(035) 603 7979

nl

en

Experts

Muriel Schrikkema – Mrs. Feedforward

Muriel is er van overtuigd dat iedereen in staat is om meer te bereiken door het beter benutten van de eigen en elkaars kwaliteiten. Ze is een expert in het creëren van een positieve, open- en actiegerichte cultuur, waarin diverse kwaliteiten worden geïncludeerd en benut. Ze is een veelgevraagd expert rond feedforward (ontwikkelgesprekken), inclusie, teamontwikkeling, High Performance Leiderschap en samenwerken.

Lees verder

Marco Schreurs – HPO expert

Voor Marco gaat er niets boven het bouwen aan High Performance Teams en Organisaties. Zijn kracht zit in het combineren van bewezen inzichten met inspirerende voorbeelden. Marco is verantwoordelijk voor o.a. de HPO-diagnose en de feedforward analyse™. Marco schreef de bestsellers Animal Firm en Een High Performance Organisatie … Wat is dat?

Lees verder

Esther Mollema – Mrs. Mindbugs

Esther Mollema gelooft dat de kracht van organisaties ligt in onze individuele verschillen. Ze is een expert en auteur over hoe diversiteit tot stand kan worden gebracht voor betere financiële en strategische resultaten. Als veelgevraagd spreker en trainer deelt Esther haar inzichten in succesvol ondernemen, High Performance Organisaties (HPO) en Inclusie & Diversiteit.

Lees verder

Direction Europe BV

Havenstraat 39
1211 KG Hilversum
Telefoon 035 – 603 7979
E-mail: info@dir.nl
Bankrekening: NL31 FVLB 0699 0131 78

Programma's op ieder niveau

Open programma’s (klassikaal en online)

Naast veel maatwerk trainingen en HPO, mindbugs en feedforward workshops die wij (vrijgesteld van btw) voor veel profit, non-profit en overheidsorganisaties verzorgen, organiseren wij ook enkele reguliere trainingen (open inschrijving). Individuele trainingen die direct bijdragen aan jouw persoonlijke ontwikkeling en het succes van je team / organisatie.

Lees verder

De meetlat van Direction

Lees verder

Maatwerk programma’s

We zijn al meer dan 20 jaar een A-merk op het gebied van high performance leiderschap, feedforward (ontwikkelgesprek), teamontwikkeling en diversiteit & inclusie. De doelen van jezelf, je team of organisatie vormen de basis. We helpen organisaties bij het krijgen van inzicht en dat te vertalen naar resultaat. We denken graag met je mee, ontwerpen interventies en helpen je het gewenste resultaat te realiseren.

lees verder

Artikelen

Serious about sex: de 3 grootste voordelen van meer diversiteit

Kennis over diversiteit zit binnen veel organisaties nog steeds maar bij een heel klein clubje mensen. Dat wil ik, Esther Mollema, graag veranderen. Want als we écht beter willen gaan presteren, dan moeten mensen in alle geledingen van de organisatie meer weten over diversiteit. En dat is ook mijn grote drijfveer in alles wat ik doe. Of dit nu trainingen rond vrouwelijk leiderschap zijn, gesprekken met managers, raden van bestuur, met de vrouwen zelf, of het schrijven van een boek of artikel.

Als manager wil je resultaten, nu meer dan ooit. En dat is ook waar je als manager voor betaald wordt. En diversiteit? Ja, natuurlijk wil je openstaan voor de ideeën en de inbreng van anderen. Maar soms lijken die mooie doelstellingen op gespannen voet te staan met al die andere zaken die je als manager ook nog hebt te doen: een organisatie(onderdeel) leiden en resultaten neerzetten.

meer diversiteit

En dus vraag jij je wellicht (en terecht) af welke voordelen het jou, je afdeling én je organisatie biedt om tijd en energie in het veel bejubelde ‘diversity & inclusion’ te steken. Intenties uitspreken, prima. Doelstellingen opnemen in het sociaal jaarverslag, ook goed. Maar jou vragen daar iedere dag mee bezig te zijn – dat is wellicht iets te veel gevergd. Het werk moet ook gewoon gedaan worden.

Er is goed nieuws: in gemiddeld vijftien minuten per dag kun jij het verschil maken. Door zaken net iets anders te bekijken en door net iets anders te handelen. En dit vertaalt zich in een beter resultaat voor jou, je afdeling en je organisatie.

En nu de voordelen van meer diversiteit in organisaties:

Voordeel 1: Jijzelf scoort met meer diversiteit

Bij het niet laten doorstromen van meer vrouwen benadeel je jezelf en je organisatie. Tijd voor gerichte actie, niet vanwege ´social advancement for the sake of social advancement´. Maar omdat meer diversiteit organisaties versterkt en verbetert. Jij, de vrouwen en je organisatie profiteren van meer diversiteit.

Voordeel 2: 50 % meer talent

Welke manager is tevreden als hij voor zijn belangrijkste functies zoekt onder slechts een percentage van zijn mensen? Gericht diversiteitsbeleid geeft je veel grotere mogelijkheden om toptalent te vinden en aan je organisatie te binden. De top van een organisatie wordt vaak gekozen uit slechts een deel van het talent.

  • Van alle rechtenstudenten is ruim 57 procent vrouw. Die vrouwen doen het goed; ze maken vaker hun studie af, en gemiddeld ook nog zes maanden sneller dan hun mannelijke medestudenten. Mannen en vrouwen stromen in ongeveer dezelfde verhouding in bij advocatenkantoren. Van alle advocaten met maximaal vijf jaar ervaring is ruim de helft vrouw. In de top blijft van deze cijfers weinig over. Slechts 15 procent van alle partners is vrouw. Bij de tien grootste kantoren ligt dit percentage nog lager, 12 procent. Van de vrouwen die meer dan tien dienstjaren hebben vervuld, is 1 procent partner, tegen 12 procent mannelijke partners in een zelfde situatie. Van een weerspiegeling van de studentenpopulatie in de partnerverhoudingen is absoluut geen sprake.*
  • In Nederlandse universitaire wereld is net iets meer dan 50 procent van alle studenten vrouw. Maar vrouwen vormen 39 procent van alle promovendi, 29 procent van de universitair docenten, 17 procent van de universitair hoofddocenten en slechts 10,5 procent van alle hoogleraren in Nederland.**
  • In het basisonderwijs vormen vrouwen 80 procent van de leerkrachten, en slechts 30 procent van de schooldirecteuren. En wat te zeggen van de uitzendbranche; dat is een heel vrouwelijke bedrijfstak, met een werknemersbestand van meer dan 80 procent vrouwen. Maar in de managementlagen zie je vooral mannen. Geldt hetzelfde niet voor ziekenhuizen?

Voordeel 3: Diverse teams nemen betere beslissingen

Wanneer verschillende mensen aan een oplossing werken, zijn de beslissingen beter. Er zijn immers meerdere invalshoeken of meningen die in het proces meegenomen kunnen worden. Meer diversiteit en complementariteit leidt tot betere discussies en uiteindelijk tot betere resultaten.

Sterk bewijs: Scoren? Kies een vrouw

Onderzoek toont keer op keer aan dat organisaties beter presteren als er meer diversiteit in de top van organisaties zit. Hieronder een paar van die onderzoeken:

  • Al in 2004 toonde het vooraanstaande Amerikaanse onderzoeksbureau Catalyst in The Bottom Line (onderzoek tussen 1996 en 2000) aan dat er voor de Fortune 500-organisaties een bewezen correlatie bestaat tussen het aantal vrouwen in top executive posities en het financiële resultaat van deze organisaties. ‘Meer vrouwen’ betekende ‘betere financiële resultaten’;
  • McKinsey toont aan dat organisaties met meer vrouwen in de top aanzienelijk betere resultaten laten zien dan organisaties met hele homogene top teams.
  • Een meerjarenonderzoek van Roy Adler van Pepperdine University toonde een positief verband aan tussen vrouwen op executive-niveaus in organisaties, en de lange- en kortetermijnwinst van deze organisaties. De vijfentwintig Fortune 500-organisaties met de meeste vrouwen op executive-niveau waren tussen de 18 en 69 procent meer winstgevend dan de ‘peers’ in hun branche.

Meer diversiteit in organisaties gaat niet alleen over vrouwen!

Toch moeten organisaties daar vaak wel beginnen als ze willen dat hun organisaties snel diverser worden. Het aandeel van vrouwelijk talent op de arbeidsmarkt stijgt alleen maar. Vrouwen verlaten nog steeds organisaties omdat ze zich er niet genoeg thuis voelen. Voorheen verdwenen deze vrouwen in de marges. Steeds meer bouwen deze vrouwen aan organisaties die met hun oude werkgevers de competitie aangaan. If you can’t join them, you beat them!

* Bron: rechtenstudente, Viola Zanetti
** Bron: Vrouwen in de Wetenschap, VSNU Institutional Research

Over Esther Mollema: sinds 1999 is Esther Mollema oprichter en directeur van Direction Europe, een trainings- en ontwikkelingsbureau voor programma’s op het gebied van leiderschap en diversiteit. Ook is ze algemeen directeur van het HPO Center, een kennis- en inspiratie centrum op het gebied van High Performance Organizations. Esther adviseert organisaties, zoals Royal HaskoningDHV, Gasunie, KPNUniversiteit UtrechtING, Rijkswaterstaat, Philips LightingEY, AMC, Abbott, Randstad, VU Amsterdam, Schiphol en gemeente Enschede rond diversiteit en inclusion. Neem voor vragen contact op met Esther Mollema (T. 035-6037979).

Verder ontwikkelen...

Maatwerk trainingen
GenderdiversiteitGenderdiversiteit in organisaties
Voorbeeld ondersteuning van uw diversiteitsplan rond genderVrouwelijk Leiderschap Workshops
Cases