De meetlat van Direction kent verschillende methodieken die wetenschappelijk en in de praktijk zijn bewezen:
FEEDFORWARD ANALYSE™ – ÉCHT BENUTTEN VAN KWALITEITEN
(individueel, afdeling/team of organisatieniveau)
De feedforward analyse™ gaat op zoek naar jouw individuele kwaliteiten en die van je collega’s. De analyse helpt je bepalen wanneer jij de grootste toegevoegde waarde voor je organisatie(-onderdeel) brengt. De feedforward analyse™ wordt o.a. ingezet voor:
- het waarmaken van ambitie
- te groeien van functioneringsgesprekken naar ontwikkelgesprekken
- talenten aantrekken en behouden
- de onderlinge samenwerking verbeteren
- een positieve aanspreekcultuur creëren
- werkgeluk verhogen
- bouwen aan succesvolle en diverse teams
- het volledige potentieel van managers en medewerkers benutten
Veel profit, non-profit en overheidsorganisaties (waaronder ABN Amro, RTL Nederland, gemeente Maastricht, Universiteit Utrecht, Royal FloraHolland, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, Raad voor de Rechtspraak, WonenBreburg, Staatsbosbeheer, UMC Utrecht, Gasunie, Hands On ICT, Wageningen UR en Blick op onderwijs) verbeteren individuele – en teamprestaties met de feedforward analyse™.
Neem voor meer informatie over de feedforward analyse™ of certificering kunt u contact opnemen met Muriel Schrikkema of Marco Schreurs (T. 035-6037979). Bezoek ook onze aparte feedforward website via deze link.
HPO-diagnose & HPO-LEIDERSCHAPSTRAJECT (ORGANISATIENIVEAU)
Samen met Direction’s HPO Center brengen wij de sterke en zwakke punten binnen uw organisatie in kaart. Het HPO-diagnose is op basis van tien jaar wetenschappelijk- en praktijk onderzoek van dr. André de Waal naar de succesfactoren van High Performance Organisaties opgezet. Samen met het HPO Center ontwikkelen wij op basis van HPO leiderschapstrajecten voor veel profit, non-profit en overheidsorganisaties in Nederland.
Al meer dan 1.700 organisaties (MKB, multinationals, familiebedrijven, overheden, etc.) in 50 landen werken aan het verbeteren van de prestaties met behulp van de HPO-meetlat. O.a. de HPO-leiderschapstrajecten van Beweging 3.0, NCCW, Red Bull Nederland en Wageningen UR zijn beschreven op onze site.
Heeft u vragen over het HPO Center of de HPO-diagnose? Neemt u dan contact op met Marco Schreurs (T. 035-6037979).
MINDBUGSTEST – GENDER / LEIDERSCHAP OF VOORNAAM / LEIDERSCHAP
De uitkomsten worden tijdens een terugkoppelingsworkshop op zowel persoonlijk- , team- of organisatieniveau teruggegeven. Op deze manier maken wij inzichtelijk hoe de stand van zaken nu is rond je persoonlijke onbewuste voorkeuren rond leiderschap en gender, maar formuleren we ook gezamenlijk concrete vervolgstappen om zo de inzetbaarheid van diversiteit verder uit te bouwen binnen jouw team/afdeling en/of organisatie.
Al meer dan 7.500 medewerkers, managers en bestuurders hebben deelgenomen aan de Mindbugstest. Individueel, maar ook veel organisaties, zoals Royal HaskoningDHV, Gasunie, UMC Utrecht, ING, ABN AMRO Bank, Rijkswaterstaat, Philips Lighting, Gemeente Heemskerk, EY, AMC, VU Amsterdam, Schiphol, gemeente Enschede en NWO hebben zich langs de Mindbugs meetlat gelegd.
Neem voor meer informatie over de Mindbugstest contact op met Robert Smit (T. 035-6037979) of ga naar onze mindbugs website.