(035) 603 7979

nl

en

Experts

Muriel Schrikkema – Mrs. Feedforward

Muriel is er van overtuigd dat iedereen in staat is om meer te bereiken door het beter benutten van de eigen en elkaars kwaliteiten. Ze is een expert in het creëren van een positieve, open- en actiegerichte cultuur, waarin diverse kwaliteiten worden geïncludeerd en benut. Ze is een veelgevraagd expert rond feedforward (ontwikkelgesprekken), inclusie, teamontwikkeling, High Performance Leiderschap en samenwerken.

Lees verder

Marco Schreurs – HPO expert

Voor Marco gaat er niets boven het bouwen aan High Performance Teams en Organisaties. Zijn kracht zit in het combineren van bewezen inzichten met inspirerende voorbeelden. Marco is verantwoordelijk voor o.a. de HPO-diagnose en de feedforward analyse™. Marco schreef de bestsellers Animal Firm en Een High Performance Organisatie … Wat is dat?

Lees verder

Esther Mollema – Mrs. Mindbugs

Esther Mollema gelooft dat de kracht van organisaties ligt in onze individuele verschillen. Ze is een expert en auteur over hoe diversiteit tot stand kan worden gebracht voor betere financiële en strategische resultaten. Als veelgevraagd spreker en trainer deelt Esther haar inzichten in succesvol ondernemen, High Performance Organisaties (HPO) en Inclusie & Diversiteit.

Lees verder

Direction Europe BV

Havenstraat 39
1211 KG Hilversum
Telefoon 035 – 603 7979
E-mail: info@dir.nl
Bankrekening: NL31 FVLB 0699 0131 78

Programma's op ieder niveau

Open programma’s (klassikaal en online)

Naast veel maatwerk trainingen en HPO, mindbugs en feedforward workshops die wij (vrijgesteld van btw) voor veel profit, non-profit en overheidsorganisaties verzorgen, organiseren wij ook enkele reguliere trainingen (open inschrijving). Individuele trainingen die direct bijdragen aan jouw persoonlijke ontwikkeling en het succes van je team / organisatie.

Lees verder

De meetlat van Direction

Lees verder

Maatwerk programma’s

We zijn al meer dan 20 jaar een A-merk op het gebied van high performance leiderschap, feedforward (ontwikkelgesprek), teamontwikkeling en diversiteit & inclusie. De doelen van jezelf, je team of organisatie vormen de basis. We helpen organisaties bij het krijgen van inzicht en dat te vertalen naar resultaat. We denken graag met je mee, ontwerpen interventies en helpen je het gewenste resultaat te realiseren.

lees verder

Cases

NWO Case: Een onbewuste voorkeur voor mannelijk leiderschap?

mannelijk leiderschapOok als binnen een organisatie diversiteit een belangrijk thema is, kunnen onbewuste voorkeuren voor mannelijk leiderschap een rol spelen. Ongeveer 100 medewerkers van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) werden zich hier meer van bewust tijdens een workshop van Esther Mollema.

‘Hoewel we streven naar diversiteit zijn wij misschien zelf onze eigen valkuil. Dat was de conclusie van Anneke Zijlstra, beleidsadviseur P&O bij NWO, nadat zij de workshop had bijgewoond. Haar werkgever is een van de grootste wetenschapsfinanciers van Nederland, maar in de top van die organisatie zitten nog niet zoveel vrouwen.

Daarom heeft NWO op het gebied van vrouwenbeleid streefcijfers vastgesteld. In 2015 wil de organisatie dat 16 tot 28 procent in de schalen 15 en hoger vrouw is. In de schalen 11 en 12 moet dat meer dan 33 procent zijn. ‘Om dat te bereiken hebben we beleid gemaakt, maar bewustwording is ook belangrijk’, zegt Zijlstra. ‘We weten dat kwaliteit samenhangt met diversiteit.’

Harvard approved

Naar aanleiding van Internationale Vrouwendag vertelde de algemeen directeur van NWO over de stand van zaken: hoeveel vorderingen heeft NWO gemaakt? Esther Mollema was uitgenodigd om de toehoorders over Mindbugs te komen vertellen.

‘Iedereen die wilde kon van tevoren een test doen, die door Harvard was approved’, vertelt Zijlstra. ‘Dat vonden wij als organisatie uit de wereld van wetenschap natuurlijk wel belangrijk.’ Uit de test, zo vertelde Esther, bleek dat een overgrote meerderheid een voorkeur had voor mannelijk leiderschap. ‘We moesten bijvoorbeeld plaatjes aan woorden koppelen. Het viel mij bij het invullen al op dat ik bij het woord directeur toch eerder aan een man denk, en dat ik vrouwen onbewust koppel aan de lagere functies in een organisatie’, zegt Zijlstra.

Stereotiepe beelden

‘Ik werd me bewust van de rol van stereotiepe beelden en oordelen over mannen en vrouwen in besluitvorming. En dat terwijl diversiteit zo belangrijk is: ook vrouwelijke eigenschappen kunnen een organisatie verder helpen.’

Het filmpje waarmee wordt duidelijk gemaakt wat de kracht van Mindbugs rond mannelijk leiderschap is, maakte veel indruk. ‘Zonder alles te willen verraden, je ziet wat je wilt zien en je ziet lang niet alles, waren enkele eindconclusies.’

Ook Mindbugs bij vrouwenMannelijk leiderschap

Zijlstra weet na deze presentatie dat ook vrouwen Mindbugs hebben. ‘Ook ik, terwijl ik zeer regelmatig met diversiteit bezig ben’, zegt Zijlstra. ‘Ik weet nu dat veel mensen, inclusief ikzelf, ook onbewust een voorkeur hebben voor mannelijk leiderschap. Het is belangrijk dat je je bewust bent van die Mindbugs, want alleen dan kun je jezelf corrigeren.’

Esther Mollema over onbewuste voorkeur voor mannelijk leiderschap bij NWO

Direction is zeer actief bij allerlei universiteiten die streven naar meer vrouwelijke hoogleraren. Het NWO is in deze academische setting heel belangrijk omdat daar veel van de gelden voor onderzoek worden verdeeld. En helaas blijkt uit onderzoek van NWO dat mannelijke wetenschappers meer onderzoeken gehonoreerd krijgen dan vrouwelijke wetenschappers. Dit vindt het NWO zelf ook onwenselijk. Ook intern bij NWO kan de doorstroming van vrouwen nog echt beter. De bereidheid om te kijken naar de gender mindbugs die bij NWO leven is een uitmuntende stap die de organisatie en uiteindelijk ook de academische wereld vooruit zal helpen. Het vraagt altijd wat moed te willen kijken of je echt de beste kiest of dat mindbugs je in de weg zitten. Die moed heeft NWO zonder aarzeling getoond.

Wil je meer weten over de mogelijkheden om van diversiteit echt een succes te maken? Neem dan contact met Robert Smit van Direction.

Verder ontwikkelen...

Maatwerk trainingen
GenderdiversiteitGenderdiversiteit in organisaties