Direction – individuele-, team- en organisatieontwikkeling

Workshops Vrouwelijk Leiderschap bij de VU Amsterdam

Esther Mollema heeft in opdracht van de VU Amsterdam workshops ontwikkeld rondom vrouwelijk leiderschap. De workshops zijn gericht op vrouwelijke VU-medewerkers die de intentie hebben om binnen nu en drie jaar door te groeien naar een hogere functie. Esther heeft samen met enkele collega’s de workshops rond vrouwelijk leiderschap verzorgd.
Lees hier de case ‘Gericht diversiteitsbeleid brengt VU Amsterdam op weg naar 30 procent vrouwelijke hoogleraren’!

De eerste workshop Vrouwelijk Leiderschap bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Ambitie:  belichten de volgende vragen: Wat is ambitie? Hoe scherp heb jij voor ogen wat je wilt? Waarom is het belangrijk om te weten wat je drijft en wilt? Waarom werkt ambitie voor vrouwen net anders als voor mannen?
  • De oude en de nieuwe wereld: wereld is in transitie. De waarden van organisaties verschuiven. We laten graag zien waarom juist voor de nieuwe wereld diversiteit van belang is voor de continuïteit van organisaties.
  • Het spel: Hoe wordt het spel gespeeld en kan ik me daarin zichtbaarder opstellen? We gaan in op de informele regels van organisaties. Wat zijn die regels? Wat doe ik onbewust al goed en wat kan beter? Kan ik momenten benoemen en kiezen waarin ik me door een kleine aanpassing zichtbaarder kan opstellen, zonder mezelf te verloochenen? We geven je vier momenten mee waarop je jouw leiderschap kunt tonen.
  • Vier momenten in beeld: We gaan in op vier momenten waarop je jezelf kunt profileren als leider. Hierbij ontvang je natuurlijk ook allerlei praktische tips.

De tweede workshop Vrouwelijk Leiderschap bevat de volgende onderwerpen:

  • Netwerken: Je brengt je huidige netwerk in kaart en je ontvang tips om je netwerk uit te breiden en beter te gebruiken.
    Omgaan met je leidinggevende. We leggen je uit wat onze definitie van een goede leidinggevende is en de belangrijkste vraag die je jouw leidinggevende moet stellen.
  • Moederschoot: Waarom betekent kinderen krijgen ook vaak minder werken voor vrouwen en waarom gaan de meeste mannen juist harder werken? Wanneer is parttime werken niet goed voor je loopbaan? Handige aanwijzingen hoe je de stress van het werk thuis kunt verminderen.
  • Onderhandelen: Hoe vaak zie jij kans tot onderhandelen? Waar kun je allemaal over onderhandelen? Hoe komt het dat veel vrouwen minder verdienen en wat kun je er aan doen? Onderhandelen doe je zo!
  • Omgaan met tegenslag: Hoe ga je om met tegenslag en hoe kun je dat anders aanpakken?

De derde workshop gaat over ‘Mindbugs’ en is deels intervisie:

  • Mindbugs: Waarom zoeken we onbewust naar gelijken en zijn anderen daardoor minder zichtbaar? Dit illustreren wij door middel van korte filmbeelden en interactieveMindbugs rond vrouwelijk leiderschapoefeningen. We gaan in op de redenen waarom kiezen niet altijd zo logisch is. We kijken naar hoe onze hersenen werken en waarom zowel mannen en vrouwen vooroordelen hebben. In dit onderdeel geven we je wat eenvoudige voorbeelden mee die je zelf in de dialoog met de lijn kunt gebruiken.
  • Intervisie: In een ontspannen setting adviseren de deelnemers elkaar over zelf aangedragen onderwerpen.

Voor meer informatie over onze workshops rond vrouwelijk leiderschap en diversiteit kunt u contact opnemen met Robert Smit.

Mobiele versie afsluiten