Drijfveren ontdekken van mijzelf en mijn gesprekspartner
Vraag van de klant: de Top 100 managers willen drijfveren ontdekken die horen bij de verschillende profielen. De deelnemers moeten ook praktische handvaten ontvangen om inzicht te krijgen in het profiel van een gesprekspartner en de omgang met de verschillende profielen. Daarnaast moeten de deelnemers de mogelijkheid krijgen in een persoonlijk gesprek terugkoppeling over hun profiel te krijgen.
“Als je niet weet wat jezelf drijft, kom je uit waar je niet wilt zijn. Als je niet weet wat de ander drijft, realiseer je wat je niet wilt realiseren.”
Ochtendprogramma
Op ieder potje past een deksel
Mensen hebben verschillende drijfveren die hun gedrag sturen. Wanneer je kunt inschatten hoe iemand gedreven wordt, kun je je gedrag daarop aanpassen. Hierdoor verloopt de communicatie makkelijker en heb je een grotere kans dat de ander je boodschap ook echt hoort. Door dus niet de inhoud van je boodschap aan te passen, maar alleen de wijze waarop je de boodschap brengt, ben je beter in staat om met je klant te schakelen.
Gecertificeerd Management Drives en RealDrives trainer Muriel Schrikkema bespreekt de zes drijfveren van gedrag die iedere klant in zich heeft. Waar staat elke drijfveer voor en hoe uit dat zich in gedrag? Naast het gebruik van filmpjes om de diverse drijfveren te ontdekken, geeft Muriel een algemene inzage in welke drijfveren horen bij de verschillende profielen. Hoe kun je je eigen profiel lezen en dat van de ander? En aan welk gedrag kun je de specifieke drijfveren herkennen?
Middagprogramma
Effectief afstemmen
In de middag oefenen we letterlijk hoe je, naast het ontdekken van de drijfveren bij je gesprekspartner, deze vervolgens vertaalt naar je eigen gedrag. Hoe kun je beter afstemmen op de drijfveren van je gesprekspartner? Om welke ‘verpakking van de boodschap’ vragen de diverse drijfveren? Dit om zo ook werkelijk effectiever te leren inspelen op de drijfveren van je klant(en).
Afhankelijk van hoe uitgebreid en kwalitatief doorleefd de klant de ervaring in het effectiever afstemmen in de middag wil laten plaatsvinden, heeft Direction twee opties op een rij gezet.
- A) Diverse oefeningen met een hoog zelfwerkzaamheidsgehalte
- B) Een professioneel programma tijdens welke de thematiek echt doorleefd en gevoeld wordt met een stap richting borging binnen de organisatie
Optie A: Drijfveren ontdekken middels diverse oefeningen
Oefening en ervaring opdoen met:
- Hoe makkelijk of lastig communiceer ik met welke specifieke drijfveren?
- Hoe kan je drijfveren ontdekken waardoor de ander gedreven wordt? Wat kun je zien? Welke vragen kun je stellen?
- En hoe vertaal ik mijn boodschap naar de diverse drijfveren toe? Wat kan ik in de kern anders doen, zodat ik mijn boodschap beter afstem en deze gehoord wordt?
- Hoe ga ik om met die drijfveren die specifiek voor mij lastig zijn?
De middag bestaat uit een aantal interactieve oefeningen waarbij de deelnemers kennismaken met de verschillende facetten die komen kijken bij effectiever afstemmen. Muriel Schrikkema begeleidt deze oefeningen in samenwerking met een trainingsacteur. Deelnemers oefenen met elkaar en leren ook door elkaar tips te geven hoe effectiever te reageren op de diverse drijfveren.
- Bijvoorbeeld: In carrouselvorm de diverse groepen (juist wel/niet op voorkeursdrijfveer geselecteerd van tevoren) opdrachten geven: achterhaal door welke drijfveer de ander bij voorkeur gedreven wordt. Welke vragen kun je daartoe het beste stellen?
- Bijvoorbeeld: Iemand oefent een gesprek met een klant (acteur) in de plenaire zaal. Vervolgens gaan de deelnemers in kleine groepjes uiteen en buigen zich over de vraag: hoe zouden wij dat aanpakken? Welke kleur is de klant? Tips formuleren voor de ander.
- Bijvoorbeeld: We kunnen met muziek werken en per drijfverenkleur passende muziek laten horen. Zo krijgen deelnemers steeds sneller door hoe de diverse drijfveren te herkennen.
Voordeel van deze werkwijze: slechts twee betrokken begeleiders (trainingsacteur en Muriel Schrikkema) met bijbehorend budget; luchtige oefening.
Nadeel van optie A: doorleving is slechts aan de oppervlakte (slechts twee begeleiders op 100 deelnemers); persoon op het podium met de trainingsacteur zal zich niet al te veilig voelen met 100 mensen aan publiek; de mogelijkheid dat oefeningen in relatieve wanorde eindigen is aanwezig, gezien er wordt uitgegaan van grote zelfwerkzaamheid en twee begeleiders alle subgroepen begeleiden.
Optie B: Een professioneel programma tijdens welke de thematiek echt doorleefd en gevoeld wordt met een stap richting borging binnen de organisatie
Doorleefd ervaring en oefening opdoen met de genoemde aandachtspunten onder Optie A. Wanneer gekozen wordt voor deze optie, betrekt Direction meerdere trainingsacteurs om samen een optimale ervaring professioneel vorm te geven. Hierbij valt te denken aan een programma onderdeel zoals:
- Bijvoorbeeld: Forumtheater (denk aan opzet van tv.-programma ‘Ook dat nog’). Drie acteurs spelen ieder vanuit ieder twee drijfverenkleuren een aantal herkenbare dilemma’s uit de organisatie uit. Daarbij is er ook één verteller. We gaan in groepen uiteen. In deze sessies begeleidt elke acteur één groep en gaan we in op de kleuren die aan tafel zaten. Daarna gaan we interactief op zoek naar interventies die je vanuit je eigen kleur zou kunnen doen om te overbruggen naar een andere stijl. Dat kan met inspringen en/of een binnen-buiten ring. De sessie in de subgroepjes sluiten we af met tips aan de acteur om het forumtheater nogmaals te doen.Terug in de plenaire zaal wordt de scène nogmaals gespeeld, nu met de tips van de groepen. Evt. mogen deelnemers nog tijdens het spel tips geven. De vergadering die wordt uitgespeeld moet dan tot een spetterend en goed einde komen. Een forumtheater is slechts een (1) van de vele mogelijke voorbeelden die we kunnen vormgeven m.b.v. meerdere te betrekken acteurs.
- Ander voorbeeld: We besluiten de workshop in de middag met het maken van een persoonlijk actieplan; wat ga ik morgen effectiever doen? Daarnaast zoeken we een ‘buddy’ onder de aanwezige adviseurs/klanten. De buddy weet wat jij effectiever wilt gaan doen en ondersteunt jou om dit in jouw praktijk ook werkelijk anders te doen. De buddy vormt jouw ‘stok achter de deur’ en je kunt bij je buddy terecht voor feedback wanneer je merkt dat het nog best lastig is in de praktijk om ook werkelijk effectiever af te stemmen.
Voordeel van deze werkwijze: doorleefde oefening en ervaring opdoen met de drijfveren (concrete ervaring met dilemma’s/ gedragingen etc. per drijfveer); echte afstemming bereiken (dus positieve ervaring opdoen dat effectiever afstemmen ook echt werkt); uitgebreide begeleiding door voldoende te betrekken experts.
Nadeel van deze werkwijze: vier acteurs betrekken en werken met een professioneel ontwikkeld programma op maat vraagt om een uitgebreider budget.
Wilt u met uw team of organisatie ook effectiever samenwerken? Wilt u het inzicht vergroten van de drijfveren van uw managers? Neemt u voor meer informatie over de programmamogelijkheden contact op met Muriel Schrikkema (T. 035-6037979).