nlNederlands

Maatwerk training

Persoonlijke coaching

Lees verder
persoonlijke coaching door Muriel Schrikkema

Maatwerk training

Masterclass High Performance Leiderschap

Lees verder
Masterclass High Performance Leiderschap

Case

Programma rond HPO Leiderschap bij Beweging 3.0

Lees verder
Programma rond HPO Leiderschap bij Beweging 3.0

Artikelen

Vrouwen leren het politieke spel in organisaties

politieke spel in organisatiesTijdens een van mijn 1-daagse carrière boosters voor vrouwen of maatwerk female leadership trainingen ontmoette ik Karin, een zeer op de inhoud gerichte specialiste. Ze kwam naar de training met de grote frustratie dat veel van haar adviezen niet werden overgenomen. Als ze voorbeelden gaf van wat haar was overkomen, zag je haar letterlijk verstarren. Eigenlijk vond ze haar werk niet meer leuk en dacht ze erover om minder te gaan werken. Heel langzaam was ze bezig haar ambitie te verliezen. Het werk kostte haar te veel energie. Tijdens de training legde ik haar uit hoe het politieke spel in organisaties er uitzien. Eigenlijk op dezelfde manier als je iemand voor de eerste keer ganzenbord uitlegt. Het is de bedoeling dat je wint en dat je jezelf zo snel mogelijk uit benarde posities redt. En als je door andere medespelers van het bord geslagen wordt, begin je gewoon met een vrolijk gezicht opnieuw.

Politieke spel in organisaties

Ik vroeg aan Karin om in de weken daarna de drie belangrijkste politieke spelregels van haar organisatie te ontdekken en het spel, zoals het gespeeld werd, goed te observeren. Ze pakte dit goed op en kwam terug met de volgende bevindingen:

Ik sprak met haar af dat ze de tijd zou nemen om zelf wat te gaan oefenen met het politieke spel in organisaties. En na een paar kleine blunders (waar ze gelukkig hartelijk om kon lachen) keerde het tij. Ineens had ze haar manier gevonden om ook actiever in de wandelgangen te worden en begon zo stelliger haar presentaties uit te voeren. Toen haar eerste project werd goedgekeurd, was ze trots en blij. En is ze in de loop der tijd alleen nog maar beter geworden in het politieke spel. Nog niet zo lang geleden is ze zelfs voorgedragen voor een prachtige promotie. Over minder werken hebben we nooit meer gesproken.

Ik denk dan ook dat wanneer je vrouwen op de juiste manier begeleidt binnen organisaties, zij zelf het beste in staat zijn het politieke spel in organisaties te spelen en de beste resultaten zullen behalen voor zichzelf en hun organisaties.

Wil je reageren of meer weten over bijvoorbeeld onze trainingen Female Leadership en Macht en politiek in organisaties, neem gerust contact met ons op 035 306 7979 / Sanne van Doorn.