(035) 603 7979

nl

en

Experts

Muriel Schrikkema – Mrs. Feedforward

Muriel is er van overtuigd dat iedereen in staat is om meer te bereiken door het beter benutten van de eigen en elkaars kwaliteiten. Ze is een expert in het creëren van een positieve, open- en actiegerichte cultuur, waarin diverse kwaliteiten worden geïncludeerd en benut. Ze is een veelgevraagd expert rond feedforward (ontwikkelgesprekken), inclusie, teamontwikkeling, High Performance Leiderschap en samenwerken.

Lees verder

Marco Schreurs – HPO expert

Voor Marco gaat er niets boven het bouwen aan High Performance Teams en Organisaties. Zijn kracht zit in het combineren van bewezen inzichten met inspirerende voorbeelden. Marco is verantwoordelijk voor o.a. de HPO-diagnose en de feedforward analyse™. Marco schreef de bestsellers Animal Firm en Een High Performance Organisatie … Wat is dat?

Lees verder

Esther Mollema – Mrs. Mindbugs

Esther Mollema gelooft dat de kracht van organisaties ligt in onze individuele verschillen. Ze is een expert en auteur over hoe diversiteit tot stand kan worden gebracht voor betere financiële en strategische resultaten. Als veelgevraagd spreker en trainer deelt Esther haar inzichten in succesvol ondernemen, High Performance Organisaties (HPO) en Inclusie & Diversiteit.

Lees verder

Direction Europe BV

Havenstraat 39
1211 KG Hilversum
Telefoon 035 – 603 7979
E-mail: info@dir.nl
Bankrekening: NL31 FVLB 0699 0131 78

Programma's op ieder niveau

Open programma’s (klassikaal en online)

Naast veel maatwerk trainingen en HPO, mindbugs en feedforward workshops die wij (vrijgesteld van btw) voor veel profit, non-profit en overheidsorganisaties verzorgen, organiseren wij ook enkele reguliere trainingen (open inschrijving). Individuele trainingen die direct bijdragen aan jouw persoonlijke ontwikkeling en het succes van je team / organisatie.

Lees verder

De meetlat van Direction

Lees verder

Maatwerk programma’s

We zijn al meer dan 20 jaar een A-merk op het gebied van high performance leiderschap, feedforward (ontwikkelgesprek), teamontwikkeling en diversiteit & inclusie. De doelen van jezelf, je team of organisatie vormen de basis. We helpen organisaties bij het krijgen van inzicht en dat te vertalen naar resultaat. We denken graag met je mee, ontwerpen interventies en helpen je het gewenste resultaat te realiseren.

lees verder

Artikelen

Ruim 80 procent van de managers heeft een onbewuste voorkeur voor man als baas

De resultaten van verdiepend onderzoek naar de onbewuste voorkeur voor M/V leiders is beschreven in onderstaand persbericht. Veel media, waaronder P&Oactueel en Blog.nl hebben de resultaten gepubliceerd.

Onze hersenen willen een man als baas

Onderzoek toont onbewuste voorkeur voor mannelijk leiderschap aan

Onderzoek van trainingsbureau Direction in Leiderschap & Diversiteit onder 2.567 Nederlandse medewerkers, managers en directieleden toont aan dat 78,8% van de vrouwen en 87,2% van de mannen een onbewuste voorkeur hebben voor een man als leider. Dit is volgens Esther Mollema, oprichter van Direction, de verklaring voor het onlangs gepubliceerde onderzoek over het tekort aan vrouwen in de top van bedrijven. Volgens Mollema kiezen onze hersenen onbewust voor een man als leider. En dit is misschien niet wat we werkelijk willen, maar het is wel wat we doen.

Onbewuste voorkeur zit in onze hersenen

Esther Mollema - onbewuste voorkeur voor mannelijke leiders zit in onze hersenenEsther Mollema heeft honderden gesprekken gevoerd met managers uit alle sectoren en op alle niveaus. “Er wordt mij vaak gevraagd waarom er nog zo veel aandacht nodig is voor diversiteit. Het glazen plafond is echt iets van vroeger, denkt men. Als er geen glazen plafond meer is, wat is er dan wel? Worden vrouwen dan toch nog steeds bewust niet benoemd op hogere posities? Willen vrouwen zelf niet? Zijn vrouwen misschien minder ambitieus dan mannen? Nu kun je dit afdoen als een ‘vrouwenprobleem’, maar als manager zou je verder moeten kijken. Want diverse teams behalen betere resultaten dan homogene teams. We moeten er alleen echt moeite voor doen, want we kiezen niet altijd voor de beste mensen. Onze hersenen draaien op software, en die software is niet perfect. Er zitten bugs in. Mindbugs. Op het gebied van mannen en vrouwen betekent dit alles dat we, ondanks onze hedendaagse denkbeelden over gelijkheid en emancipatie, toch nog heel wat onbewuste ideeën meedragen. En die onbewuste ideeën hebben veel meer invloed dan we denken. Het interessante van mindbugs is dat we ze allemaal hebben. Iedereen heeft bepaalde onbewuste vooroordelen en overtuigingen over anderen.”

Resultaten n.a.v. ruim 2.500 deelnemers aan de Mindbugstest

Gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek van Mahzarin Banaji, hoogleraar Sociale Ethiek aan de faculteit Psychologie van Harvard en haar collega’s Brian Nosek en Tony Greenwald is door Direction, een Mindbugstest ontworpen met als doel de onbewuste voorkeuren rond man/vrouw en leiderschap binnen Nederlandse organisaties in kaart te brengen. 2.567 Nederlandse medewerkers, managers en directieleden binnen grote en kleine profit en non-profit organisaties hebben de test ingevuld.

– 78,8% van de vrouwen en 87,2% van de mannen heeft onbewust een voorkeur voor een man als leider.
– Een onbewuste voorkeur voor mannelijk leiderschap is niet leeftijdsgebonden. Direction is momenteel bezig met aanvullend onderzoek naar de hoge score voor de groep van 18 t/m 24 jaar.

Tussen 18 en 24 jaar (n=20) 90% voorkeur voor mannelijk leiderschap
Tussen 25 en 34 jaar (n=472) 84,3% voorkeur voor mannelijk leiderschap
Tussen 35 en 44 jaar (n=946) 80,6% voorkeur voor mannelijk leiderschap
45 jaar en ouder (n=1129) 82,3% voorkeur voor mannelijk leiderschap

– Ook het opleidingsniveau laat zien dat veel mensen een onbewuste voorkeur hebben voor mannelijk leiderschap. Toch is het percentage hoger (88,3%) bij mensen met een mavo, havo, vwo of mbo opleiding t.o.v. mensen met HBO of WO opleiding (81,7%).
– Aan het onderzoek namen mensen deel met verschillende vakgebieden. Opvallend is dat deelnemers die actief zijn in de zorg (72,2%), R&D (77,2%) en marketing (79,8%) minder onbewuste voorkeuren hebben voor mannelijk leiderschap dan mensen werkzaam in sales (86,2%), ICT (86,1%) en HRM (83,9%). Vooral de laatste groep is zorgwekkend, omdat dit vaak mensen zijn die verantwoordelijk zijn voor de werving en selectie van nieuwe medewerkers.
– Binnen de zorgsector is de onbewuste voorkeur voor mannelijk leiderschap het laagst: 74,4%. De onderwijssector (87,0%) en ICT sector (93,9%) scoren hier het slechts.
– 86,5% van de leidinggevende mannen hebben een onbewuste voorkeur voor mannelijk leiderschap, waarbij 75,1% van de leidinggevende vrouwen een onbewuste voorkeur heeft voor een man als leider.
– Uit het onderzoek komt naar voren dat starters op de arbeidsmarkt (1 t/m 5 jaar werkervaring) en mensen met veel werkervaring (31 t/m 35 jaar) onbewust een grotere voorkeur hebben voor mannelijk leiderschap (respectievelijk 87,1% en 86,7%). Mensen met 16 t/m 20 jaar werkervaring hebben het minst een onbewuste voorkeur voor mannelijk leiderschap (79,9%).
– Op alle functieniveaus binnen een organisatie is een onbewuste voorkeur voor mannelijk leiderschap:

Medewerker (n=826): 84,62%
Lager Management (n=185): 84,32%
Midden Management (n=725): 81,38%
Hoger Management (n=587): 79,39%
Directie/RvB (n=245): 82,86%

Esther Mollema vult nog aan: “Onze mindbugs maken dat we een voorkeur hebben voor mensen die op ons lijken. Het druist misschien in tegen al onze vaste overtuigingen, maar keer op keer blijkt dat we niet per se kiezen voor de beste mensen. Ondanks onze bewuste intenties, ondanks onze bewuste wens om werkelijk de beste kandidaten te kiezen. We kiezen onbewust voor mannelijke leiders. Dit is misschien niet wat we werkelijk willen, maar het is wel wat we doen.”

NOOT VOOR DE REDACTIE

Over het onderzoek

De Mindbugstest is gedeeltelijk gebaseerd op de Harvard IAT-test (ontwikkeld door Harvard Psychologen Greenwald et al, 1998). Het is een experimentele methode in de sociale psychologie en bedoeld om de kracht van automatische verbanden tussen woorden/beelden en concepten te meten. In de Mindbugstest wordt gevraagd verschillende concepten met elkaar te verenigen (Man & Leiderschap, Vrouwen & Volger, Man & Volger en Vrouw & Leiderschap). De score is gebaseerd op de reactietijd bij het leggen van een verband tussen de woorden en afbeeldingen in overeenstemming met het gegeven concept. Hoe sneller de reactie, hoe sterker de associatie is in die categorie en andersom. Deze test is een effectieve manier om de associaties te meten die op betrouwbare wijze onze onbewuste vooroordelen, onze houdingen en voorkeuren aan het licht brengen.
Verdere analyses op onder andere branche- en functieniveau worden momenteel uitgevoerd. Hiervoor kunt u rechtstreeks met Direction contact opnemen.

Over Esther Mollema

Esther is oprichter en directeur van Direction en het HPO Center. Zij heeft na haar studies aan Nyenrode en Thunderbird in Phoenix gewerkt als directeur van verschillende trainingsorganisaties in Nederland, Japan, Duitsland en de Verenigde Staten. Esther wordt gezien als een van de grootste experts en denkers op het gebied van vrouwelijk leiderschap, gender awareness, mindbugs en diversiteit binnen Nederland. Naast de trainingen en masterclasses die zij geeft, begeleidt en adviseert zij directies van toonaangevende organisaties op weg naar het benutten van vrouwelijk talent.

Over Direction

Direction (opgericht in 1999) is een trainings- en adviesbureau rond diversiteit en leiderschap. Direction Europe geeft en ontwikkelt trainingen op het gebied van diversiteit, (vrouwelijk)leiderschap, besluitvorming, politiek handelen, teamontwikkeling en coaching. Rondom het thema diversiteit, gender awareness, mindbugs en diversiteit verzorgt Direction sinds 2006 lezingen, workshops en trainingen voor organisaties als ING, Philips, UWV, ASR, VU, EY, Schiphol, Heijmans, Universiteit Twente, Nederlandse Gasunie, gemeente Enschede, UMC Utrecht en Royal HaskoningDHV.

Heeft u vragen over het onderzoek, Esther Mollema of wilt u meer informatie over onze diversiteit & mindbugs programma’s? Neemt u dan contact op met Sanne van Doorn (T. 035-6037979).

Verder ontwikkelen...

Maatwerk trainingen
GenderdiversiteitGenderdiversiteit in organisaties
Voorbeeld ondersteuning van uw diversiteitsplan rond genderVoorbeeld ondersteuning van uw diversiteitsplan rond gender
Voorbeeld ondersteuning van uw diversiteitsplan rond genderVrouwelijk Leiderschap Workshops
Cases