nlNederlands

Maatwerk training

Drijfveren ontdekken van mijzelf en mijn gesprekspartner

Lees verder
drijfveren ontdekken

Case

Interview Janneke Hermes (Gasunie): Feedforward geeft een mooie spiegel van jezelf

Lees verder
NV Nederlandse Gasunie

Maatwerk training

Heisessie of Heidag…wat maakt het tot een succes? – 8 tips en ideeën

Lees verder
Heisessie of Heidag...wat maakt het tot een succes

Cases

Philips Lighting: Diversity and Inclusion – Meer diversiteit, meer kracht

Diversity and Inclusion (D&I) is één van de speerpunten binnen Philips.

Philips Diversity and InclusionEen diverse samenstelling van het werknemersbestand draagt bij tot groei: het zorgt voor tevreden en gewaardeerde werknemers en stimuleert creativiteit en innovatiekracht. Een goed voorbeeld van Diversity and Inclusion in de praktijk is het project van Ruud Gal, Senior Director Innovation Strategy bij Philips LightLabs. Hij is tevens lid van de Philips Diversity and Inclusion Council, die in 2010 in de Benelux gestart is.

Ruud: “Diversiteit en leiderschap koppelt men vaak aan de verhouding mannen en vrouwen binnen een bedrijf, maar gaat eigenlijk om het creëren van een ‘mensvriendelijke’ cultuur waarin iedereen op zijn sterktes wordt ingezet. In een mensvriendelijke werkomgeving voelt iedereen zich gehoord en gewaardeerd, kunnen we klantenbehoeften beter in kaart brengen, beter inspelen op de markt, betere beslissingen nemen en uiteindelijk succesvoller zijn.”

Cultuurverandering

“LightLabs ondergaat een grote transformatie. Door de verschuiving van lampen naar LED’s verandert onze totale organisatie. Voorheen waren we behoorlijk gesloten en gericht op onze eigen processen, nu worden we gedwongen ons meer open te stellen. We hadden dus niet alleen te maken met ingrijpende technische veranderingen, ook onze cultuur moest veranderen. Daarnaast hebben we net als veel andere divisies van Philips te maken met een laag percentage vrouwen. Om erachter te komen waarom er zo weinig vrouwen bij ons werken en om mee vorm te geven aan de cultuurverandering, ging ik naar een congres over Female Leadership. Hier leerde ik Esther Mollema kennen, algemeen directeur van trainings-en coachingsinstituut Direction. Samen zijn we gestart met een actieve en resultaatgerichte aanpak; een training voor directie en alle medewerkers.”

Mindbugs

Ruud vervolgt: “In deze training werd duidelijk dat we bij het nemen van beslissingen beïnvloed worden door ‘mindbugs’, onbewuste vooroordelen en stereotypen. Een mindbug zou kunnen zijn: vrouwen kunnen niet goed leidinggeven. Daar kunnen we niets aan doen, deze mindbugs zijn overblijfsels uit de evolutie die we als mens hebben doorgemaakt. Als je deze mindbugs eenmaal hebt blootgelegd, wordt het mogelijk om hier met gerichte oefeningen wat aan te doen zodat ze je niet meer in de weg staan.”
Esther vult aan: “Het opruimen van de mindbugs is de eerste stap. Maar één van de geheimen van een succesvolle organisatie is het creëren van een werkomgeving waarin mensen op een goede, eerlijke, constructieve manier een dialoog met elkaar kunnen aangaan. Dat is een omgeving waarin een sfeer heerst van openheid en gelijkwaardigheid.”

Resultaten

Ruud vervolgt: “We ontdekten in de vervolgsessies dat voor een constructieve dialoog, diversiteit belangrijk is. Hoe meer diversiteit binnen een groep, hoe meer kracht.” De resultaten van de aanpak van Ruud en Esther liegen er niet om. Ruud, enthousiast: “Een belangrijk resultaat hebben we behaald zonder dat we er een target voor hadden gesteld. De instroom van vrouwen bij LightLabs is vorig jaar namelijk gegroeid van 12% in voorgaande jaren naar meer dan 30% in 2010. Daarnaast is de sfeer binnen onze afdeling enorm verbeterd. Mensen gaan opener en positiever met elkaar om. Doordat zij zich meer gehoord voelen, worden er zinnige discussies aangegaan. Dat heeft zelfs geleid tot de verandering van één van de innovatieprocessen. LightLabs heeft een jury die nieuwe ideeën op het gebied van producten en processen beoordeelt. Die bestond alleen uit blanke Nederlandse mannen, totdat iemand ons daarop wees. Geweldig, want door mensen met andere achtergronden in de jury deel te laten nemen, bekijk je ideeën vanuit meerdere invalshoeken. Zelf zijn we enorm blij met de resultaten binnen LightLabs. Via de Diversity and Inclusion Council binnen Philips worden deze gedeeld met andere divisies. Op deze manier kunnen ook zij de vruchten plukken van onze ‘all-inclusive’ werkomgeving.”

Lees hier het artikel uit Philips Magazine over het Direction Diversity and Inclusion programma.

Voor meer informatie over onze programma’s rond Diversity and Inclusion kunt u terecht op onze Direction in Diversity pagina. Heeft u een specifieke vraag? Neemt u dan contact op met Sanne Ockhuijsen (T. 035-6037979).