(035) 603 7979

nl

en

Experts

Muriel Schrikkema – Mrs. Feedforward

Muriel is er van overtuigd dat iedereen in staat is om meer te bereiken door het beter benutten van de eigen en elkaars kwaliteiten. Ze is een expert in het creëren van een positieve, open- en actiegerichte cultuur, waarin diverse kwaliteiten worden geïncludeerd en benut. Ze is een veelgevraagd expert rond feedforward (ontwikkelgesprekken), inclusie, teamontwikkeling, High Performance Leiderschap en samenwerken.

Lees verder

Marco Schreurs – HPO expert

Voor Marco gaat er niets boven het bouwen aan High Performance Teams en Organisaties. Zijn kracht zit in het combineren van bewezen inzichten met inspirerende voorbeelden. Marco is verantwoordelijk voor o.a. de HPO-diagnose en de feedforward analyse™. Marco schreef de bestsellers Animal Firm en Een High Performance Organisatie … Wat is dat?

Lees verder

Esther Mollema – Mrs. Mindbugs

Esther Mollema gelooft dat de kracht van organisaties ligt in onze individuele verschillen. Ze is een expert en auteur over hoe diversiteit tot stand kan worden gebracht voor betere financiële en strategische resultaten. Als veelgevraagd spreker en trainer deelt Esther haar inzichten in succesvol ondernemen, High Performance Organisaties (HPO) en Inclusie & Diversiteit.

Lees verder

Direction Europe BV

Havenstraat 39
1211 KG Hilversum
Telefoon 035 – 603 7979
E-mail: info@dir.nl
Bankrekening: NL31 FVLB 0699 0131 78

Programma's op ieder niveau

Open programma’s (klassikaal en online)

Naast veel maatwerk trainingen en HPO, mindbugs en feedforward workshops die wij (vrijgesteld van btw) voor veel profit, non-profit en overheidsorganisaties verzorgen, organiseren wij ook enkele reguliere trainingen (open inschrijving). Individuele trainingen die direct bijdragen aan jouw persoonlijke ontwikkeling en het succes van je team / organisatie.

Lees verder

De meetlat van Direction

Lees verder

Maatwerk programma’s

We zijn al meer dan 20 jaar een A-merk op het gebied van high performance leiderschap, feedforward (ontwikkelgesprek), teamontwikkeling en diversiteit & inclusie. De doelen van jezelf, je team of organisatie vormen de basis. We helpen organisaties bij het krijgen van inzicht en dat te vertalen naar resultaat. We denken graag met je mee, ontwerpen interventies en helpen je het gewenste resultaat te realiseren.

lees verder

Artikelen

Hoe kun je leiderschap ontwikkelen: focus je op deze 4 aandachtspunten

Leiderschap ontwikkelen is essentieel voor elke organisatie, omdat het niet alleen de kwaliteit van het management verbetert, maar ook het potentieel van werknemers vergroot. Een effectieve leider heeft de kracht om een team te motiveren, inspireren en leiden naar het behalen van doelen. Inclusief leiderschap, aanspreken, feedforward geven en ontvangen, samenwerking stimuleren en teamontwikkeling zijn allemaal belangrijke aspecten van leiderschapsontwikkeling.

Het leiden van een team kan complex zijn, met veranderende markten, economische omstandigheden en interne ontwikkelingen die de uitdagingen soms nog groter maken. Maar met de juiste mindset, kennis en vaardigheden kan je deze uitdagingen omzetten in kansen om te groeien en jezelf en je team naar nieuwe hoogten leiden.

Hoe kun je leiderschap ontwikkelen binnen jouw team of organisatie? Neem de tijd om te reflecteren, te leren en te groeien. Door deze reis te omarmen, kan je jezelf transformeren in een inspirerende en effectieve leider die in staat is om zijn team naar succes te leiden. En dat leren en reflecteren begint met het lezen van dit artikel.

Waarom is leiderschap ontwikkeling belangrijk

Het begrijpen en toepassen van onderstaande thema’s kan helpen bij het ontwikkelen van effectief leiderschap en het opbouwen van sterke, samenwerkende teams die de doelstellingen van de organisatie kunnen bereiken. Wil je hier, net als veel andere profit, non-profit en overheidsorganisaties, mee aan de slag? Neem dan contact op met Muriel Schrikkema of Marco Schreurs (T. 035-6037979).

Definitie leiderschap ontwikkelen

Allereerst de definitie: Wat is leiderschap ontwikkelen?

Leiderschap ontwikkelen is het proces waarbij individuen in leidinggevende rollen hun capaciteiten uitbreiden om effectief te sturen, te inspireren, en vernieuwing binnen hun teams te bevorderen. Dit omvat het cultiveren van essentiële eigenschappen zoals visie, empathie, en besluitvaardigheid, cruciaal voor het succesvol navigeren door de complexiteit van de hedendaagse werkomgeving. Het stelt leiders in staat om een inclusieve, samenwerkingsgerichte cultuur te scheppen die innovatie stimuleert en de organisatie veerkrachtig maakt.

Kortom, leiderschap ontwikkelen gaat over het leren creëren van een omgeving waarin samenwerking en communicatie worden bevorderd, zodat het team effectiever kan werken en de organisatiedoelstellingen kan behalen. Het is dus een strategische investering in zowel de individuele groei van leiders als in het langetermijnsucces van de organisatie.

Leiderschap ontwikkelen legt de basis voor sterke, effectieve teams die de doelstellingen van een organisatie kunnen behalen. Dit proces richt zich op vier aandachtspunten: inclusief leiderschap, constructief aanspreken, feedforward, en het bevorderen van samenwerking. Elk van deze aandachtspunten is essentieel voor het creëren van een omgeving waarin medewerkers zich gewaardeerd voelen en optimaal kunnen presteren. Hieronder werken we de aandachtspunten verder uit:

1. Inclusief leiderschap ontwikkelen

Inclusief leiderschap gaat over het creëren van een motiverende werkomgeving waarin elk individu wordt gewaardeerd en gerespecteerd, ongeacht hun achtergrond, cultuur of identiteit.

Leiderschap ontwikkelen gaat verder dan alleen het managen van een team. Het omvat het ontwikkelen van een visie, het inspireren van anderen en het creëren van een cultuur van groei en ontwikkeling. Het bevorderen van inclusief leiderschap is daarbij van groot belang. Door het integreren van verschillende perspectieven en ideeën kan een leider de organisatie versterken en creatieve oplossingen vinden voor complexe problemen. Dit kan niet alleen de productiviteit verhogen, maar ook de werksfeer verbeteren. Het is dus van cruciaal belang dat leiders zich inzetten voor diversiteit en inclusie en actief werken aan het opbouwen van een inclusieve organisatiecultuur. Dit vereist moed, doorzettingsvermogen en toewijding.

2. Aanspreken

Aanspreken is het vermogen van een leider om op een respectvolle en constructieve manier iemand aan te spreken op hun gedrag of prestaties, met als doel om de prestaties te verbeteren.

Creëer een open aanspreekcultuur waarin medewerkers en leidinggevenden zich vrij voelen om zich uit te spreken en elkaar aan te spreken op gedrag, doelen en prestaties. Een goede leider moet in staat zijn om mensen aan te spreken op hun gedrag en prestaties. Dit betekent dat ze duidelijk moeten zijn over de verwachtingen en regelmatig feedforward moeten geven. Aanspreken helpt de prestaties van individuen en teams te verbeteren en ervoor te zorgen dat iedereen op één lijn zit.

3. Feedforward geven en ontvangen

Feedforward is positieve feedback die gericht is op het erkennen en waarderen van iemands kwaliteiten, prestaties of gedrag. Feedforward heeft als doel om iemand aan te moedigen en te motiveren om op dezelfde manier door te gaan, en daarnaast andere kwaliteiten meer te benutten om toekomstige ambities nog beter te realiseren.

Feedforward geven en ontvangen is een essentiële vaardigheid voor effectieve leiders en draagt bij aan het verbeteren van prestaties en het versterken van relaties. Het gaat erom dat leiders leren effectief te luisteren naar de feedback van anderen, zodat ze kunnen leren en groeien. Feedforward is een effectieve manier om dit te doen, omdat het ervoor zorgt dat zowel de gever als de ontvanger open staan voor verdere ontwikkeling en groei. Het werkt daarom beter dan traditionele feedback.

Regelmatig feedforward geven kan werknemers helpen om hun prestaties ook te verbeteren en beter te begrijpen hoe ze bijdragen aan het succes van het team.

4. Samenwerking stimuleren

Samenwerking stimuleren gaat over het creëren van een omgeving waarin de open en actiegerichte dialoog wordt bevorderd, zodat het team succesvoller doelstellingen kan behalen.

Samenwerken is een essentieel onderdeel van effectief leiderschap. Een leider kan de teamgeest bevorderen en zorgen voor een continue dialoog en samenwerking tussen werknemers, om zo het team effectiever en efficiënter te maken. Bovendien kan samenwerken bijdragen aan een positieve werkcultuur waarin collega’s elkaar steunen en aanmoedigen om zo samen de doelstellingen te bereiken.

 

Investeren in leiderschapsontwikkeling is cruciaal voor elke organisatie die streeft naar verbetering en duurzaam succes. Het versterkt niet alleen de managementvaardigheden maar ontsluit ook het volle potentieel van elk teamlid. Dit proces, dat inclusief leiderschap, effectieve communicatie, constructieve feedforward, en samenwerking omvat, is fundamenteel voor het bouwen van een cultuur waarin elk individu zich gewaardeerd voelt en optimaal kan presteren. In de praktijk zien we bij veel klanten dat door deze principes te omarmen, organisaties de basis leggen voor sterke, effectieve teams die in staat zijn de gezamenlijke doelstellingen te realiseren en de organisatie naar nieuwe hoogtes te leiden. Het is een investering die verder gaat dan het individu en ten goede komt aan de gehele organisatie, haar cultuur, en uiteindelijk haar succes op lange termijn.

Ook aan de slag met het ontwikkelen van het leiderschap binnen jouw team of organisatie?

Het begrijpen en toepassen van deze thema’s kan helpen bij het ontwikkelen van effectief leiderschap en het opbouwen van sterke, samenwerkende teams die de doelstellingen van de organisatie kunnen bereiken. Wil je hier ook mee aan de slag? Neem dan contact op met Muriel Schrikkema of Marco Schreurs (T. 035-6037979).

 

“Wij doen wel vaker trainingen in teamverband en daarvoor moet je je best kwetsbaar opstellen. Daarbij past een positieve terugkoppeling beter dan wanneer je focust op negatieve zaken, of dat wat er niet is.”
Karin van der Ploeg – Manager Qirion – Team Strategisch Omgevingsmanagement

“Dank voor de inspirerende training! Veel informatie, heel praktisch en duidelijk door de praktijkvoorbeelden.”
Angela Buizer, 2Samen

“Een feest van herkenning; handvatten hoe om te gaan met feedback/feedforward; leuk om de uitkomsten van de feedforward te kunnen gebruiken.”
Marja Gerritse – Coördinator Publieks Balie gemeente Rhenen

Verder ontwikkelen...

Trainingen
Maatwerktraining: Besluitvorming versterken - politieke vaardigheden voor (project-)leiders en professionals3-daagse Training: Het politieke spel in je organisatie/project effectiever spelen
DE PLAKFACTOR: HET GEHEIM ACHTER BLIJVERS IN JE TEAMDe Plakfactor – hoe leid en inspireer jij de medewerkers die je wilt behouden?
De impact van loopbaancoaching: van universitair docent naar projectleiderErvaren loopbaancoach: 5 sessies en feedforward analyse™
Maatwerk trainingen
8 sleutelfactoren om een motiverende werkomgeving te creërenLeidinggevenden leren een motiverende werkomgeving te creëren
Maatwerkprogramma: Versterk je Informeel Persoonlijk LeiderschapMaatwerkprogramma: Versterk je Informeel Persoonlijk Leiderschap
Maatwerktraining: De Plakfactor - Hoe leid en inspireer jij de medewerkers die je wilt behouden?Maatwerktraining: De Plakfactor - Hoe leid en inspireer jij de medewerkers die je wilt behouden?
Cases