Direction – individuele-, team- en organisatieontwikkeling

Hamlet in business, een game over macht en politiek in organisaties

Hamlet in Business – a game about complexity

Een tijd geleden hebben we in onze nieuwsbrief een oproep gedaan om geïnteresseerden deel te laten nemen aan de serious game ‘Hamlet in Business’. Een serious game kan serieuze problematiek op een versimpelde manier aan de orde brengen. Door de realiteit na te bootsen op heldere en simpele wijze, kunnen spelers ‘zien’ waar de oplossingen liggen. ‘Hamlet in Business’ gaat over de structuren van organisaties, die de fase van expansie voorbij zijn. Het laat zien hoe medewerkers binnen die vaak complexe structuur tot nieuwe initiatieven kunnen komen. Het laat echter ook zien waar nieuwe plannen, motivatie en energie gefrustreerd worden en waarom.

Tijdens een zeer geslaagde bijeenkomst hebben we kennis kunnen maken met de game. In vijf teams en in samenwerking met professionele acteurs werden we uitgedaagd om de case op te lossen van een organisatie in roerige tijden. Naast de rol die je in het team speelde, werden ook vooraf ieders persoonlijke en teamdoelen bepaald. Aan de hand hiervan zijn we met het team aan de slag gegaan. Tijdens diverse speelrondes en scenerondes moesten vaak lastige beslissingen worden genomen. Tegelijkertijd was het van belang om de gestelde doelen niet uit het oog te verliezen. Zo werd het een uitdagende en politieke kwestie.

Tijdens een uitgebreide teamevaluatie werden de gestelde doelen besproken. Allereerst de teamdoel en vervolgens ieders persoonlijke doelen. Interessant was dat de persoonlijke doelen niet vooraf met de rest van het team gedeeld werden, waardoor je aan het eind pas geconfronteerd werd met de handel en wandel van je teamgenoten.

De game werd vol enthousiasme ontvangen en gespeeld. Net als bij onze training ‘Macht en politiek in organisaties’, was ook tijdens deze game de macht en politiek de rode draad.

De game is ontwikkeld door bureau LOKOMO. Voor meer hierover en onze eigen training, kun je contact opnemen met Sanne van Doorn.

Mobiele versie afsluiten