(035) 603 7979

nl

en

Experts

Muriel Schrikkema – Mrs. Feedforward

Muriel is er van overtuigd dat iedereen in staat is om meer te bereiken door het beter benutten van de eigen en elkaars kwaliteiten. Ze is een expert in het creëren van een positieve, open- en actiegerichte cultuur, waarin diverse kwaliteiten worden geïncludeerd en benut. Ze is een veelgevraagd expert rond feedforward (ontwikkelgesprekken), inclusie, teamontwikkeling, High Performance Leiderschap en samenwerken.

Lees verder

Marco Schreurs – HPO expert

Voor Marco gaat er niets boven het bouwen aan High Performance Teams en Organisaties. Zijn kracht zit in het combineren van bewezen inzichten met inspirerende voorbeelden. Marco is verantwoordelijk voor o.a. de HPO-diagnose en de feedforward analyse™. Marco schreef de bestsellers Animal Firm en Een High Performance Organisatie … Wat is dat?

Lees verder

Esther Mollema – Mrs. Mindbugs

Esther Mollema gelooft dat de kracht van organisaties ligt in onze individuele verschillen. Ze is een expert en auteur over hoe diversiteit tot stand kan worden gebracht voor betere financiële en strategische resultaten. Als veelgevraagd spreker en trainer deelt Esther haar inzichten in succesvol ondernemen, High Performance Organisaties (HPO) en Inclusie & Diversiteit.

Lees verder

Direction Europe BV

Havenstraat 39
1211 KG Hilversum
Telefoon 035 – 603 7979
E-mail: info@dir.nl
Bankrekening: NL31 FVLB 0699 0131 78

Programma's op ieder niveau

Open programma’s (klassikaal en online)

Naast veel maatwerk trainingen en HPO, mindbugs en feedforward workshops die wij (vrijgesteld van btw) voor veel profit, non-profit en overheidsorganisaties verzorgen, organiseren wij ook enkele reguliere trainingen (open inschrijving). Individuele trainingen die direct bijdragen aan jouw persoonlijke ontwikkeling en het succes van je team / organisatie.

Lees verder

De meetlat van Direction

Lees verder

Maatwerk programma’s

We zijn al meer dan 20 jaar een A-merk op het gebied van high performance leiderschap, feedforward (ontwikkelgesprek), teamontwikkeling en diversiteit & inclusie. De doelen van jezelf, je team of organisatie vormen de basis. We helpen organisaties bij het krijgen van inzicht en dat te vertalen naar resultaat. We denken graag met je mee, ontwerpen interventies en helpen je het gewenste resultaat te realiseren.

lees verder

Artikelen

Het belang van samenwerken in een high performing team

Muriel Schrikkema, psycholoog, al meer dan 20 jaar ervaring als trainer en coach bij het bouwen aan high performing team en organisaties, partner bij Direction en het HPO Center en schrijver van het boek ‘Feedforward in Leiderschap’ dat na de zomer van 2020 gereed is.

‘Als je in je eentje briljant bent, heb je daar als gehele organisatie niet heel veel aan’

Muriel-Schrikkema-high-performing-team

Mensen werken in bepaalde organisaties samen, maar dat is nog niet zo makkelijk. Als psycholoog en teambegeleider is Muriel voornamelijk bezig met vragen als: wat maakt nu een goede samenwerking? Wat kan er lastig zijn? Het is Muriel die haar expertise op dit vakgebied met diverse teams en organisaties deelt. Enerzijds vanuit haar rol als wetenschappelijk onderzoeker, anderzijds door teams en organisaties hierin verder op weg te helpen. Haar jarenlange ervaring heeft ervoor gezorgd dat ze inmiddels als geen ander weet een hoe high performing team succesvol samenwerk.

Start met een visie

“Wat is die stip op de horizon of het gemeenschappelijk resultaat dat je als team wilt bereiken? Het klinkt heel logisch om een visie te bepalen, maar dat blijkt in de praktijk lang niet zo makkelijk te zijn. We leven in een snelle wereld en iedereen doet z’n ding met eigen intenties. Dat betekent nog niet dat je hetzelfde voor ogen hebt en dat leidt niet per se naar dat ene gemeenschappelijke doel. Wat wij leren van excellente mensen die we onderzoeken: zij zijn de hele dag gericht op ‘samen leren’, samen doelen optimaal realiseren. Als je in je eentje briljant bent, heb je daar in een organisatie niet veel aan. Samen heb je de klus te klaren. Daarbij is die visie waanzinnig belangrijk. Deze kun je als team tien keer herhalen, maar ook heel concreet maken. Ga bijvoorbeeld na wat je als team wilt bereiken en daarnaast wat dat betekent voor een ieders gedrag: wat doe je al goed en wat kun je eventueel anders doen om jezelf te verbeteren?”

Zorg voor betrokkenheid

“Daarnaast is het belangrijk dat binnen een high performing team iedereen zich betrokken voelt om harder te gaan rennen. Wil ik die marathon wel samen met mijn collega’s rennen? Zeggen dat je meedoet is namelijk iets heel anders dan het daadwerkelijk volhouden. Onderweg zijn er obstakels en als je betrokkenheid niet groot genoeg is, dan gaat dat je in de weg staan. Het is belangrijk dat je het eindresultaat goed op je netvlies hebt, zodat je het kunt volhouden. Naar jezelf toe, maar ook naar je collega’s toe. We zijn allemaal mensen, we doen het allemaal op onze eigen manier, we vinden er allemaal iets van als iemand het anders doet. Maar als je die betrokkenheid wilt stimuleren, dan is het uiterst belangrijk om collega’s erbij te betrekken. Zo begrijp je hoe een ander tegen iets aankijkt, kun je met elkaar een dialoog aangaan en letterlijk samen leren om een gezamenlijk doel nog succesvoller te bereiken.”

Actie ondernemen

“Je kunt een hele mooie visie hebben. Met elkaar. Maar als niemand zich verzet, dan gebeurt er niets. Ga bij elkaar na welk gedrag daartoe het meest bijdraagt en welk gedrag minder, en durf elkaar daarop aan te spreken. Houd daarbij altijd in je achterhoofd dat je iemand positief aanspreekt. Een voorbeeld: we willen samen naar punt A. Ik zag je dit doen en dat gaat hartstikke goed, maar als je dit ook nog doet, dan komen we samen helemaal een stuk verder.”

Volhouden

“Als je dit met elkaar goed op orde hebt, dan kun je met elkaar gaan vliegen. Maar het belangrijkste blijft dat je dit samen kunt blijven volhouden. Hoe krijg je het resultaat gemeenschappelijk en hoe kun je daar uniek aan blijven bijdragen? Probeer deze acties vol te houden, zodat je nieuwe gewoontes maakt met het team. Uiteraard vanuit een positieve insteek. Blijf elke keer kijken hoe het gaat en reflecteren op hoe het net nog beter kan.”

Werken in een divers high performing team

“Het werken in een divers high performing team is heel waardevol, echter haal je er pas echt alles uit als je weet hoe je deze diversiteit kunt benutten. Anders werkt het vaak tegendraads en nog slechter samen dan een team van mensen met dezelfde persoonlijkheden. Het is slim om te kiezen voor een team met verschillende persoonlijkheden op werkgebied, maar zorg er wel voor dat je samen voor een gemeenschappelijk resultaat gaat. Dan kun je nagaan hoe jij daar als je eigen unieke persoon aan kunt bijdragen. Als die gemeenschappelijke visie er niet is, dan ren je allemaal de verkeerde kant op. En als die betrokkenheid er niet is, dan ga je het niet volhouden op de lange termijn.”

Feedforward in Leiderschap

“In een high performing team heb je dus eigenlijk een visie, betrokkenheid, een divers team en actie nodig om met elkaar een goedeFeedforward in Leiderschap samenwerking aan te gaan. Om al deze verschillende pijlers te benutten, is het uiterst belangrijk om elkaar veel beter te leren kennen. In de praktijk is hier vaak geen tijd voor, omdat we maar door blijven gaan met het werk van alledaags. Hierdoor ligt de focus op kortetermijnwinst. Terwijl het juist veel belangrijker is om voor duurzaam succes te gaan. Niet voor één jaar goed investeren, maar voor meerdere jaren. Dat win je namelijk aan de achterkant terug. Als je daar nu veel tijd in investeert, samen snapt waar je heen wilt en elkaar daarop aan blijft spreken, dan ga je op een gegeven moment veel sneller groeien. Anders is de kans groot dat je elkaar onderweg verliest. Er ontstaat een roddelcultuur, het team zegt ‘ja’ maar ze bedoelen ‘nee’ en daar heb je als leidinggevende niets aan.”

Samen de klus klaren

“In teams werken impliceert dat je samen de klus moet klaren. Niet iedereen binnen het team hoeft vrienden van elkaar te zijn, maar het is wel zo dat je in elkaar moet blijven investeren. Je moet elkaar kennen, wat voegt iemand toe en wat kan iemand verbeteren. Als je dat weet, dan kun je elkaar aanspreken om samen die klus steeds beter te klaren. Als team ben je namelijk afhankelijk van elkaar. Stel jij bent perfect in de bediening bij het restaurant waarvoor je werkt, maar de salade die jij opdient blijkt niet in de smaak te vallen bij jouw klant, dan blijft jullie bedrijf bij de consument niet op de netvlies staan als perfect terrasje. Het is dan niet de bedoeling dat jij met jouw perfectionisme het werk van de kok overneemt, ieder in het team heeft z’n eigen taken, maar jij kunt de chef er wel op aanspreken. Als voorbeeld: ik waardeer het enorm dat er vijftien verschillende salades op het menu staan, maar weet wel dat die salade van de dag vandaag niet lekker smaakt. Heel veel mensen vinden het geven van kritiek lastig, maar als je het positief brengt dan kan ons brein dat veel beter verwerken. En leer je samen beter te worden!”

Heb je een vraag aan Muriel Schrikkema of interesse in een training of workshop? Neem dan contact op met Marco Schreurs (T. 035-6037979).

Verder ontwikkelen...

Trainingen
Continue dialoog over functioneren en ontwikkelenContinue dialoog over functioneren en ontwikkelen
Maatwerk trainingen
Kwalitatief goede ontwikkelgesprekken voerenKwalitatief goede ontwikkelgesprekken voeren
(Nieuwe) positionering van een afdelingBouwen aan een blijvende positieve en effectieve aanspreekcultuur
Samen ambities waarmakenSamen ambities waarmaken en doelen écht realiseren
Cases
Marco Schreurs

Grote en kleine profit, non-profit en overheidsorganisaties over de hele wereld benutten al jaren ons HPO-gedachtengoed. Wilt  u meer weten over het HPO-gedachtengoed, de HPO-diagnose of een waardevolle HPO-workshop voor uw organisatie? Neem dan contact op.

Neem contact op met Marco Schreurs