Wat is de betekenis van intervisie?
De betekenis van intervisie volgens intervisiebegeleider en trainer Muriel Schrikkema is helder en toepasbaar: intervisie is een gestructureerde methode waarbij een kleine groep mensen (meestal 4-8 deelnemers) samenkomt om vraagstukken uit de praktijk te bespreken en nieuwe inzichten te krijgen. Bij intervisie draait het niet om adviezen of directe oplossingen, maar om het verhelderen van de kern van een probleem door middel van open vragen. Dit helpt de inbrenger (degene met de vraag) om zelf te reflecteren, het probleem te begrijpen en de verantwoordelijkheid te houden voor de oplossing.
Waarom is de betekenis van intervisie belangrijk? Volgens Muriel is intervisie een belangrijk instrument dat professionals helpt om te leren van elkaar, inzicht te krijgen in hun eigen gedrag en effectiever samen te werken. Intervisie legt de focus op zelfontwikkeling, reflectie en leren in een veilige omgeving.
“Het is fijn om even helemaal uit je dagelijkse routine en werkomgeving te stappen en samen met andere collega’s je knelpunten en twijfels te bespreken. Het levert altijd nieuwe inzichten op en je leert je eigen houding en keuzes beter te begrijpen.”
Intervisie binnen high performing teams en organisaties
De betekenis van intervisie voor high performing teams en organisaties is cruciaal. Hier wordt intervisie niet alleen ingezet voor het oplossen van problemen, maar ook om kansen te verkennen en gedragsverandering bespreekbaar te maken. In organisaties waar hoge prestaties centraal staan, wordt intervisie gebruikt om:
- Focus te leggen op de positieve ambities en einddoelen van het team.
- Nieuw gedrag te onderzoeken en in de praktijk te brengen.
- Afspraken te maken over experimenteren met specifiek gedrag, gevolgd door een evaluatieperiode.
Door intervisie ontstaat een cultuur waarin continu leren en verbeteren centraal staan. Dit versterkt niet alleen het individu, maar ook het hele team.
Intervisie in de praktijk
Zo begeleidde Muriel bijvoorbeeld een intervisiesessie binnen een Universitair Medisch Centrum. Intervisie draait om ‘samen leren’. Het is een collegiale consultatie. Persoonlijke vraagstukken worden op tafel gelegd, besproken, uitgewerkt en opgelost. Niet doordat je je collega zomaar wat adviezen geeft, maar door middel van het stellen van open vragen aan die collega, op een gestructureerde manier. Het is de bedoeling om op die manier geschikte oplossingen te vinden, die passen bij die specifieke persoon. Meer over het doel van intervisie beschrijven we in dit artikel.
Een deelvraag van een casus die was ingebracht luidde als volgt. “Er hangt een bordje met ‘niet storen’ op mijn deur en toch wordt er aangeklopt en direct binnengelopen door heel wat collega’s die vervolgens hun vraag stellen. Ik word dus constant gestoord in mijn werk!”
Door het bordje ‘niet storen’ op de deur te hangen, had deze arts haar intentie wel degelijk expliciet gemaakt. Doordat zij echter de ‘stoorzenders’ wel binnenliet en luisterde naar hun vragen en die beantwoordde, liet de arts met haar gedrag iets anders zien. Zo werd haar gedrag door de ander geïnterpreteerd als zijnde: “Het kan dus blijkbaar toch wel even.”
Voor de realisatie van ambities is het belangrijk om te reflecteren op jouw eigen gedrag en te onderzoeken hoe dat gedrag overkomt op jouw omgeving. Want dat is tenslotte de plek waarin je die ambities wilt realiseren. Stel jezelf de volgende vraag. Ga ik met dit gedrag mijn ambities in deze omgeving wel bereiken? Of roept mijn gedrag iets anders of het tegenovergestelde op in mijn omgeving? Je kan jezelf die vraag ook stellen op teamniveau. Gaan we met het huidige gedrag dat we laten zien een optimaal passende bijdrage leveren aan de beoogde ambities? Of niet? Hoe meer jouw intenties overeenkomen met jouw specifiek gedrag, hoe effectiever je wordt in de realisatie van jouw doelen. Dit is ook precies wat high performing professionals onderscheidt van middelmatiger presterende professionals. Ze reflecteren continu op hun eigen gedrag. Daarnaast vragen ze ook input aan hun omgeving.
Het accent bij intervisie ligt dus niet op oplossingen maar op probleem- of vraagverheldering. In de praktijk levert de probleemverheldering echter ook gelijk richting op waar de oplossing te vinden is. Intervisie hoeft niet per se in teams plaats te vinden. Het kan ook plaatsvinden tussen vakgenoten, collega’s of andere soort groepen.
Wat maakt het zo krachtig?
De betekenis van intervisie ligt in het verhelderen van vraagstukken door het stellen van de juiste vragen, niet in het geven van adviezen. Dit zijn open, verhelderende vragen die helpen om gedrag, keuzes en knelpunten beter te begrijpen. Het doel is dat de inbrenger van het vraagstuk tot eigen inzichten komt, waardoor hij of zij verantwoordelijkheid houdt voor de oplossing. Denk aan vragen zoals: Hoe zie je je eigen rol in dit vraagstuk? Welke aannames maak je over de situatie, en zijn die wel terecht? Wanneer zou je tevreden zijn met de uitkomst? Hoe ziet succes eruit en wat betekent dat voor jouw aanpak? Deze vragen helpen om niet alleen de kern van het probleem te ontdekken, maar ook het effect van gedrag op anderen beter te begrijpen.
Soms raken de vragen meer persoonlijke thema’s: Voel je je wel eens onzeker over je eigen positie in deze situatie? Ben je op zoek naar meer zichtbaarheid? Hoe kun je effectiever samenwerken zonder je eigen grenzen te verliezen? Vaak brengen deze persoonlijke reflecties onderliggende oorzaken aan het licht, zoals een mismatch tussen intenties en gedrag, onduidelijkheid over doelen of ineffectieve communicatie. Door deze vragen te onderzoeken, maakt intervisie gedrag bespreekbaar en creëert het ruimte voor ontwikkeling. Dit proces is precies wat intervisie zo krachtig en waardevol maakt.
“Het grote effect van intervisie heeft de deelnemers positief verrast. De bijeenkomsten worden als inspirerend, waardevol en diepgaand ervaren. Ook zonder zelf een casus in te brengen, leer je enorm veel.” – Lucette Teurlings, beleidsmedewerker Talentontwikkeling, Universiteit Utrecht.
Wat betekent intervisie voor organisaties en teams?
De betekenis van intervisie gaat verder dan alleen persoonlijke ontwikkeling; het is een krachtig instrument voor teams en organisaties als geheel. Intervisie helpt obstakels sneller te overwinnen en versterkt de samenwerking binnen teams. Voor organisaties draagt intervisie bij aan een cultuur waarin continu leren en verbeteren centraal staan. Dit maakt intervisie onmisbaar voor organisaties die streven naar innovatie, effectieve samenwerking en duurzame groei.
“Intervisie raakt het vermogen tot zelfontwikkeling en haalt het beste in mensen naar boven.”
Muriel Schrikkema
Intervisie is niet alleen een middel om vraagstukken op te lossen, maar ook om gedrag bespreekbaar te maken en nieuwe manieren van samenwerken te ontdekken. Door regelmatig intervisiesessies te organiseren, ontstaat er een veilige omgeving waarin teamleden leren van elkaar, reflecteren op hun eigen handelen en samen toewerken naar gemeenschappelijke doelen.
Wat levert intervisie concreet op?
- Individueel: meer zelfreflectie, inzicht in eigen gedrag en ontwikkeling van persoonlijke vaardigheden.
- Team: betere samenwerking, wederzijds begrip en het versterken van vertrouwen.
- Organisatie: een cultuur van leren, innovatie en een duidelijke focus op gezamenlijke ambities.
Zelf aan de slag
Heb je na het lezen van dit artikel het gevoel dat intervisie iets kan betekenen voor jou, je team of je organisatie? Of merk je dat er behoefte is aan meer verdieping, betere samenwerking of reflectie? Dan is dit het moment om met intervisie aan de slag te gaan. Intervisie is niet alleen geschikt voor teams, maar kan ook in kleinere groepen of tussen vakgenoten worden ingezet. Het is flexibel en kan worden aangepast aan de specifieke behoeften van jouw organisatie.
Meer weten?
Wil je weten hoe je intervisie kunt introduceren of verbeteren binnen je team of organisatie? Neem contact op met Muriel Schrikkema.
“Ik vind Muriel erg goed: helder, vriendelijk, deskundig en betrokken.”
“Prettig, scherp, goed inzicht in valkuilen en kwaliteiten van mensen. Zeer professioneel.”
“Ik vind het een nuttige methodiek die je stimuleert op een andere manier naar je eigen werk en ook naar de casus van anderen te kijken. De heldere structuur geeft houvast en er blijkt heel vaak toch iets uit te komen wat je niet had verwacht en wat je dus nieuwe inzichten biedt.“