Direction – individuele-, team- en organisatieontwikkeling

Royal HaskoningDHV: werkt aan diversiteit in teams

Royal HaskoningDHV: werkt aan diversiteit in teams

Je moet een daad stellen

Bij Royal HaskoningDHV werken 4300 consultants, architecten en ingenieurs. Het is een van oorsprong Nederlands bedrijf met veel internationale vertakkingen en opdrachten.

Het speelveld van Royal HaskoningDHV is het brede veld van duurzame interactie tussen de mens en zijn omgeving op het gebied van Stad & Gebouw, Infrastructuur & Havens, Industrie & Energie en Water & Milieu. Het bedrijf richt zich ook op duurzame oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken, waarbij innovatieve ideeën vaak aanleiding zijn tot verandering.

Nadruk op diversiteit in teams

Sinds eind 2005 werkt Royal HaskoningDHV nadrukkelijk aan diversiteit in teams. Jan Bout (CEO) en Marianne van de Ven (Manager HR Nederland) werken intensief samen om hun visie van diversiteit in teams vorm te geven. Om een daad te stellen besloot Jan Bout dat, toen de CFO van Royal HaskoningDHV vertrok, hij een vrouw op deze positie wilde benoemen. Hij gaf de opdracht aan headhunters om met hele goede én alleen vrouwelijke kandidaten te komen.

De Raad van Commissarissen kreeg de geruststelling dat, als het na een jaar niet gelukt zou zijn, hij de opdracht aan de headhunters zou verruimen. Iedereen leek even van slag. “Was dit nu nodig?” Veel mensen worstelden met de vooronderstelling dat er toch geen vrouw van CFO-kaliber te vinden zou zijn en vonden de zoektocht nutteloos. “Dat is het ‘perceived lack of supply’ waar veel mensen mee worstelen, het idee dat dit soort vrouwen er gewoon niet zijn.”, vult Marianne van de Ven aan. Ja, de headhunter moest echt even aan de slag, maar kwam uiteindelijk met uitstekende kandidaten. Maartje Bouvy werkt alweer enige tijd als CFO bij Royal HaskoningDHV en is zoals Jan Bout stelt “Een waardevolle aanvulling aan ons team. Mensen moesten even wennen aan de werktijden van Maartje. Vanwege haar 4 kinderen gaat ze ‘s avonds op tijd weg, maar je krijgt vaak later op de avond, als de kinderen op bed liggen, een reactie of antwoord van haar. Boven alles is ze een kei van een CFO”.

“Diversiteit is voor ons heel belangrijk omdat we ‘employer of choice’ willen zijn en dan moet je vooral veel energie steken in het ontwikkelen van iemands talent”, zegt Marianne van de Ven. “In een divers team daag je de mensen het meest uit. Die mensen houden elkaar scherp. Dan boeien ze elkaar en dat is wat we zoeken. Langzamerhand weten afstudeerders dat Royal HaskoningDHV leuke projecten te bieden heeft in leuke teams. En daar komen ze echt op af. We bouwen teams die het concept vrijheid in gebondenheid kunnen hanteren en die op output en niet op aanwezigheid gestuurd willen worden. In deze teams wordt intensief gecoacht.

We houden niet van ingesleten patronen en dat zie je terug in onze cultuur. Voor een bedrijf van ingenieurs, een van oorsprong nogal masculien beroep, heeft onze cultuur een goede mix van feminiene en masculiene waarden. Bij ons is de hiërarchie niet leidend en is vertrouwen een deugd. Zo hebben we een Talenten-programma waarin jong talent intensief samenwerkt met de Raad van Bestuur. Daar neemt niemand een blad voor de mond. En iedereen geniet daarvan”.

Vrouwen trekken vrouwen aan

Een team met één vrouw is nog geen divers team. Oneerbiedig wordt in het kader van diversiteit wel eens gezegd: “één vrouw is geen vrouw”. Dat weten we en daarom moeten we nu nog verder gaan. Dat is ook de reden dat we de Charter ‘Women on Top’ ondertekend hebben. We gaan het gewoon waarmaken.

We zullen erop sturen dat die managers, die er nog weinig aan gedaan hebben, ook echt aandacht geven aan diversiteit in teams en dat zal nog best lastig worden. Waar we ook serieus naar gaan kijken is om onze carrièrepaden minder scherp aan te zetten. Mogelijk werpen we ongewild en ongemerkt barrières op. Een rol als adviesgroephoofd blijkt in de praktijk vaak te gaan spelen bij 10 tot 12 jaar ervaring. Het kan zijn dat dit net de grens is waarop vrouwen

In hetzelfde licht moeten we ons inzetten om werknemers van rond de 50 jaar ‘in the picture’ te blijven houden voor de rol van adviesgroephoofd. Ook op je 50ste kun je die rol uitstekend vervullen. Ik heb gemerkt dat vrouwen in deze periode heel veel energie hebben en onze organisatie moet daar meer van profiteren. Onze basis klopt. Nu moeten de vrouwen komen”. Jan Bout: “Ik was best teleurgesteld dat de vrouwen van Royal HaskoningDHV helemaal niet zo happig waren op onze acties voor meer diversiteit. Ik hoopte dat ze aan mijn deur zouden komen rammelen, maar er was aanvankelijk maar weinig animo van hun kant.

Dat veranderde toen we de training Female Leadership – over de valkuilen van hun carrière -introduceerden. Daar leren ze hun ambities uit te spreken en hoe je succes kunt afdwingen. Sindsdien vormen deze dames een hechte club van bewust bekwame professionals die minder afhankelijk zijn van hun direct leidinggevende en vooral zelf op zaken afstappen. We hebben ervoor gekozen onze vrouwen dat al te leren op een vroeg moment in hun carrière, voordat ze tegen problemen aanlopen of in valkuilen stappen. Die training is een echte sleutel voor de vrouwen. Laatst presenteerde een groep getrainde vrouwen hun ambities aan me: Ik zag zoveel enthousiasme. Ik heb daar verschillende potentiële divisiedirecteuren ontmoet en wellicht een mogelijke CEO voor de toekomst. Dat maakt me echt gelukkig.”.

Interview ‘bouwen aan diversiteit in teams’ uit Leren in Organisaties met Royal HaskoningDHV

Onder andere voor ING, gemeente Enschede, VU Amsterdam, Philips Lighting, NWOEY, Leaseplan en Heijmans ontwikkelen wij diversiteitsprogramma’s. Neem voor vragen en de mogelijkheden voor uw organisatie, contact op met Esther Mollema (T. 035-6037979).

Mobiele versie afsluiten