(035) 603 7979

nl

en

Experts

Muriel Schrikkema – Mrs. Feedforward

Muriel is er van overtuigd dat iedereen in staat is om meer te bereiken door het beter benutten van de eigen en elkaars kwaliteiten. Ze is een expert in het creëren van een positieve, open- en actiegerichte cultuur, waarin diverse kwaliteiten worden geïncludeerd en benut. Ze is een veelgevraagd expert rond feedforward, inclusie, ambities waarmaken, High Performance Leiderschap en samenwerken.

Lees verder

Marco Schreurs – Mr. HPO Insight™

Voor Marco gaat er niets boven het bouwen aan High Performance Teams en Organisaties. Zijn kracht zit in het combineren van bewezen inzichten met inspirerende voorbeelden. Marco is verantwoordelijk voor het HPO Insight™ verbetertool en de feedforward analyse™. Marco schreef de bestsellers Animal Firm en Een High Performance Organisatie … Wat is dat?

Lees verder

Esther Mollema – Mrs. Mindbugs

Esther Mollema gelooft dat de kracht van organisaties ligt in onze individuele verschillen. Ze is een expert en auteur over hoe diversiteit tot stand kan worden gebracht voor betere financiële en strategische resultaten. Als veelgevraagd spreker en trainer deelt Esther haar inzichten in succesvol ondernemen, High Performance Organisaties (HPO) en Inclusie & Diversiteit.

Lees verder

Direction Europe BV

Havenstraat 39
1211 KG Hilversum
Telefoon 035 – 603 7979
E-mail: info@dir.nl
Bankrekening: NL31 FVLB 0699 0131 78

Programma's op ieder niveau

Open programma’s (klassikaal en online)

Naast veel maatwerk trainingen en HPO, mindbugs en feedforward workshops die wij (vrijgesteld van btw) voor veel profit, non-profit en overheidsorganisaties verzorgen, organiseren wij ook enkele reguliere trainingen (open inschrijving). Individuele trainingen die direct bijdragen aan jouw persoonlijke ontwikkeling en het succes van je team / organisatie.

Lees verder

De meetlat van Direction

wetenschappelijk en in de praktijk bewezen:

Lees verder

Maatwerk programma’s

We zijn een A-merk op het gebied van high performance leiderschap, positieve feedback / feedforward, teamontwikkeling, diversiteit & inclusie en ambities waarmaken. De doelstellingen van jouw organisatie(-onderdeel) vormen de basis. We helpen jou en je team of organisatie (klassikaal of online) bij het krijgen van inzicht en dat te vertalen naar resultaat. We denken graag met je mee, ontwerpen interventies en helpen je het gewenste resultaat te realiseren.

lees verder

Artikelen

Over Zonnekoningen en oplossingen

Bestuurders die hun grenzen niet meer kennen, zorgen vaak voor grote problemen. Om dit te voorkomen hebben we Raden van Commissarissen. Zij opereren onafhankelijk en kunnen daardoor bestuurders op hun gedrag en beslissingen aanspreken. Maar soms zien we dat dit onafhankelijk opereren een probleem wordt als commissarissen teveel uit dezelfde kring worden gekozen. Vaak zijn dit mensen uit de ‘innercircle’ van de bestuurders zelf. Hoe meer innercircle, hoe lastiger het is om elkaar direct en hard te kunnen aanspreken. Het NRC van 18 februari besteedde hier een artikel aan.

Het is bekend dat leden van een ‘innergroup’ zich sterker met elkaar identificeren en dus ook voor- en tegenspoed van elkaar sterker aanvoelen en beleven. Veel krachtiger wordt het wanneer je dit ervaart bij mensen die niet tot je groep horen maar waar jij je wel prettig bij voelt. In zo’n situatie wordt het dan extra lastig voor het ‘old boys network’ om elkaar stevig aan te spreken of met elkaar een stevig conflict aan te gaan. Het is natuurlijk niet zo dat mensen van een innercircle zich echt bewust zijn dat ze dit lastiger vinden. En daar zit dan ook voor een groot deel het probleem.

Zonnekoningen waren er altijd al.

zonnekoningenZonnekoningen, mensen die niet met hun macht konden omgaan en het geld en de middelen van een organisatie aan foute doelen uitgaven. Maar in de huidige tijd van social media heeft dit zonnekoningen gedrag een veel groter effect op het vertrouwen van leiders in organisaties. En heeft het machtsmisbruik binnen een organisatie grote effecten op het vertrouwen in een complete branche. We kunnen hier bijna dagelijks over in de krant lezen.

Slechts twee oplossingen zijn mogelijk, waarvan de eerste werd beschreven in het NRC. Er wordt gepleit voor een sterkere, onafhankelijke Raad van Commissarissen die in staat is telkens weer de robuuste dialoog te zoeken. Daarvoor moet je zoeken naar mensen die wel heel goed zijn, maar nog niet zijn toegetreden tot het ‘old boys network’.

Ons initiatief om het Professional Boards Forum naar Nederland te halen, past dan ook perfect in dit plaatje. Elin Hurvenes bewees al eerder in Noorwegen en Engeland hele stevige vrouwelijke talenten voor raden van commissarissen en besturen te kunnen aandragen. Natuurlijk is diversiteit veel breder dan dit, maar haar focus op vooral vrouwen is correct. Want juist in deze groep lopen mensen rond die met een schat aan ervaring heel veel stevigheid en objectiviteit kunnen brengen.

De andere oplossing droeg Jeroen Smit me laatst aan. Hij vertelde dat Manfred Kets de Vries van INSEAD pleit voor een psycholoog in iedere boardroom. Deze zou het ‘Zonnekoningen gedrag’ en andere risico’s sneller kunnen vaststellen en kunnen handelen. Deze permanente bewaking lijkt me pas een goed idee als het met International Board Forum in Nederland niet gaat lukken!

Neem voor meer informatie contact op Esther Mollema, trainer van onder andere Female Leadership.

Verder ontwikkelen...

Trainingen
3-daagse Training: Macht en Politiek handelen in Organisaties3-daagse Training: Het politieke spel in je organisatie effectiever spelen
Maatwerk trainingen
GenderdiversiteitGenderdiversiteit in organisaties
Meer aanspreekbaar handelen in een organisatie in ontwikkelingMeer aanspreekbaar handelen in een organisatie in ontwikkeling
Beïnvloeden van BesluitvormingPower & Politics: Beïnvloeden van Besluitvorming met Martin Hetebrij
Cases