Direction – individuele-, team- en organisatieontwikkeling

Kwalitatief goede ontwikkelgesprekken voeren

Goede ontwikkelgesprekken zijn positief, constructief, concreet en open. Het goede gesprek voer je samen. In het goede feedforward ontwikkelgesprekken zijn medewerkers verantwoordelijk en actief. Zij zorgen dat de gesprekken gaan over hun doelen en resultaten en over hun talenten en plannen. Leidinggevenden coachen en sturen. Zij zijn gesprekspartners; zij creëren ruimte voor het proces en blijven daarbij sturen op teamdoelen.

Goede feedforward ontwikkelgesprekken leiden tot resultaten:Download Van functioneringsgesprek naar feedforward-gesprek

Binnen steeds meer organisaties ondersteunen wij managers en leidinggevenden (en HR-professionals) bij het voeren van kwalitatief goede ontwikkelgesprekken met hun medewerkers. Dit om te bouwen aan een ontwikkelingsgerichte leercultuur waarin iedereen bijdraagt aan het succesvol realiseren van het gewenste resultaat. Juist in deze tijd, waarin organisaties steeds meer moeten bereiken met minder mensen, van groot belang.

Lees hier het artikel over feedforward ontwikkelgesprekken voeren.

“Sinds de Teamdag heb ik het idee dat het team ook echt veel meer een team is. Dat er ook meer het idee is dat we collega’s zijn die samen naar een doel toewerken. Ik heb het idee dat als je ergens tegenaan loopt dat je nu meestal wel iemand kan vinden die even met je mee wil denken. En verder vind ik het een veilige omgeving om feedback te geven en te ontvangen. Ik heb het idee dat ik bij mijn leidinggevende terecht kan, als ik ergens tegenaan loop.”
Medewerker Universiteit Utrecht in aanloop naar haar B&O gesprek met leidinggevende

Visie Direction voor het voeren van goede ontwikkelgesprekken

Het belang van een ontwikkelingsgerichte leercultuur wordt ten eerste onderschreven door ons wetenschappelijk onderzoek naar High Performance Organisaties. We spreken van het voeren van een open- en actiegerichte dialoog met elkaar om samen te leren steeds beter te worden.

Ten tweede wordt duidelijk waarom een open- en actiegerichte dialoog van belang is en wat het van managers en medewerkers vraagt, wanneer we het model voor ‘het succesvol samen realiseren van resultaat’ van Lencioni volgen.

Tot slot weet Direction, vanuit ons breinonderzoek, wat specifiek aandacht nodig heeft in een open- en actiegerichte dialoog en hoe je dat praktisch en positief vorm geeft aan goede ontwikkelgesprekken met elkaar.

Mogelijke opzet maatwerkprogramma

OPTIONEEL: 360° feedforward analyse™
De leidinggevenden en medewerkers ontvangen een uitnodiging om de feedforward analyse™ in te gaan vullen en deze uit te zetten in hun omgeving om deze over hen in te laten vullen. De feedforward analyse™ is gebaseerd op de belangrijkste leiderschap- en managementkwaliteiten die aan de basis staan van High Performance Individuen, Teams en Organisaties. De feedforward analyse ™ zoekt naar de zichtbare kwaliteiten van een individu of team, brengt individuele of teamdoelen en intenties in kaart en kijkt naar mogelijkheden om deze nog effectiever te realiseren.

“Met behulp van feedforward analyse kun je heel gericht in gaan op:
wat zou je op bepaalde momenten net iets vaker kunnen laten zien om nóg effectiever te worden?
Dit levert hele leuke ontwikkelgesprekken op. Er worden dingen besproken waar je anders niet eens op gekomen was.”

Janneke Hermes – CFO van N.V. Nederlandse Gasunie

Onderdeel 1: Inzichtelijk maken van de eigen kwaliteiten en ontwikkelpunten (individueel) tijdens een terugkoppelgesprek
De deelnemers ontvangen voorafgaand aan het terugkoppelgesprek over de respons de persoonlijke rapportage en een korte huiswerkopdracht. Tijdens het individuele gesprek wordt besproken hoe de manager/leidinggevende al positief bijdraagt aan het voeren van kwalitatief goede ontwikkelgesprekken en wat hem/haar nog effectiever zou maken.

Onderdeel 2: Kwalitatief goede ontwikkelgesprekken leren voeren
Tijdens deze 1-daagse training krijgen de managers/ leidinggevenden (en eventueel HR verantwoordelijken) allereerst een ‘mini kick-off’. Tijdens deze kick-off krijgen ze een goed beeld van wat er aandacht nodig heeft wanneer je kwalitatief goede ontwikkelgesprekken wilt voeren. Dit gaat verder dan een specifiek communicatie-techniekje uit je hoofd leren en toepassen. Met nadruk leren de managers en leidinggevenden vervolgens wat zij daarin al goed doen en waar zij bewuster aandacht aan hebben te besteden en mogelijk net even anders hebben te doen wanneer zij zelf goede ontwikkelgesprekken willen voeren:

Maatwerk

Geen enkele organisatie is hetzelfde. Om het inzicht en handelen van de managers en leidinggevenden te vergroten past Direction altijd maatwerk toe. Wat onze programma’s, workshops en lezingen bij al onze opdrachtgevers gemeen hebben: ze zijn altijd spannend, onderzoekend, leuk en gericht op het maximale resultaat. Ook baseren wij al onze trainingen op recent wetenschappelijk onderzoek, dat wij vertalen naar praktische inzichten voor managers. Tot slot stemmen wij de planning van de programma’s af op de piekdrukte binnen uw organisatie. De programma’s moeten passen in de drukke agenda’s van de deelnemers om zo met aandacht en tijd te kunnen leren hoe je kwalitatief goede ontwikkelgesprekken voert.

Graag maakt Muriel Schrikkema met u een afspraak om de mogelijkheden voor uw organisatie te bespreken (schrikkema@dir.nl – T. 035-6037979).

Mobiele versie afsluiten