(035) 603 7979

nl

en

Experts

Muriel Schrikkema – Mrs. Feedforward

Muriel is er van overtuigd dat iedereen in staat is om meer te bereiken door het beter benutten van de eigen en elkaars kwaliteiten. Ze is een expert in het creëren van een positieve, open- en actiegerichte cultuur, waarin diverse kwaliteiten worden geïncludeerd en benut. Ze is een veelgevraagd expert rond feedforward (ontwikkelgesprekken), inclusie, teamontwikkeling, High Performance Leiderschap en samenwerken.

Lees verder

Marco Schreurs – HPO expert

Voor Marco gaat er niets boven het bouwen aan High Performance Teams en Organisaties. Zijn kracht zit in het combineren van bewezen inzichten met inspirerende voorbeelden. Marco is verantwoordelijk voor o.a. de HPO-diagnose en de feedforward analyse™. Marco schreef de bestsellers Animal Firm en Een High Performance Organisatie … Wat is dat?

Lees verder

Esther Mollema – Mrs. Mindbugs

Esther Mollema gelooft dat de kracht van organisaties ligt in onze individuele verschillen. Ze is een expert en auteur over hoe diversiteit tot stand kan worden gebracht voor betere financiële en strategische resultaten. Als veelgevraagd spreker en trainer deelt Esther haar inzichten in succesvol ondernemen, High Performance Organisaties (HPO) en Inclusie & Diversiteit.

Lees verder

Direction Europe BV

Havenstraat 39
1211 KG Hilversum
Telefoon 035 – 603 7979
E-mail: info@dir.nl
Bankrekening: NL31 FVLB 0699 0131 78

Programma's op ieder niveau

Open programma’s (klassikaal en online)

Naast veel maatwerk trainingen en HPO, mindbugs en feedforward workshops die wij (vrijgesteld van btw) voor veel profit, non-profit en overheidsorganisaties verzorgen, organiseren wij ook enkele reguliere trainingen (open inschrijving). Individuele trainingen die direct bijdragen aan jouw persoonlijke ontwikkeling en het succes van je team / organisatie.

Lees verder

De meetlat van Direction

Lees verder

Maatwerk programma’s

We zijn al meer dan 20 jaar een A-merk op het gebied van high performance leiderschap, feedforward (ontwikkelgesprek), teamontwikkeling en diversiteit & inclusie. De doelen van jezelf, je team of organisatie vormen de basis. We helpen organisaties bij het krijgen van inzicht en dat te vertalen naar resultaat. We denken graag met je mee, ontwerpen interventies en helpen je het gewenste resultaat te realiseren.

lees verder

Artikelen

Waarom slimme managers soms domme beslissingen nemen

Door Esther Mollema – Managing Director Direction

Er worden door veel managers in bedrijven vaak domme beslissingen genomen. Wat gebeurt er in dit soort bedrijven en hoe kun je zelf betere beslissingen nemen? Prof. Dr. Marc Buelens (Vlerick Leuven Gent Management School) gaf in een lezing voor een van onze klanten een aantal belangrijke inzichten.

Wat maakt de mens bijzonder?

Een mens heeft een hersenstructuur in drie lagen. De eerste laag, de hersenstam, is ons reptielenbrein. Hierin zit onze reflex en al het handelen waar we niet bij na hoeven denken. De tweede laag is het limbisch systeem, ook wel het zoogdierenbrein benoemd. Daar zitten onze emoties en gevoelens. Wat de mens onderscheidt is de derde laag, de neo-cortex. Dat is het deel van het brein dat denkt en analyseert. Hier zit de kracht van de mens om goede beslissingen te nemen.

Toch lukt het ons vaak niet de neo-cortex goed te gebruiken. De twee andere hersenlagen overheersen vaak op het beslissingenmoment. Vaak is de emotie sterker dan de drang naar feitelijke informatie. Onze emotionele verlangens beïnvloeden in hoge mate (en veel meer dan we zelf zouden kunnen vermoeden) de manier waarop we informatie interpreteren, zelfs al proberen we objectief en fair te zijn. Als we niet oppassen, gaan we zelfs actief op zoek naar informatie die onze mening ondersteunt. Daarnaast leiden bijna alle mensen aan zelfoverschatting en een onrechtvaardig groot optimisme. Vooral in grote, moeilijke besluitvormingsprocessen overzien mensen niet de mogelijke gevolgen en zijn ze veel te veel geneigd de voordelen te overschatten.

Hoe kan je de Neo-cortex zijn werk laten doen?

Het is de kunst actief sturing te geven aan het gebruik van de neo-cortex. Bij belangrijke beslissingen moet je een situatie creëren waar de eerste twee hersenlagen geen ruimte slimme managershebben en waar vooral de neo-cortex haar werk kan doen.

  • Het is af te raden beslissingen te nemen op je intuïtie. Focus je in het besluitvormingsproces om de emoties te beperken tot de uitvoering van de beslissing. Dit doe je door steeds een gestructureerd besluitvormingsproces te volgen.
  • Vermijd situaties waar emoties snel overnemen. Zorg voor een neutrale setting.
  • Neem geen beslissingen onder tijdsdruk. Probeer altijd tijd te kopen, investeer zelfs tijd in hoe je nog tijd kan winnen.
  • Vergeet niet dat groepen beslissingen vaak nog wat emotioneler en gehaaster maken
  • Het rationele brein heeft meer zuurstof nodig dan het emotionele. Ramen open, geen drank en veel slaap.

Wat moet je doen om goede besluiten te nemen en een organisatie te bouwen die vooral veel goede beslissingen neemt?

Jim Collins benadrukt in de bestseller Good to Great dat in High Performance Organisaties de nadrukt ligt op gelijk hebben (de feiten) en niet het gelijk krijgen. Good to Great bedrijven halen de emoties structureel uit het besluitvormingsproces en werken volgens besluitvormingssystemen die tijdsdruk vermijden. Ze nemen meer beslissingen gebaseerd op de neo-cortex dan andere bedrijven.

Hierdoor zijn slimme managers in staat:

  • onaangename beslissingen te nemen
  • alle feiten aan te horen, ook het slechte nieuws
  • echt met elkaar het debat durven aangaan
  • op feiten het conflict te zoeken
  • regelmatig constructief te kijken naar wat beter kan (autopsies verrichten)
  • agressief op zoek te gaan naar wat ze nog niet weten
  • een beloningsbeleid aan te nemen welke gebaseerd is op het (h)erkennen van kosten van mislukking en baten van hoge betrouwbaarheid

Wat kenmerkt de Grootmeesters in Besluitvorming:

  • Volgen steeds een gestructureerd proces. Denk niet dat u dit niet nodig hebt!
  • Enkel als hiertoe de tijd ontbreekt, rekenen ze op hun intuïtie (controleer uw intuïtieve gedachtes met feiten en gebruik je emoties als signaal)
  • Gebruiken intuïtie alleen op gebieden waar ze zeer veel ervaring hebben.
  • “They do their own research: Check, Check , Double-check”
  • Zoeken voortdurend tegenspraak
  • Weten wanneer ze hulp moeten vragen
  • Houden het eenvoudig (dit is het handelsmerk van de allergrootsten!)
  • “God is in the details” (Mies van der Rohe)
  • Ze zijn nederig

Over Moed

Marc Buelens mist in de educatie aan managers de aandacht voor MOED. Moed van de leiders en managers en moed in een organisatie. Er is geen substituut voor moed. Moed om voor het beste besluit te gaan, moed om de confrontatie aan te gaan. Veel managers moeten zich afvragen hoeveel moed ze hebben. Velen hebben hiervan te weinig. Moed is de onderscheidende factor van slimme managers.

Voor vragen over de maatwerk programma’s van Direction kunt u contact opnemen met Marco Schreurs (T. 035 – 603 7979).

Verder ontwikkelen...

Trainingen
Maatwerktraining: Besluitvorming versterken - politieke vaardigheden voor (project-)leiders en professionals3-daagse Training: Het politieke spel in je organisatie/project effectiever spelen
Maatwerk trainingen
bewust leiderschapBewust leiderschap in veranderlijke tijden
Leiderschap in veranderingstrajectenLeiderschap in veranderingstrajecten
Loopbaantraject voor professionals en managersLoopbaantraject voor professionals en managers
Cases