Feedforward in Leiderschap Feedforward in Leiderschap

nl

en

Artikelen

Jouw intentie ≠ Jouw gedrag

Al meer dan zeventien jaar begeleid ik bijeenkomsten rond persoonlijk en succesvol leiderschap binnen organisaties. Wat me daarbij telkens weer treft, is hoe lastig het is om kritisch naar ons eigen functioneren te kijken. Dit wordt extra duidelijk in het werken met onze feedforward analyse™. Een 360 graden analyse van kwaliteiten en gedrag die je over jezelf invult en die je omgeving over jou invult. Hieruit blijkt vaak hoezeer intentie en gedrag niet altijd overeenkomen. We denken vaak dat we bepaalde kwaliteiten met nadruk bezitten, maar onze omgeving ziet dat soms helemaal anders en interpreteert ons gedrag anders dan bedoeld.

Gemiddeld blijkt er maar 40% overlap te bestaan tussen hoe wij onszelf zien en hoe onze omgeving ons ziet. Voor 60% zien we dus iets anders! Het is niet zo dat we onszelf altijd voor de gek houden of bepaalde kwaliteiten helemaal niet bezitten. Nee, vaak is onze intentie helder, maar wordt ons gedrag anders geïnterpreteerd. Dit verschil is cruciaal om te begrijpen als je wilt groeien in je rol en effectiever wilt worden.

Niet storen

Zo begeleidde ik gisteren een intervisiesessie binnen een Universitair Medisch Centrum. Voor diegenen die intervisie nog niet kennen: intervisie draait om ‘samen leren’, collegiale consultatie. Persoonlijke vraagstukken worden op tafel gelegd, besproken, uitgewerkt en opgelost. Niet door je collega zomaar wat adviezen te geven, maar door middel van het stellen van open vragen aan die collega op een gestructureerde wijze. Dit ter verdere verkenning van mogelijke oplossingsrichtingen Jouw gedrag ≠ Jouw intentiedie passen bij die specifieke persoon.

Een deelvraag van een casus luidde: “Er hangt een bordje met ‘niet storen’ op mijn deur, maar toch wordt er aangeklopt en direct binnengelopen door collega’s die vervolgens hun vraag stellen. Ik word dus constant gestoord in mijn werk!”

Door het bordje ‘niet storen’ op de deur te hangen, had deze arts haar intentie duidelijk gemaakt. Maar door de ‘stoorzenders’ alsnog binnen te laten en hun vragen te beluisteren, liet ze met haar gedrag iets anders zien. Dit werd door haar collega’s geïnterpreteerd als: “Het kan blijkbaar toch wel even.”

Om je ambities te realiseren is het belangrijk te reflecteren op je eigen gedrag en te onderzoeken hoe jouw gedrag overkomt op je omgeving (de plek waarin je die ambities wilt realiseren). Stel jezelf de vraag: Ga ik met dit gedrag mijn ambities in deze omgeving bereiken, of roept mijn gedrag iets anders op?

Het verschil tussen intentie en gedrag

Intentie is de bewuste gedachte of het plan om iets te doen of bereiken. Gedrag daarentegen is de waarneembare actie die hieruit voortvloeit en door anderen wordt geïnterpreteerd.

Het verschil ontstaat omdat intentie een intern proces is, terwijl gedrag extern zichtbaar is. Anderen zien niet wat je bedoelt; ze zien alleen wat je doet. Dit kan leiden tot misinterpretaties als jouw gedrag niet duidelijk overeenkomt met je intentie.

Praktisch betekent dit dat jouw gedrag expliciet moet aansluiten bij wat je wilt overbrengen. Als je bijvoorbeeld wilt intentie - gedragaangeven dat je beschikbaar bent voor vragen, kun je dit versterken door regelmatig een moment te plannen waarin je openstaat voor vragen en daarbuiten niet gestoord wilt worden. Zo zorg je dat jouw intentie en gedrag synchroon lopen, en voorkom je verwarring of onbedoelde signalen.

Jouw intentie ≠ Jouw gedrag

Hoe meer jouw intenties overeenkomen met specifiek daarbij passend gedrag en je deze expliciet weet te maken, hoe effectiever je blijkt te zijn in het realiseren van je doelen. Dit is ook precies wat high performing professionals onderscheidt van middelmatiger functionerende professionals: continu reflecteren zij op eigen gedrag en vragen zij hun omgeving hoe deze daar naar kijkt.

Wellicht een tip voor jou: Een volgende keer wanneer jij niet bereikt wat je wilt bereiken, sta dan eens stil bij het gedrag waarmee je dat voor elkaar wilde krijgen. Hoe is deze mogelijk anders geïnterpreteerd door je collega’s? Wat zou jij daar anders in kunnen doen om toch je doel te bereiken?

door Muriel Schrikkema, partner Direction en HPO Center en oprichter feedforward analyse™