(035) 603 7979

nl

en

Experts

Muriel Schrikkema – Mrs. Feedforward

Muriel is er van overtuigd dat iedereen in staat is om meer te bereiken door het beter benutten van de eigen en elkaars kwaliteiten. Ze is een expert in het creëren van een positieve, open- en actiegerichte cultuur, waarin diverse kwaliteiten worden geïncludeerd en benut. Ze is een veelgevraagd expert rond feedforward (ontwikkelgesprekken), inclusie, teamontwikkeling, High Performance Leiderschap en samenwerken.

Lees verder

Marco Schreurs – HPO expert

Voor Marco gaat er niets boven het bouwen aan High Performance Teams en Organisaties. Zijn kracht zit in het combineren van bewezen inzichten met inspirerende voorbeelden. Marco is verantwoordelijk voor o.a. de HPO-diagnose en de feedforward analyse™. Marco schreef de bestsellers Animal Firm en Een High Performance Organisatie … Wat is dat?

Lees verder

Esther Mollema – Mrs. Mindbugs

Esther Mollema gelooft dat de kracht van organisaties ligt in onze individuele verschillen. Ze is een expert en auteur over hoe diversiteit tot stand kan worden gebracht voor betere financiële en strategische resultaten. Als veelgevraagd spreker en trainer deelt Esther haar inzichten in succesvol ondernemen, High Performance Organisaties (HPO) en Inclusie & Diversiteit.

Lees verder

Direction Europe BV

Havenstraat 39
1211 KG Hilversum
Telefoon 035 – 603 7979
E-mail: info@dir.nl
Bankrekening: NL31 FVLB 0699 0131 78

Programma's op ieder niveau

Open programma’s (klassikaal en online)

Naast veel maatwerk trainingen en HPO, mindbugs en feedforward workshops die wij (vrijgesteld van btw) voor veel profit, non-profit en overheidsorganisaties verzorgen, organiseren wij ook enkele reguliere trainingen (open inschrijving). Individuele trainingen die direct bijdragen aan jouw persoonlijke ontwikkeling en het succes van je team / organisatie.

Lees verder

De meetlat van Direction

Lees verder

Maatwerk programma’s

We zijn al meer dan 20 jaar een A-merk op het gebied van high performance leiderschap, feedforward (ontwikkelgesprek), teamontwikkeling en diversiteit & inclusie. De doelen van jezelf, je team of organisatie vormen de basis. We helpen organisaties bij het krijgen van inzicht en dat te vertalen naar resultaat. We denken graag met je mee, ontwerpen interventies en helpen je het gewenste resultaat te realiseren.

lees verder

Artikelen

Esther Mollema over de kracht van het Professional Boards Forum

Ambitieuze vrouwen die carrièrestappen willen zetten, of ‘vers’ zijn toegetreden tot de Raad van Bestuur of Raad van Commissarissen, doen er goed aan een afweging te maken: vertrouw je op de skills die je al in huis hebt, ga je terug naar de ‘schoolbanken’ om meer kennis op te doen, of kies je een andere manier om een stap te zetten in je loopbaan? Nederland kent meerdere opleiders die zich richten op de ontwikkeling van topvrouwen. Wat is de meerwaarde van de programma’s die zij aanbieden? Deze maand gaan we in gesprek met Esther Mollema, directeur van het Professional Boards Forum.

Wat zijn de belangrijkste ontwikkelpunten voor vrouwen die een rol in de Raad van Commissarissen ambiëren?

“Allereerst: vertrouw op je skills en ervaring. Geef veel aandacht aan het bouwen van een netwerk met toonaangevende commissarissen die je rollen kunnen geven. Net als in je andere rollen in je werkzame leven zul je ook als commissaris voortdurend moeten bijleren, maar een commissarisopleiding is beslist geen vereiste voor een commissarisrol.

Het hebben van een netwerk van toonaangevende commissarissen die je kennen en vertrouwen is dat wel. Ik moet je wel bekennen dat, toen ik in 2011 liet onderzoeken waarom Raden van Commissarissen niet meer vrouwen benoemden, ik in eerste instantie óók dacht dat betere opleidingen voor toekomstige vrouwelijke commissarissen de oplossing zouden bieden. Maar toen ik Elin Hurvenes ontmoette, die vanaf 2003 het Professonial Boards Forum leidt in Europa, was ik snel om. Elin had in Noorwegen gezien dat na het instellen van een quotum voor 40 procent vrouwelijke commissarissen in 2003 het bestaande Noorse commissarissennetwerk eenvoudigweg geen geschikte vrouwen kende of niet wist dat ze beschikbaar waren. Veel Noorse vrouwen twijfelden of ze wel een goede commissaris zouden zijn. Die twijfel maakte dat veel vrouwen dachten dat ze een opleiding moesten doen, terwijl ze eigenlijk gewoon eens moeten meemaken wat een Raad van Commissarissen deed. En zo is het Professional Boards Forum ontstaan: ervaren wat er in de raad van commissarissen gebeurt en kennismaken met de toonaangevende commissarissen. Veel vrouwen die nu aan onze fora meedoen zeggen na afloop: dit kan ik wel, gek dat ik daar aan twijfelde.”

U biedt een speciaal programma voor mensen die naar de top willen, of die onlangs zijn toegetreden tot de RvB of RvC. Zijn er aandachtspunten binnen uw opleiding die juist voor vrouwen belangrijk zijn en hen aanspreken?

“Wij bieden geen opleiding. Het Professional Boards Forum is er voor mannen en vrouwen. Aan de ene kant doen 25 van de belangrijkste commissarissen van Nederland mee. Dat zijn mannen en vrouwen. Aan de andere kant doen er 45 vrouwen mee, die aan hun commissarisportefeuille bouwen. Die kandidaten zijn wel alleen maar vrouwen, omdat diversiteit op topniveau nog echt een aandachtspunt is. We kijken eigenlijk nooit of je een specifieke opleiding tot commissaris hebt gevolgd. Wij gaan ervan uit dat de vrouwen die aan onze events mee doen, hun hele werkzame leven in opleiding zijn geweest om een goede commissaris te worden. Juist je ervaringen en je houding maken je een gebalanceerde commissaris.

Ons initiatief richt zich erop een actief netwerk te creëren met gearriveerde commissarissen én vrouwen die aan hun portefeuille bouwen. De gearriveerde commissarissen zijn zich er echt van bewust dat zij veel getalenteerde en zeer geschikte vrouwen niet kennen die ze wel graag willen kennen. Ik heb gemerkt dat deze commissarissen ook vaak om advies gevraagd worden door hun netwerk bij vacatures. Voor vrouwen is het een prettige, actieve en heel effectieve manier om hun netwerk met toonaangevende commissarissen uit te breiden.”

In hoeverre draagt de opleiding bij aan succes binnen de boardroom?

“Ons initiatief heeft al veel benoemingen opgeleverd. Sommige van de belangrijkste vrouwelijke commissarissen van de Management Scope-ranking van ’s lands invloedrijkste commissarissen hebben eerder als kandidaat meegedaan aan het Professional Boards Forum. Hoe dat gaat? Soms is er al tijdens het Forum een klik. Ook zie je dat mensen elkaar na het forum opzoeken om verder te praten en elkaar te helpen. Het komt ook voor dat een benoeming pas veel later komt, maar dat de eerste kennismaking wel tijdens het Forum is geweest. Het Professional Boards Forum doet precies waarvoor we het zijn gestart in alle landen.”

Is netwerken ook een doel binnen de opleiding?Esther Mollema - Professional Boards Forum

“Achterover leunen en wachten tot ‘ze’ je vinden is geen goed idee. Het hele principe van het Professional Boards Forum gaat over het bouwen van een netwerk. Iedereen die komt, gearriveerde en potentiële commissarissen, wil zijn of haar netwerk vergroten. Bij het bouwen van een netwerk op dat niveau gaat het naast kennis en ervaring ook om vertrouwen. En dat doe je niet middels je CV, dat doe je door tijd met elkaar door te brengen, samen te discussiëren en te leren”.

Hoe ziet een bijeenkomst van het Professional Boards Forum eruit?

“De manier waarop we de middag opzetten is een belangrijk deel van de succesformule. In de ruimte staan grote ronde tafels voor 8 personen. Aan iedere tafel nemen 2 geselecteerde commissarissen plaats en 6 vrouwen die zich hebben opgegeven. Je mag zelf kiezen aan welke tafel je wilt gaan zitten. Na hele korte introducties beginnen we aan een speciaal voor het Professional Boards Forum gemaakte, actuele case. Niemand heeft de case eerder gezien en we vragen wat je tafel zou doen als jullie samen een Raad van Commissarissen waren. We stimuleren altijd een vrouw die al eerder heeft meegedaan de rol van voorzitter op zich te nemen. Iedereen aan tafel doet mee, brengt expertise of ervaring in en samen kom je tot een aanbeveling of actieplan. Je ziet hoe hele ervaren commissarissen als Jeroen van der Veer, Tom de Swaan of Margot Scheltema hun afwegingen maken. Je leert elkaar beter kennen en de unieke inbreng van een ieder aan tafel waarderen. Als we na de eerste ronde de aanbevelingen per tafel plenair bespreken, zie je vaak dat iedere groep de case iets anders heeft benaderd en ook met een iets andere aanpak komt. Na een theepauze gaan we door met deel twee van de case aan een andere tafel, zodat je veel mensen leert kennen. Het is een hele leuke en effectieve aanpak.”

Hoe ziet de opleiding eruit, kun je op elk moment instappen, wat zijn de kosten, hoe geef je je op?

“We houden de fora twee keer per jaar. Het eerstvolgende forum is op 21 november Shell in Den Haag gehouden. Elin organiseert ook fora in London en Zurich. Er mogen iedere keer maximaal 45 vrouwen meedoen. We nodigen telkens 20 toonaangevende commissarissen uit. Ze zoeken voor ieder forum naar een diverse groep vrouwen met verschillende kwaliteiten en ervaringen. Als je mee wilt doen, kun je contact opnemen met mij via mollema@dir.nl. Ik bekijk of het Professional Boards Forum bij je past en wanneer je kunt meedoen. Ik vind het erg leuk bijzondere vrouwen te leren kennen en ze te introduceren. Bij twijfel echt even contact opnemen dus! Naar wie zijn we op zoek? Vrouwen die graag een of meer commissariaten willen. Ook vrouwen die al wel commissariaten hebben maar hun portfolio strategisch willen uitbouwen, zijn welkom. Er zijn ook altijd een paar plekken voor high potential-vrouwen die commissariaten op termijn overwegen en die eens willen proeven van de rol van commissaris. Deelname kost per keer 750 euro. We maken van alle events een boekje met alle deelnemende mannen en vrouwen met een korte bio, foto en NED-pitch. Die boekjes worden door de deelnemende commissarissen enorm gewaardeerd. Bij veel zitten die boekjes standaard in hun koffer, om direct suggesties te kunnen doen als er over vacatures voor commissarissen gesproken wordt.”

Neem voor meer informatie over het Professional Boards Forum neem contact op met Esther Mollema!

Verder ontwikkelen...

Maatwerk trainingen
GenderdiversiteitGenderdiversiteit in organisaties
Cases