen.

Avond: Een film bekijken, een boek bespreken of een gast in onze huiskamer…

Kortom: Dag 2 staat voor: jezelf in relatie tot je team

Dag 3: De reis in je organisatie

‘Team – ontwikkeling en de plek van je team in de organisatie’

Door je team samen te analyseren bekijken we samen de groepsdynamiek in jouw team.

 • in welke fase van teamontwikkeling bevindt jouw team zich?
 • hoe sta je daar als leider in? Hoe interacteer je letterlijk met je team?
 • hoe verhoudt jouw team zich tot de rest van de organisatie?

Doel: Inzicht in de groepsdynamiek, bestaande patronen in je team en haar positionering in de organisatie.

Intervisie; onder welke invloed sta jij?’

Tijdens intervisiegroepen vertellen deelnemers elkaar hun ’teamverhaal’ in relatie tot de grotere organisatie. Thema’s zoals talent management/ elkaar aanspreken op gedrag/ omgaan met niet-presteerders/ visie op presteren en leiderschap/ empathie en vertrouwen etc. kunnen worden ingebracht. Tijdens de plenaire terugkoppeling ervan kijken we gerichter naar jouw rol als (team)leider hierin.

Doel: Inzicht in jouw invloed en onder welke invloed sta je?

‘Wat ga je bij terugkomst anders doen?’

Teamleiderschap bestaat uit drie interacterende entiteiten: de teamleider, het team en de organisatie.

 • Welke zaken ga je vanaf nu anders doen?
 • Welke zaken ga je nieuw oppakken?
 • Wat heb je daarvoor nodig?

Doel: Iedere deelnemer formuleert in zijn reislogboek de eerste acties voor zichzelf die hij/zij gaat ondernemen bij thuiskomst en aan welke competenties en/of vaardigheden men extra aandacht wil gaan besteden. Ook bespreken we hoe we het geleerde binnen de organisatie breder kunnen laten landen.

Kortom: Dag 3 staat voor: jezelf in relatie tot je organisatie

Muriel Schrikkema - LeiderschapsreisMeer informatie

Email mij, Muriel Schrikkema, via schrikkema@dir.nl of bel 035 – 603 79 79, om een afspraak te maken voor de mogelijkheden van een leiderschapsreis op maat voor jouw organisatie of MT.

Verder ontwikkelen...

Maatwerk trainingen
bewust leiderschapBewust leiderschap in veranderlijke tijden
Teamontwikkeling: patronen doorbreken en beter profilerenBouw een succesvol team!
Loopbaantraject voor professionals en managersLoopbaantraject voor professionals en managers
Cases
Marco Schreurs

ÉCHT MAATWERK VOOR BLIJVENDE IMPACT

Bij Direction beloven we écht maatwerk: trainingen die aansluiten bij de leerdoelen van jouw team en organisatie. Wij gaan verder dan het aanpassen van de inhoud; wij ontwerpen ervaringen die inzicht geven en die leiden tot resultaten die beklijven. Met methoden als de 66 dagen challenge en intervisiesessies zorgen we ervoor dat nieuwe vaardigheden niet alleen worden aangeleerd, maar ook worden toegepast.

Een maatwerktraining begint met een lerende mindset en eindigt met het behalen van individuele -en teamdoelen. Deze focus op resultaatgerichtheid zorgt ervoor dat elke training niet alleen voldoet, maar de verwachtingen overtreft. Neem contact met ons op voor een maatwerktraining die leidt tot échte verandering en tastbare vooruitgang.

Neem contact op om verder te praten!