Direction – individuele-, team- en organisatieontwikkeling

Boekverslag: “Je gaat het pas zien als je het doorhebt” – Over Cruijff en leiderschap

Ter ere aan een held op en naast het veld dit enkele jaren geleden geschreven boekverslag door Esther Mollema:

Cruijff en leiderschap. Cruijff de wereldvoetballer, Cruijff de supercoach die met Barcelona de Champions Leage won, Cruijff de trendsetter die als eerste topvoetballer een topsalaris ontving, die de eerste technisch directeur was zonder trainersdiploma en als eerste voetballer een penalty in drieën nam. Cruijff houdt zich aan enkele principes over hoe je leidinggeeft, wie je de leiding geeft en hoe teams functioneren. Zijn gedachtes zijn interessant voor managers.

Dit is geen echt boekverslag. Het boek zelf staat vol met anekdotes en uitwijdingen van Winsemius. Ik heb me vooral geconcentreerd op de leiderschapsprincipes die Cruijff hanteert.

A. Over Cruijff en leiderschap

B. Lessen voor leiders

Cruijff’s principes zijn simpel. Volgens hem combineren leiders focus, inzicht en tactiek om hun doelen te bereiken. Hij specificeert het als volgt:

Focus op:

Gebruik je inzicht om:

Tactiek

C. Over leiderschap aan de top

D. Leiderschap in teams

Cruijff benadrukt ook de rol van de teamleider/aanvoerder. Die moet je zorgvuldig kiezen, hij moet je beste speler zijn. Dat is de man die een crisis kan bezweren. Hij is de man die de penalty neemt en wil nemen. Een team heeft weinig leiding nodig als het goed gaat, maar bij een crisis moet je het formele leiderschap en de natuurlijke leider in een persoon hebben verenigd. Je hebt in het veld iemand nodig die andere bereidt zijn om te volgen wanneer het echt spannend wordt.

Waarde van het boekje

Het boekje is niet het meest volledige boek over leiderschap dat je ooit zult lezen. Het boekje heeft vooral zijn grote waarde vanwege de laagdrempeligheid om het onderwerp leiderschap aan een grote groep te kunnen presenteren. Al jaren zoeken wij bij Direction naar manieren om leiderschap meer onder de aandacht te brengen, omdat het ons inziens in Nederland een sleutel is tot het beter functioneren van organisaties.

Over Cruijff en Winsemius

Winsemius is het meest bekend als oud-minister van VROM. Hij maakte de transfer van firmant bij Mckinsey & Company naar lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) en is tevens hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg. Hij adoreert Cruijff: ,, Er zijn twee soorten mensen: echte mensen en onechte mensen. Cruijff is echt. Dat weet je gewoon. Cruijff is als voetballer en als trainer 35 jaar aan de top gebleven, bijna al zijn opmerkingen zijn bijzonder. Vaak denken mensen dat het onzin is, maar Cruijff kraamt geen nonsens uit. ”

Maar ook Cruijff is op zijn beurt weer geïnspireerd door Winsemius. “Dat je een voorbeeld bent voor anderen, buiten de sport zelf, dat ervaarde ik pas toen die Winsemius op een gegeven moment zijn boek schreef (in 1988: Speel nooit een uitwedstrijd). Hij zei daarin dat voor hem de sport als een leidraad was als minister en zijn bedrijf. Ik dacht: sport als leidraad… sporters waren altijd mafkezen, die moest je niet laten praten, die hadden geen opleiding, die kunnen niks. Toen Winsemius sport ging vertalen naar leiderschap, naar kwaliteiten die je moest hebben om aan de top in organisaties te komen, toen dacht ik: we zijn dus toch niet zo dom. We zijn alleen niet naar school geweest”. Hij was voor Cruijff de inspiratie om de Johan Cruijff University te starten.

De opbrengsten van dit boek gaat naar de Johan Cruijff Foundation

Mobiele versie afsluiten