(035) 603 7979

nl

en

Experts

Muriel Schrikkema – Mrs. Feedforward

Muriel is er van overtuigd dat iedereen in staat is om meer te bereiken door het beter benutten van de eigen en elkaars kwaliteiten. Ze is een expert in het creëren van een positieve, open- en actiegerichte cultuur, waarin diverse kwaliteiten worden geïncludeerd en benut. Ze is een veelgevraagd expert rond feedforward, inclusie, ambities waarmaken, High Performance Leiderschap en samenwerken.

Lees verder

Marco Schreurs – Mr. HPO Insight™

Voor Marco gaat er niets boven het bouwen aan High Performance Teams en Organisaties. Zijn kracht zit in het combineren van bewezen inzichten met inspirerende voorbeelden. Marco is verantwoordelijk voor het HPO Insight™ verbetertool en de feedforward analyse™. Marco schreef de bestsellers Animal Firm en Een High Performance Organisatie … Wat is dat?

Lees verder

Esther Mollema – Mrs. Mindbugs

Esther Mollema gelooft dat de kracht van organisaties ligt in onze individuele verschillen. Ze is een expert en auteur over hoe diversiteit tot stand kan worden gebracht voor betere financiële en strategische resultaten. Als veelgevraagd spreker en trainer deelt Esther haar inzichten in succesvol ondernemen, High Performance Organisaties (HPO) en Inclusie & Diversiteit.

Lees verder

Direction Europe BV

Havenstraat 39
1211 KG Hilversum
Telefoon 035 – 603 7979
E-mail: info@dir.nl
Bankrekening: NL31 FVLB 0699 0131 78

Programma's op ieder niveau

Open programma’s (klassikaal en online)

Naast veel maatwerk trainingen en HPO, mindbugs en feedforward workshops die wij (vrijgesteld van btw) voor veel profit, non-profit en overheidsorganisaties verzorgen, organiseren wij ook enkele reguliere trainingen (open inschrijving). Individuele trainingen die direct bijdragen aan jouw persoonlijke ontwikkeling en het succes van je team / organisatie.

Lees verder

De meetlat van Direction

wetenschappelijk en in de praktijk bewezen:

Lees verder

Maatwerk programma’s

We zijn een A-merk op het gebied van high performance leiderschap, positieve feedback / feedforward, teamontwikkeling, diversiteit & inclusie en ambities waarmaken. De doelstellingen van jouw organisatie(-onderdeel) vormen de basis. We helpen jou en je team of organisatie (klassikaal of online) bij het krijgen van inzicht en dat te vertalen naar resultaat. We denken graag met je mee, ontwerpen interventies en helpen je het gewenste resultaat te realiseren.

lees verder

Artikelen

Leiderschap en ondernemen – lessen uit Benin Afrika (2)

Leeropbrengsten uit Benin Afrika
VEA: Vision – Engagement – Action

Leiderschap en ondernemenEn daar ging ik, op reis naar Benin, Afrika. Het was ik denk zo’n 39 graden Celsius toen we het vliegtuig uitstapten in Cotonou. We maakten al gauw kennis met de plaatselijke medewerkers van The Hunger Project (THP), waaronder Emanuelle. In de plattelandsdorpen verzorgt hij VEA-workshops (Vision-Engagement-Action). Tijdens deze workshops maakt THP de bevolking bewust van het feit dat zij zelf het heft in handen kunnen nemen om zo zelf een einde te maken aan de honger. Wauw, hoe doet hij dat? Hoe bereikt hij de mannen, vrouwen en jeugd in die dorpen? Wat kan ik hiervan leren voor de leiderschap- en verbetertrajecten die ik vanuit Direction begeleid? Ik vraag hem het hemd van zijn lijf!

De bevolking wordt geleerd het zelf te doen

Hij vertelt me hoe belangrijk het is voor alle dorpbewoners om te beseffen dat honger en armoede geen kwesties zijn van het lot of van God’s wil. Ze leren dat ze zelf de sleutel in handen hebben. THP doet het namelijk niet voor hen, ze zullen het zelf moeten doen. Door samen een visie (Vision) te formuleren die verbetering en effectiviteit brengt, gaat Emanuelle tegelijkertijd met hen op zoek naar het ‘haakje’ waaraan de bewoners, zowel persoonlijk als met de gehele gemeenschap, zich committeren (Engagement). Ze formuleren niet alleen mooie beelden en plannen. Ook delen ze met elkaar hoe ze dit gaan realiseren. Al tijdens de VEA-workshop wordt duidelijk wie de ‘ambassadeurs’ zullen worden, het eigenaarschap op zich nemen en de eerste acties gaan inzetten (Action).

Microkredietbank

Ik vroeg aan Emanuelle of het altijd in één keer goed gaat. “Nee”, vertelde hij. “Soms is het nodig om weer ‘terug naar af’ te gaan, dus naar de VEA workshop. Maar er zijn ook situaties waarin het sneller gaat. Het principe blijft in elk geval altijd dat mensen het zelf moeten willen, en vooral ook zelf moeten doen. Bijvoorbeeld de ‘microkredietbank’. We geven de mensen een klein bedrag om een eigen handeltje mee te beginnen. Maar we willen een periode later wel zien of dit bedrag zich heeft vermenigvuldigd. Wanneer dat niet zo is, draaien we de geldkraan weer even dicht en gaan we terug naar de basis, de VEA workshop. Opnieuw kijken we naar de visie (was deze wel helder en concreet), het engagement (hoe was de betrokkenheid) en naar de acties (hoe passend waren de acties om de visie te realiseren). We scherpen aan en slaan dan weer een nieuwe weg met elkaar in.”

De artiest

Dit herken ik ook bij organisaties waarvoor ik werk. Soms is het nodig om even een stap terug te doen om daarna nieuwe stappen te ondernemen. Wel is het noodzakelijk dat een visie vanuit het hart en zo concreet mogelijk geformuleerd wordt. Zo kwam ik hier in Benin een man tegen in de bergen waarvan ik overtuigd was dat hij zijn eigen visie zou realiseren. Ik vroeg hem wat hij daar aan het doen was Hij vertelde me van zijn droom: “Ik ben artiest en dit wordt een plek waar artiesten van over de hele wereld naar toe zullen trekken. Daar boven op die heuvel, daar komt het restaurant waar je als bezoeker aan onze kunstwerken, even iets kunt drinken. En daar beneden, daar komt de ingang met het boetiekje waar je een toegangsticket kunt betalen.” Het stond gebrand op zijn netvlies en ook op de mijne hoe hij er over vertelde; het kwam uit zijn tenen! Hij stond nog aan het begin…en ik zag het eindresultaat al!

Empowerment en ondernemen

We zijn getuige geweest van de opening van een nieuw epicentrum in Tré. Een fonkelnieuw gebouw. Kraakhelder, zelfs de weegschaal was nog ingepakt in plastic. Een gebouw met een opslagplaats voor graan, een kleuterklas, een ziekenzaal, een micro-kredietbank, een vergaderruimte annex klaslokaal voor alfabetiseringslessen en landbouwvoorlichting, een ‘baar-kamer’ en toiletten. Kortom alles wat je maar nodig hebt om hier een stevig begin te maken met het einde van de armoede. Ook bezochten we het epicentrum in Kissamey dat al twee jaar draait. Je ziet de bedrijvigheid en het ondernemen. Je voelde letterlijk de empowerment en het enthousiasme!

Kortom, het gaat steeds om Vision-Engagement-Action. Deze drie zaken krijgen ook in Nederland tijdens leiderschap- verbetertrajecten veel aandacht. Het enige waar we wat minder goed in lijken te zijn, is de focus. We raken nogal eens halverwege uit koers, waardoor een traject strandt. Of we maken het traject ‘keurig af’ maar dan zonder focus op de geformuleerde visie, zodat aan het eind van de rit een ‘leuk’ en ‘inspirerend’ traject was, maar het eigenlijk niet het resultaat heeft opgeleverd waar we voor gingen.

Durf jij? Ik denk dat het veel zal opleveren!

Misschien moeten we wat vaker halverwege een traject tegen elkaar durven zeggen ‘waar gaat het ons ook alweer precies om?’ ‘Laten we terug gaan naar onze visie en commitment en ons afvragen of we elkaar wel aanspreken op het passende en gewenste gedrag?’

Lees hier het uitgebreide verslag

Verder ontwikkelen...

Maatwerk trainingen
drijfverenAansluiten op de drijfveren van anderen
Voordelen Feed Forward AnalyseLeiderschapsreis naar de essentie van jouw Leiderschap
Drijfveren programma's voor u zelf, uw team, afdeling of organisatieDrijfveren programma's voor uw team, afdeling of organisatie
Cases