Direction – individuele-, team- en organisatieontwikkeling

Internationale Vrouwendag – Wie zijn de drie belangrijkste vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis?

“Wie zijn de drie belangrijkste vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis?”. Deze vraag werd Esther Mollema door BNN radio in het kader van Internationale Vrouwendag gesteld. Hieronder in het kort de selectie van Esther en de opname van het interview met Esther:

https://www.leiderschapontwikkelen.nl/wp-content/uploads/intvrouwendag_e-mollema.mp3?_=1

 

Internationale Vrouwendag: de drie belangrijkste vrouwen in de Nederlandse geschiedenis volgens Esther.

  1. Jacoba van Beieren (1401-1436)
    Moedig en standvastig in een moeilijke politieke episode uit de vaderlandse geschiedenis. Haar bezit kreeg ze (Holland, Zeeland en Henegouwen) als enig kind in een tijd echter dat vrouwen eigenlijk geen graafschappen konden besturen. Met slimheid, lef (ontsnapte uit gevangenis) en politiek handelen (in haar geval 4 keer strategisch trouwen) deed ze alles om haar grondgebied te beschermen. De Hoekse en Kabeljauwse twisten zijn om deze grondgebieden ontstaan. Wat een leven in slechts 35 jaar.
  2. Aletta Jacobs (1854 – 1929) was eerste vrouw die naar de HBS mocht en zelf bij Minister Thorbecke regelde dat ze mocht gaan studeren en daarna ook nog vocht om examens te mogen doen. Als huisarts introduceerde Aletta Jacobs het pessarium als voorbehoedsmiddel en kwam op voor de rechten van de arme werkenden. Kiesrecht voor vrouwen is door haar aan de orde gesteld.
  3. Anne Frank (1929-1945)
    Nu de Tweede Wereldoorlog steeds verder weg ligt is het boek van Anne Frank een tijdsdocument dat over de hele wereld grote indruk maakt en de gevolgen van oorlog levend houdt. Een Rembrandt van haar tijd.

 

Heb je een ander lijstje? Andere ideeën? Laat het ons weten (mollema@dir.nl). 

Mobiele versie afsluiten