Direction – individuele-, team- en organisatieontwikkeling

Intervisiebegeleider: Leer diepgaande waardevolle intervisiebijeenkomsten te begeleiden

Doel van intervisie

Help jezelf en je collega’s door intervisie te introduceren (en begeleiden) binnen je organisatie! Tijdens de training intervisiebegeleiding leer je diepgaande waardevolle intervisiebijeenkomsten te begeleiden. Want naast jou werken ook jouw collega’s aan hun (persoonlijke: weg) ontwikkeling en hebben mogelijk de behoefte om met en van elkaar te blijven leren. Zeker wanneer jullie samen willen leren steeds beter de gemeenschappelijke ambities te realiseren!

Op basis van opgedane inzichten on the job, tijdens trainingen of ontwikkelgesprekken worden vaak prachtige intenties geformuleerd, om sommige zaken net even anders aan te pakken. Jij weet echter ook dat voor een succesvolle executie ervan meer nodig is dan alleen de juiste intenties. Het is best lastig om intenties ook daadwerkelijk om te zetten naar effectiever gedrag in de praktijk.

Intervisie is een zeer waardevolle methodiek om:

Intervisie helpt professionals om met meer grip en focus zich te richten op wat ze al goed doen en wat nog effectiever kan in hun rol-uitoefening. Je krijgt scherp zicht op je gedragsdoelen en hoe je deze vanuit je kwaliteiten daadwerkelijk (effectiever) gaat realiseren. Tijdens intervisie worden problemen en vraagstukken besproken die de professionals tegenkomen in hun rol-uitoefening en werksetting. Hierdoor onderzoek je geen algemeen abstracte vragen met elkaar, maar persoonsgebonden casussen.

In deze training bespreekt Muriel Schrikkema, die dit jaar 20 jaar ervaring heeft met het begeleiden van intervisie, de belangrijkste aandachtspunten die jou helpen diepgaande waardevolle intervisiebijeenkomsten te begeleiden.

Leer tijdens de training tot intervisiebegeleider

Mogelijke opzet van de training

  1. Optioneel: vooraf je gedragsdoelen in kaart brengen middels de feedforward analyse™ en bijbehorend coachgesprek (planning in overleg)
  2. Dag 1 (09.30 – 17.00 uur): Theorie en start intervisie
  3. Dag 2 (09.30 – 12.30 uur): Leren begeleiden van intervisie en huiswerkopdracht voor de groep
  4. Dag 3 (09.30 – 12.30 uur): Leren nog beter waardevolle intervisiebijeenkomsten te begeleiden

Programma opzet: intervisiebijeenkomsten

Intervisie wordt binnen veel organisaties als een zeer waardevolle methodiek ervaren om samen te reflecteren, leren en vraagstukken op te lossen. Het is echter best lastig de intervisie naar verdieping te begeleiden. Zeker wanneer je als begeleider een herkenbaar vraagstuk begeleidt, waarbij je zelf ook zaken mag en kan inbrengen of betrokken bent. Ook kan het zijn dat je al geruime tijd de intervisie binnen je organisatie begeleidt en merkt dat je op zoek bent naar handvatten om de intervisie verdieping te geven en nog effectiever te begeleiden naar de kern van vraagstukken.

Voorafgaand aan deelname aan de intervisietraining vindt optioneel een 1-op-1 gesprek plaats met Muriel Schrikkema (1 uur durend), ter bepaling van je gedragsdoelen die jou verder gaan helpen als begeleider van intervisie. Deze bepalen we op basis van de feedforward analyse™ die we je vragen in te (laten) vullen voor aanvang. Dit is een op ontwikkeling gerichte positieve 360 graden assessment. Samen kijken we naar de respons en formuleren we wat je mogelijk al goed doet in je rol als begeleider en wat je nog bewust (andere) aandacht kunt geven voor meer succes. Hiermee ga je aan de slag ook tijdens de training: sommige punten net even anders doen.

Wanneer je niet kiest voor voorgenoemde optie vragen we je je sterke en minder sterke kanten en leerfocus in te vullen op een door ons toegestuurd intakeformulier en hanteren we deze als uitgangspunt voor jouw actieve deelname.

Tijdens het intervisieprogramma krijg je de gelegenheid zowel vraagstukken in te brengen rond het door jou geformuleerde gedragsdoel en ontvang je ook feedback als begeleider van intervisie op dat gedragsdoel.

Bepaal net als meer dan 3.500 andere professionals welke van de 5 intervisie stappen jou al goed afgaan om te begeleiden en welke nog bewuste (andere) aandacht vragen van jou?

5 intervisie stappen

  1. Vraag/probleem: Wat is de specifieke vraag/het probleem?
    Ondersteun de ander zich te focussen op wat hij/zij wilt bereiken en kan beïnvloeden.
  2. Buiten de eigen patronen en perspectief kijken en zoeken: ware intenties, aannames, overtuigingen en vooroordelen bevragen en diepgaand leren onderzoeken
  3. Jezelf nog beter leren kennen: welke positieve kwaliteiten staan je nu al ter beschikking in de begeleiding? En welke zie je bij de professionals die je begeleidt?
  4. Vragen stellen en reflecteren: leer passende open vragen stellen en reflecteren en ook de ander daarop te begeleiden: leer open te staan voor diverse mogelijkheden
  5. Daadwerkelijk actie ondernemen: concretiseer en formuleer actiepunten. Volgende intervisiesessie kom je hier op terug.

Succesvolle professionals die deze training bij ons volgden gaven aan dat juist de combinatie van het zelf doorlopen van de 5 stappen als het leren begeleiden ervan, tot diepgang en nog meer nieuwe inzichten leidt.

Muriel Schrikkema ziet er naar uit om samen met jou op zoek te gaan naar hoe jij intervisie kunt introduceren en begeleiden binnen jouw organisatie. Graag doet zij dat tijdens een drietal dagdelen, tijdens welke zowel de gekozen methodiek, als de inhoud, het proces en de vorm waarin de begeleiding plaatsvindt, met aandacht met elkaar bekeken wordt en passende wegen ter verdieping worden gezocht.

Het resultaat van deze training:

Omdat er tijdens de training letterlijk geoefend wordt met het begeleiden van intervisie en dus ook met het inbrengen van vraagstukken, zal ook aan jou voor aanvang gevraagd worden vast na te denken over het vraagstuk dat jij wilt inbrengen.

Doelgroep

Maatwerkprogramma voor die professionals die intervisie binnen hun organisatie willen introduceren (en begeleiden).

Je weet:

Muriel Schrikkema begeleidt in totaal vier dagdeelsessies (een hele dag en twee halve dagen) tijdens welke we de intervisiemethodiek doorleven met elkaar en tegelijkertijd deze leren begeleiden. Neem voor meer informatie en de mogelijkheden contact op met Marco Schreurs of Muriel Schrikkema (035-6037979).

Mobiele versie afsluiten