(035) 603 7979

nl

en

Experts

Muriel Schrikkema – Mrs. Feedforward

Muriel is er van overtuigd dat iedereen in staat is om meer te bereiken door het beter benutten van de eigen en elkaars kwaliteiten. Ze is een expert in het creëren van een positieve, open- en actiegerichte cultuur, waarin diverse kwaliteiten worden geïncludeerd en benut. Ze is een veelgevraagd expert rond feedforward (ontwikkelgesprekken), inclusie, teamontwikkeling, High Performance Leiderschap en samenwerken.

Lees verder

Marco Schreurs – Mr. HPO Insight™

Voor Marco gaat er niets boven het bouwen aan High Performance Teams en Organisaties. Zijn kracht zit in het combineren van bewezen inzichten met inspirerende voorbeelden. Marco is verantwoordelijk voor het HPO Insight™ verbetertool en de feedforward analyse™. Marco schreef de bestsellers Animal Firm en Een High Performance Organisatie … Wat is dat?

Lees verder

Esther Mollema – Mrs. Mindbugs

Esther Mollema gelooft dat de kracht van organisaties ligt in onze individuele verschillen. Ze is een expert en auteur over hoe diversiteit tot stand kan worden gebracht voor betere financiële en strategische resultaten. Als veelgevraagd spreker en trainer deelt Esther haar inzichten in succesvol ondernemen, High Performance Organisaties (HPO) en Inclusie & Diversiteit.

Lees verder

Direction Europe BV

Havenstraat 39
1211 KG Hilversum
Telefoon 035 – 603 7979
E-mail: info@dir.nl
Bankrekening: NL31 FVLB 0699 0131 78

Programma's op ieder niveau

Open programma’s (klassikaal en online)

Naast veel maatwerk trainingen en HPO, mindbugs en feedforward workshops die wij (vrijgesteld van btw) voor veel profit, non-profit en overheidsorganisaties verzorgen, organiseren wij ook enkele reguliere trainingen (open inschrijving). Individuele trainingen die direct bijdragen aan jouw persoonlijke ontwikkeling en het succes van je team / organisatie.

Lees verder

De meetlat van Direction

wetenschappelijk en in de praktijk bewezen:

Lees verder

Maatwerk programma’s

We zijn een A-merk op het gebied van high performance leiderschap, positieve feedback / feedforward (ontwikkelgesprek), teamontwikkeling, diversiteit & inclusie. De doelen van jezelf, je team of organisatie vormen de basis. We helpen profit-, non-profit- en overheidsorganisaties (klassikaal en/of online) bij het krijgen van inzicht en dat te vertalen naar resultaat. We denken graag met je mee, ontwerpen interventies en helpen je het gewenste resultaat te realiseren.

lees verder

Artikelen

feedforward zet aan tot actiegerichte dialoog

Afgelopen vrijdag was weer een feedforward workshop rond het creëren van open- en actiegerichte dialoog gepland. Deze keer voor een team van een organisatie, verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van complexe energienetten en grote industriële installaties. Het team bestaat uit zowel adviseurs, projectleiders, juristen en een manager, in totaal 21 personen.

De vraag: verder verbeteren door positief feedback leren geven en ontvangen

Workshop Feed Forward zet aan tot actiegerichte dialoog

Het team is de laatste jaren sterk gegroeid, maar functioneert over het algemeen goed. Het zijn hardwerkende individuele professionals die zeer resultaatgericht te werk gaan. Ze doen wat ze zeggen en zeggen wat ze doen en worden optimaal vertrouwd door klanten en relaties. Dat blijkt ook uit hun top tien aan kwaliteiten. Intensief onderling samenwerken, van elkaar leren door met elkaar de dialoog aan te gaan en elkaar aanspreken om te verbeteren is niet de kracht van dit team. Men realiseert zich echter terdege dat een effectievere samenwerking binnen het team ook de samenwerking naar buiten toe zal versterken en het team op een hoger plan kan brengen.
Het team wil ook verder groeien en verbeteren en aan de slag met het onderwerp ‘feedback geven en ontvangen’. Of liever nog met feedforward: op een positieve wijze, uitgaande van krachten, een ander effectief feedback leren geven en leren ontvangen op de kwaliteiten en gedragingen die er toe doen.
Alle teamleden hebben vooraf de online feedforward analyse™ ingevuld en laten invullen door een selectie van collega’s uit het team, aangevuld met andere collega’s binnen de organisatie en externe relaties en kennissen.

Van dit moet jij beter doen…naar…echte feedforward

Muriel Schrikkema, feedforward expert binnen Direction, startte de workshop met te vertellen en laten voelen waarom ‘traditionele’ feedback een averechts effect op mensen heeft. Dat verklaart ook het succes van de feedforward analyse™. Veel klanten van Direction ervaren dat trainingen en programma’s rond het creëren van een open aanspreekcultuur middels feedbacktrainingen niet werken. Wat blijkt uit toonaangevend breinonderzoek: onze hersenen kunnen niet of nauwelijks omgaan met feedback. En verbeteren op basis van feedback is al helemaal moeilijk.Masterclass High Performance Leiderschap

In een levendige workshop gingen de deelnemers in duo’s met elkaars individuele kwaliteiten aan de slag. Elkaar op een feedforward manier coachen, om nog beter de eigen functie uit te kunnen voeren, vraagt oefening. Veel deelnemers trapten in eerste instantie in de valkuil om elkaar toch vooral aan te spreken op wat niet goed gaat en beter moet. Maar al snel lukte het veel deelnemers om te kijken naar de kwaliteiten die de collega bezit en waarmee hij/zij nog beter kan worden in zijn/haar functie. De mindset-shift die daarvoor nodig is werd voelbaar.

De groep werd steeds enthousiaster en positiever en dat bracht de dialoog met elkaar over de verbeterpunten op gang. De volgende opdracht was om te kijken naar de kwaliteiten die nodig zijn om de diverse sub teams (consultants, projectleiders en juristen) nog beter te laten presteren. Eerst samen overeenstemming bereiken over de essentiële kwaliteiten voor het sub team bracht op zichzelf al een levendige discussie met zich mee. Daarna werd gekeken welke van deze noodzakelijke kwaliteiten al aanwezig zijn binnen het sub team, wat ieders unieke bijdrage binnen het team is en hoe we daarmee de prestaties van het team nog verder kunnen verbeteren.
Door de positieve manier van kijken naar verbeteren, zonder in verwijten te vallen maar juist vanuit krachten in te steken, ontstonden prachtige dialogen.

Concrete afspraken op basis van dialoogFeed Forward Analyse in het kort

Binnen de diverse sub teams werden concrete afspraken met elkaar gemaakt om de verbetering ook echt vorm te gaan geven. Ook bij de terugkoppeling aan het gehele team vanuit de sub teams werden deze harde afspraken bevestigd. Agenda’s werden door de projectleiders getrokken om samen nog verder op zoek te gaan naar elkaars kwaliteiten. Om zo, tijdens lastige projecten, beter gebruik te kunnen maken van ieders toegevoegde waarde. Als kleinste club binnen het team schudden de juristen de bescheidenheid van zich af en gingen actief op zoek naar manieren om zich duidelijker te positioneren en hun kennis meer te delen met collega’s. En de consultants namen de rol op zich om te waken over de op gang gebrachte positieve dialoog en actief te werken aan het verbeteren van de onderlinge samenwerking.
Feedback geven en elkaar coachen zijn kwaliteiten die binnen het gehele team pas relatief laat aandacht krijgen. Toch lukt het hen nu hier uitgebreid actief aandacht aan te besteden. En we weten zeker dat ze dit ook vol gaan blijven houden. Waarom?

Dit is de top vijf van hoogst scorende kwaliteiten binnen het gehele team:

  1. Is te vertrouwen / eerlijk
  2. Doet wat hij/zij zegt en zegt wat hij/zij doet
  3. Toont eigenaarschap
  4. Is gericht op resultaat
  5. Is mensgericht en stelt vragen

Het team is sterk gericht op het bereiken van resultaat voor klanten en neemt daar de volle verantwoordelijkheid voor. Om dat optimaal te kunnen blijven doen weet zij dat ze moet blijven verbeteren. Nog beter resultaat neerzetten voor klanten vraagt van deze individuele harde werkers dat ze zich verstevigen en effectiever samen gaan werken als team. Alleen dan zal zij in staat zijn ook naar buiten toe nog betere resultaten te bereiken en het vertrouwen te blijven verdienen.

En resultaatgericht is het team en hard werken doet ieder teaervaren loopbaancoach Muriel Schrikkemamlid ook met discipline; dus het gaat hen zeker lukken! Vanuit deze krachten weten we zeker dat ze de gemaakte afspraken tijdens de bijeenkomst gaan nakomen en tot een succes gaan maken.

En dat is feedforward : op basis van kwaliteiten die wel aanwezig zijn verder verbeteren!

Neem voor meer informatie over de mogelijkheden van een feedforward  (management) Team workshop contact op met Muriel Schrikkema.

Verder ontwikkelen...

Trainingen
Van een feedback naar een feedforward aanspreekcultuur1-daagse training: Van een feedback naar een feedforward aanspreekcultuur
feedforward professionalTraject tot gecertificeerd feedforward professional
Maatwerk trainingen
1-daagse teamontwikkeling - Effectiever samenwerken met resultaat1-daagse teamontwikkeling: Effectiever samenwerken met resultaat
Teamontwikkeling: patronen doorbreken en beter profilerenBouw een succesvol team!
feedforward professionalgecertificeerd feedforward toepassen binnen je organisatie
Cases