Wat is inclusiviteit?
Om de vraag Wat is inclusiviteit? (of Wat is inclusie?) geeft Mindbugs en Inclusie en Diversiteitsexpert Esther Mollema zeven punten waar aan voldaan moet worden:
- alles kan gezegd worden;
- alles mag er zijn;
- iedereen wordt betrokken op zijn/haar kwaliteiten;
- communicatie is open en direct;
- er wordt open naar nieuwe ideeën gekeken;
- de leider/manager is standvastig en vol vertrouwen in beslissingen;
- de leider/manager stimuleert anderen tot persoonlijke groei.
In het kort: Wat is inclusiviteit / inclusie? Het leiden van een team of organisatie zonder ego en angst. Iedereen mag er zijn en wordt betrokken op zijn/haar kwaliteiten. Samen doelen optimaal realiseren door alle kwaliteiten beter te benutten.
Samen doelen optimaal realiseren door alle kwaliteiten beter te benutten
Inclusie gaat over empathie en betrekken. Inclusie is een belangrijk pilaar waar High Performance Organisaties (HPO) op steunen. Inclusieve teams presteren beter. We weten steeds beter hoe je inclusiviteit in teams tot een succes maakt. Wij verzamelen vanuit veel organisaties en vanuit de wetenschap de beste voorbeelden en geven die in onze workshops en publicaties graag door.
Onderaan deze pagina zijn de zes aandachtspunten die antwoord geven op de vraag Wat is inclusiviteit verder beschreven!
Wist je dat je woordkeuze in een vacaturetekst veel invloed heeft op wie er reageren? Dat is een van de zaken die we in dit handige boekje uitleggen en waar je direct mee aan de slag kunt.
Download hier het gratis eboekje ‘Inclusief Werven & Selecteren’
Download hier gratis Esther Mollema haar eerste boek ‘50% meer talent’
Aanbod rond inclusiviteit / inclusie
Esther Mollema en Muriel Schrikkema ondersteunen veel profit-, non-profit en overheidsorganisaties bij het bouwen van een echte inclusieve organisatie.
Wat we bieden:
- Workshop Inclusie – praktische en leuke workshop waarin je leert hoe wat inclusie is en op welke eenvoudig toe te passen manieren je teams inclusiever kunt maken. Je leert onder andere over SCARF, feedback geven, hoe complimenten werken, culturele verschillen en oogcontact. Met de inzichten kan je direct aan de slag in je teams. Superpraktische en leuke workshop! Deze sessie kan je doen in het kader van Diversiteit & Inclusie maar dit is ook een hele leuke heidag sessie om samen met je team te ontdekken wat de neurowetenschap ons leert over inclusie.
- Toolbox inclusie – oefeningen om in teams mee aan de slag te gaan. Met of zonder begeleiding vanuit ons kunnen teams hiermee aan de slag gaan om inclusie in je teams bespreekbaar te maken en te verbeteren.
- Inclusieve ontwikkelgesprekken voeren – op basis van de feedforward analyse™ kijken we welke kwaliteiten bij managers en medewerkers aanwezig zijn. Waar hebben we gemeenschappelijke kwaliteiten? Waar vullen we elkaar aan? En maken we het verschil.
- Sessie Teambuilding – bij al onze programma’s van talent ontwikkelingsprogramma’s tot board sessions maken we gebruik van de inclusie inzichten om de groepen waarmee we werken met voorbeeldgedrag tot inclusief handelen te inspireren en aan te zetten.
Wilt u meer weten? Neem dan contact op met Marco Schreurs voor het maken van een afspraak.
Hier zes punten om de vraag Wat is inclusiviteit te beantwoorden:
Bron: Succes in Veelvoud
- Alles kan gezegd worden.
Medewerkers kunnen hun afkeuring, goedkeuring en kritiek uiten zonder dat het de leider persoonlijk raakt of krenkt. De leider kan de informatie objectief bekijken, zonder verdediging en weerstand. - Alles mag er zijn.
Succes wordt gedeeld en aan de ander gegund. Successen van het team worden samen gevierd en ieders bijdrage, groot of klein, wordt erkend. Teamleden spreken in ‘wij’ in plaats van ‘ik’ en de leider zorgt dat iedereen een aandeel in het succes van de organisatie kan hebben. - Communicatie is open en direct.
Er zijn geen dubbele bodems in gesprekken. De leider heeft geen verborgen agenda, zijn of haar houdingstimuleert openheid. Iedere dialoog straalt de sfeer van vertrouwen en respect uit zonder beperkende overtuigingen. De leider zoekt de dialoog veel op en zorgt dat medewerkers optimaal kunnen bijdragen. De dialoog is inspirerend en coachend.
- Er wordt open naar nieuwe ideeën gekeken.
De leider kent geen vooringenomenheid en kan alle ideeën open op waarde schatten. - De leider is standvastig en vol vertrouwen in beslissingen.
Eenmaal genomen beslissingen worden vasthoudend gevolgd als de feiten niet veranderen. Vertrouwen in handelen wordt niet dogmatisch omdat de invloeden van buitenaf objectief worden meegewogen. - De leider stimuleert anderen tot persoonlijke groei.
Hij of zij geeft vrijheid in gebondenheid en overvraagt niet. De leider stimuleert anderen tot ontdekken van meesterschap, en durft ook van anderen te leren.
Deze leiders beseffen dat jezelf leren kennen een levenslang proces is. Door te spiegelen en te reflecteren blijven zij op zoek naar hun diepere drijfveren. Ze onderzoeken hun negatieve gevoelens en buigen die om naar het nog beter begrijpen van de drijfveren. Deze leiders transformeren teams en organisaties. Zij kunnen diverse teams leiden en van de kracht van diverse teams gebruik maken. Ben jij zo’n leider?
Laat ons weten wat jij doet om meer inclusiviteit binnen je team of organisatie voor elkaar te krijgen! Ga naar onze Mindbugs website voor meer informatie over de mindbugstest en workshops.