nlNederlands

Training

Masterclass High Performance Leiderschap

Lees verder
Masterclass High Performance Leiderschap

Artikel

Deel je met mij het geheim om als organisatie 70% meer rendement te halen?

Lees verder
70 procent meer rendement

Maatwerk training

Voorbeeld ondersteuning van uw diversiteitsplan rond gender

Lees verder
Voorbeeld ondersteuning van uw diversiteitsplan rond gender

Artikelen

Mooi interview met Esther op onze mindbugstest.nl website

Voor het blad Volzin gaf Esther Mollema deze maand een interview over over onbewuste vooroordelen (mechanismen) in organisaties:

Vrouwen presteren beter dan mannen en zijn even ambitieus. Toch zijn zij in de minderheid op topposities. Trainer Esther Mollema wijt dat aan mindbugs: onbewuste vooroordelen die mannen én vrouwen met de paplepel zijn ingegoten. In organisaties brengt zij die mindbugs aan het licht.

Nederlanders denken van zichzelf dat ze geen verschil maken tussen mannen en vrouwen, maar in de praktijk doen ze dat wel degelijk”, zegt Esther Mollema over onbewuste mechanismen in organisatiesEsther Mollema (52). “In organisaties zijn ze ervan overtuigd dat ze de beste leiders kiezen, maar in werkelijkheid spelen onbewuste vooroordelen een belangrijke rol.”

Al achttien jaar probeert Mollema organisaties en hun leiders bewust te maken van deze mindbugs. Dat is een hele klus.
“Nederlanders hebben niet meer vooroordelen dan mensen in andere landen, maar we denken wel veel rooskleuriger over onszelf. Dat maakt het extra lastig om onze mindbugs onder ogen te zien. We nemen enorm veel beslissingen per dag, dus daar kunnen we onmogelijk allemaal bewust over nadenken. Met als gevolg dat we het merendeel van onze besluiten onbewust nemen. Daarbij vallen we terug op wat we daarover aan – vaak stereotype − ideeën in onze opvoeding hebben meegekregen.” Zo geeft 95 procent van de Nederlandse managers in eerste instantie aan dat ze vrouwen en mannen even competent vinden. Maar uit een mindbugstest onder ruim 7.000 van hen blijkt dat 83 procent een onbewuste voorkeur heeft voor een man als leider: 87 procent van de mannen en 80 procent van de vrouwen. Geen wonder…

Lees het gehele interview over onbewuste vooroordelen op onze mindbugstest website!