Direction – individuele-, team- en organisatieontwikkeling

1-daagse teamontwikkeling: Effectiever samenwerken met resultaat

High Performance Teams presteren beter, áls je van ieders toegevoegde waarde gebruik weet te maken,wanneer je dezelfde richting uitgaat!”

Effectiever samenwerken met resultaat

Door te werken aan een grotere eenduidigheid, duidelijker belegde verantwoordelijkheden en een vloeiender samenwerking binnen je team, draagt je iedere dag bij aan het succesvol(ler) realiseren van het overkoepelende doelen van jouw team of afdeling. Daarmee bied je ook een duidelijke toegevoegde waarde aan andere afdelingen en de gehele organisatie. Intern effectiever samenwerken zal zich ook vertalen naar effectiever samenwerken buiten de eigen afdeling.

Begeleiding

Deze teamontwikkeling training rond Effectiever samenwerken met resultaat is ontworpen en wordt begeleid door Muriel Schrikkema, mede-oprichtster van Direction, bureau voor leiderschap- en teamontwikkeling en het HPO Center waar wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan naar de essentiële kwaliteiten in succesvol leiderschap. Zij heeft veel ervaring opgebouwd in de begeleiding van leiders en teams en werkt voor veel toonaangevende organisaties, zowel voor profit als nonprofit. Ze is psychologe, personal- en teamcoach.

Diversiteit in belangen en drijfveren

We onderzoeken de individuele en drijfveren van jouw team. Drijfveren bepalen in hoge mate hoe de individuele teamleden en dus ook het totale team, nu functioneert, waar men op gericht is, vanuit welke belangen gehandeld wordt en of men gericht is op ‘overstijgend’ samenwerken.

De RealDrives© methodiek (een vragenlijst via internet in te vullen) meet dit concreet. Per mail krijgt een ieder de uitnodiging met een link om deze vragenlijst digitaal in te vullen. Resultaten worden tijdens de teamdag teruggekoppeld.

Daarnaast is het mogelijk om op positieve manier met elkaar te ontdekken wat de individuele en teamkwaliteiten zijn. Dit doen we op basis van Direction’s feedforward analyse™.

Hoe ziet ons gemeenschappelijke teamdoel eruit? Wat maakt ons uniek?

We achterhalen wat jouw team onderscheidt en toevoegt binnen de organisatie. Welke ‘waarden’ zijn daarin essentieel? We leggen deze naast de missie van jouw team.

En hoe verhouden ieders persoonlijke belangen en doelen zich tot dit gemeenschappelijke teamdoel? Waar moet ieder teamlid (extra) aandacht aan geven vanuit zijn/haar verantwoordelijkheden? Hoe ziet eventueel ‘nieuw gewenst’ gedrag eruit?

Voelen wat echt samenwerken is!

Door middel van diverse outdoor activiteiten gaan we het eerder besprokene en geleerde letterlijk ervaren.
Teamleden ervaren ook of het nieuwe ‘gewenste’ concrete gedrag, dat past bij de eenduidige richting van ons team, de samenwerking ten goede komt en hoe dat voelt. We ondervinden het verschil tussen ‘gaan voor jezelf’ of ‘gaan voor het grotere geheel’. Wanneer kies je waarvoor?

Lessons learned?

Wat (h)erkennen we in onze dagelijkse werkpraktijk van de teruggekoppelde feedback vandaag? Wat betekent dat voor ons concrete gedrag? We geven ook elkaar directe feedback.

Tot slot bepalen we waar we ons patroon van functioneren en kijken mogelijk wat te doorbreken hebben (zowel als team als individu) om eenduidig naar buiten te kunnen treden. En waar dienen we ‘anders kijkende’ meer ruimte te geven om bijvoorbeeld werkelijk effectiever, service gerichter of innovatiever te kunnen zijn? Wat maakt dat we dit ook echt gaan doen? Afspraken hierover worden met elkaar gemaakt.

‘Dinner in the dark’

Voor het afsluitende diner verplaatsen we ons naar een restaurant waar we in het donker (écht donker!) zullen gaan eten met elkaar. In het donker heb je goed te luisteren en de juiste vragen te stellen om elkaar echt te ‘verstaan’ en te vinden in dialoog. Letterlijk ervaar je de toegevoegde waarde hiervan in samenwerking. Het dinner in the dark vindt plaats in Restaurant Oud London te Zeist i.s.m. Bartimeus (Instituut voor slechtzienden/ blinden).

Na het diner delen we met elkaar de waarde van feedback, dialoog, vragen stellen en de ander aan durven spreken.

Wil je met je team of afdeling ook effectiever samenwerken? Neem voor meer informatie over het programma, wat wij o.a. binnen Heineken met succes hebben gegeven, contact op met Muriel Schrikkema (T. 035-6037979).

Mobiele versie afsluiten