Direction – individuele-, team- en organisatieontwikkeling

Van functionerings- naar feedforward-gesprek

Bouw aan een continue feedforwardcultuur, waarin iedereen bijdraagt vanuit eigen kwaliteiten!

Organisaties worden platter, managementlagen verdwijnen, van medewerkers wordt meer zelfsturing verwacht en nieuwe vormen van organiseren en samenwerken vragen ook om een nieuw soort leiderschap. Positief leiderschap: niet gebaseerd op macht, controle en beheersing maar met meer nadruk op informeren, communiceren, vertrouwen, inspireren en coachen en met veel aandacht voor het ontwikkelen van het potentieel van mensen. En niet alleen jongere generaties, maar ook je 60-jarige collega vinden persoonlijke groei en ontwikkeling belangrijker dan een zak met geld.

Steeds meer organisaties stappen daarom af van de jaarlijkse performance cyclus en beoordelingsgesprekken. Ze richten zich ook steeds meer op het benutten van de al aanwezige kwaliteiten bij medewerkers. Werknemers ervaren dit als positief, wat op zijn beurt leidt tot toename van betrokkenheid en tevredenheid.

We zien daarnaast dat High Performance Teams en Organisaties zich richten op ‘samen te leren steeds beter te worden in het realiseren van hun gezamenlijke doelen en ambities’. Effectiever doelen realiseren met elkaar lukt alleen wanneer alle betrokkenen volledig worden gezien en benut op ál hun kwaliteiten. En dat men reflecteert en elkaar feedback geeft op wat een ieder al goed doet én wat er nog anders kan.

Dat vinden onze hersenen ook prettig. Diverse onderzoeken laten zien dat feedback ontvangen tijdens bijvoorbeeld functioneringsgesprekken voor onze hersenen heel moeilijk is. En zeker feedback op onze minder goede eigenschappen, kwaliteiten en gedragingen. Maar natuurlijk wil je als organisatie wel dat je mensen ambities waarmaken, groeien en ontwikkelen.

Een goede eerste stap is te groeien van functioneringsgesprekken richting feedforward-gesprekken. Om dat te bereiken zijn er zes stappen noodzakelijk:

  1. Laat managers en medewerkers ontdekken wat feedforward-gesprekken zijn
  2. Breng alle zichtbare kwaliteiten in beeld (op basis van 360° feedback)
  3. Bepaal met elkaar ‘de meetlat’: ambities en groei en ontwikkelpunten
  4. Voor een feedforward-gesprek met elkaar: van maar naar én
  5. Blijf elkaar continu feedforward geven
  6. Breng groei en ontwikkeling in kwaliteiten in beeld met een hermeting en bepaal nieuwe ambities

Wij wensen dat je binnen jouw team, afdeling of organisatie kan groeien richting feedforward-gesprekken. En natuurlijk vraagt dat om aandacht. Zal er af en toe een terugval zijn. Maar alleen al de stap maken brengt zoveel energie naar boven en ontwikkeling van medewerkers (en daarmee je organisatie).

 

“Eigenlijk is feedforward iets waar we allemaal, binnen het management team, sterk mee bezig zijn. We zijn ons ervan bewust dat je zo’n nieuwe aanspreekcultuur niet zomaar in 1 keer kan uitrollen. Zoiets vraagt tijd, maar we komen er wel. Stap voor stap.”
Suzanne Verboon – Team Manager RVO

Mobiele versie afsluiten