(035) 603 7979

nl

en

Experts

Muriel Schrikkema – Mrs. Feedforward

Muriel is er van overtuigd dat iedereen in staat is om meer te bereiken door het beter benutten van de eigen en elkaars kwaliteiten. Ze is een expert in het creëren van een positieve, open- en actiegerichte cultuur, waarin diverse kwaliteiten worden geïncludeerd en benut. Ze is een veelgevraagd expert rond feedforward (ontwikkelgesprekken), inclusie, teamontwikkeling, High Performance Leiderschap en samenwerken.

Lees verder

Marco Schreurs – HPO expert

Voor Marco gaat er niets boven het bouwen aan High Performance Teams en Organisaties. Zijn kracht zit in het combineren van bewezen inzichten met inspirerende voorbeelden. Marco is verantwoordelijk voor o.a. de HPO-diagnose en de feedforward analyse™. Marco schreef de bestsellers Animal Firm en Een High Performance Organisatie … Wat is dat?

Lees verder

Esther Mollema – Mrs. Mindbugs

Esther Mollema gelooft dat de kracht van organisaties ligt in onze individuele verschillen. Ze is een expert en auteur over hoe diversiteit tot stand kan worden gebracht voor betere financiële en strategische resultaten. Als veelgevraagd spreker en trainer deelt Esther haar inzichten in succesvol ondernemen, High Performance Organisaties (HPO) en Inclusie & Diversiteit.

Lees verder

Direction Europe BV

Havenstraat 39
1211 KG Hilversum
Telefoon 035 – 603 7979
E-mail: info@dir.nl
Bankrekening: NL31 FVLB 0699 0131 78

Programma's op ieder niveau

Open programma’s (klassikaal en online)

Naast veel maatwerk trainingen en HPO, mindbugs en feedforward workshops die wij (vrijgesteld van btw) voor veel profit, non-profit en overheidsorganisaties verzorgen, organiseren wij ook enkele reguliere trainingen (open inschrijving). Individuele trainingen die direct bijdragen aan jouw persoonlijke ontwikkeling en het succes van je team / organisatie.

Lees verder

De meetlat van Direction

Lees verder

Maatwerk programma’s

We zijn al meer dan 20 jaar een A-merk op het gebied van high performance leiderschap, feedforward (ontwikkelgesprek), teamontwikkeling en diversiteit & inclusie. De doelen van jezelf, je team of organisatie vormen de basis. We helpen organisaties bij het krijgen van inzicht en dat te vertalen naar resultaat. We denken graag met je mee, ontwerpen interventies en helpen je het gewenste resultaat te realiseren.

lees verder

Artikelen

De uitdaging van duurzame gedragsverandering: De paradox van wens en inzet

De zomer is een tijd van rust en reflectie. Traditiegetrouw neem ik dan een moment om te overdenken waarom ik doe wat ik doe. Als coach, leiderschapsexpert en trainer vraag ik mezelf af welke impact ik wil hebben en of ik daarin slaag. Dit jaar werd ik getroffen door een gedachte die me al langer intrigeert: waarom verlangen organisaties en individuen naar duurzame gedragsverandering, terwijl hun investeringen en inzet vaak beperkt blijven tot een korte training of workshop? Dit lijkt een diepgewortelde tegenstrijdigheid in ons gedrag en denken.

Intenties vs. acties: de paradox van verandering

In mijn werk merk ik dat de focus in de wereld van individuele coaching, teamontwikkeling en (leiderschaps)trainingen altijd ligt op het aanleren van nieuwe vaardigheden en het afleren van ineffectieve gewoonten. Dit zijn de bouwstenen van duurzame verandering, die naar mijn mening verankerd moeten worden in het ‘DNA’ van een persoon of organisatie. Maar wat houdt dit precies in?

Gedragsverandering is complex. Het vereist een diepgaand begrip van hoe ons brein werkt en welke psychologische factoren verandering beïnvloeden. Gewoonten zijn als oude paden in ons brein, comfortabel en vertrouwd. Het doorbreken hiervan vraagt meer dan een oppervlakkige inspanning; het vereist bewustwording, motivatie, doorzettingsvermogen en steun.

Het comfort van de status quo

Een factor die kan verklaren waarom we verandering willen maar er weinig voor doen, is ons verlangen naar comfort en de status quo. Hoewel velen de voordelen van verandering erkennen, kan het loslaten van vertrouwde patronen voelen als een sprong in het diepe. Bovendien is er vaak geen directe beloning in de beginfase, wat de motivatie kan ondermijnen. Hier speelt coaching en begeleiding een cruciale rol om weerstand te overwinnen en een omgeving te creëren waarin verandering kan bloeien.

Kosten en baten: een nieuw perspectief

Zowel individuen als organisaties kunnen terughoudend zijn om te investeren in verandering, vooral als de positieve effecten niet meteen zichtbaar zijn. Dit vraagt om een denkwijze waarin lange termijn voordelen belangrijker zijn dan korte termijn comfort. Een aspect dat tijdens leiderschapstrajecten vaak speciale aandacht vereist.

De reis naar duurzame gedragsverandering

Duurzame gedragsverandering is een uitdaging in een wereld waar directe resultaten de norm lijken. Het vraagt geduld, doorzettingsvermogen en toewijding om diepgaand te veranderen. Als we echte verandering in ons ‘DNA’ willen zien, moeten we verder kijken dan oppervlakkige beloften en bereid zijn de nodige stappen te zetten, zelfs als die in het begin ongemakkelijk of uitdagend zijn.

Duurzame gedragsverandering gaat over meer dan woorden en intenties. Het vereist begrip van menselijk gedrag, de moed om uit onze comfortzone te stappen en het besef dat lange termijn voordelen de moeite waard zijn. Alleen als deze elementen samenkomen, kunnen we de gewenste verandering echt omarmen en integreren. Een 1-daagse training is dan niet genoeg.

De Kracht van Continuïteit

Duurzame gedragsverandering vraagt dus om meer dan oppervlakkige inspanningen en kortstondige beloften. Dit leidt tot de noodzaak van langdurige programma’s en doelgerichte begeleiding. Een cruciale stap is het creëren van een leeromgeving die zich uitstrekt over een langere periode, verder dan de snelle impact van een enkele workshop of trainingssessie.

Gedragsverandering vereist consistentie en herhaling. Intensieve en voortdurende betrokkenheid biedt de kans om gewoonten te doorbreken en nieuwe gedragspatronen te ontwikkelen. Langdurige praktische programma’s stellen deelnemers in staat om stap voor stap te groeien, te oefenen en te internaliseren wat ze hebben geleerd.

Begeleiding en intervisie

Kwalitatieve begeleiding en intervisie zijn essentieel om de reis van verandering te ondersteunen. Gedragsverandering kan hobbelig en uitdagend zijn, en individuen en organisaties hebben solide ondersteuning nodig om door te zetten. Coaching en intervisie, als vervolg op een inspiratiesessie of training, bieden de mogelijkheid om obstakels en successen te delen, om te reflecteren op de voortgang en om bij te sturen indien nodig. Dit proces helpt om de motivatie hoog te houden en om te gaan met eventuele hindernissen. En het werkt echt in de praktijk merk ik! Het is niet voor niks dat high performance organisaties (HPO’s) continuïteit in praktische begeleiding en intervisie als belangrijk onderdeel zien van het succesvol functioneren.

In het DNA

Kortom, duurzame gedragsverandering is een complex en veelzijdig proces dat verder gaat dan een enkele workshop ofDe uitdaging van duurzame gedragsverandering training. Het vraagt om een diepgaand begrip van menselijk gedrag, de moed om uit de comfortzone te stappen, en een verschuiving in denken waarbij lange termijn voordelen zwaarder wegen. Wil je een verandering echt laten beklijven in het DNA? Overweeg dan om meer te focussen op specifieke thema’s en die met toewijding en langdurige praktische programma’s en bijpassende begeleiding en intervisie vorm te geven. Alleen door deze meer intense focus, kunnen individuen en organisaties de gewenste verandering echt integreren en de tegenstrijdigheid tussen verlangen en investering overbruggen.

Hoe ga jij de complexiteit van verandering in jouw organisatie of persoonlijke leven aanpakken, en welke stappen ben jij bereid te nemen om verandering echt te laten beklijven in het DNA? Laat het me weten: schrikkema@dir.nl.

 


BELANGRIJKSTE LEERPUNTEN UIT DIT ARTIKEL:

  1. De Complexiteit van Verandering: Duurzame gedragsverandering is een complex proces dat meer vereist dan oppervlakkige inspanningen. Het vraagt om een diepgaand begrip van menselijk gedrag, motivatie, en de bereidheid om uit de comfortzone te stappen.
  2. De Tegenstrijdigheid tussen Verlangen en Investering: Er is een opvallende tegenstrijdigheid tussen het verlangen naar verandering en de daadwerkelijke investering en inzet die individuen en organisaties bereid zijn te maken. Dit vraagt om een verschuiving in denken waarbij lange termijn voordelen zwaarder wegen.
  3. De Rol van Langdurige Inzet en Begeleiding: Effectieve verandering vereist langdurige programma’s, consistentie, herhaling, en kwalitatieve begeleiding. Een enkele workshop of training is vaak niet voldoende om blijvende verandering te bewerkstelligen.

 

Verder ontwikkelen...

Trainingen
Continue dialoog over functioneren en ontwikkelenContinue dialoog over functioneren en ontwikkelen
ervaren loopbaancoach Muriel SchrikkemaErvaren loopbaancoach: 5 sessies en feedforward analyse™
Maatwerktraining Feedforward in LeiderschapFeedforward analysegesprek
Maatwerk trainingen
(Nieuwe) positionering van een afdelingBouwen aan een blijvende positieve en effectieve aanspreekcultuur
Hoe kun jij intervisie nóg beter begeleidenIntervisie nóg beter begeleiden...hoe doe je dat?
Samen ambities waarmakenSamen ambities waarmaken en doelen écht realiseren
Cases