Direction – individuele-, team- en organisatieontwikkeling

Besluitvorming op basis van macht en politiek handelen kan je soms echt boos maken

Besluitvorming op basis van macht en politiek handelen kan je soms echt boos maken

Tijdens de laatste training ‘Het politieke spel in je organisatie effectiever spelen’ is één ding in ieder geval heel helder geworden. Macht en politiek binnen organisaties wordt niet minder in tijden van onzekerheid, overbelasting en verandering. Projectleiders, beleidsfunctionarissen, managers en bestuurders vanuit profit, non-profit en overheidsorganisaties gaven allemaal aan dat de druk die op organisaties staat, gepaard gaat met beïnvloeding, politieke spelletjes, onverwachte invloed op besluitvorming en zelfs ‘rattengedrag’. Om de beste besluiten te nemen binnen je organisatie of project moet het spel van macht en politiek eerlijk en transparant zijn en juist verre blijven van streken, beïnvloeding om de verkeerde redenen, etc. Dat maakt organisaties niet beter, maar stroperig en ‘angstig’ en onprettig om voor en in te werken. Meerdere deelnemers gaven zelfs aan dat het hen echt boos maakt hoe zaken soms gaan binnen projecten of hun organisatie.

Doe jij vooral vanuit de inhoud je werk of ben je een ‘politiek dier’?

Wellicht ben jij iemand die vanuit de inhoud je werk doet. En vooral floreert wanneer jij zelf beslissingen kan nemen op basis van je expertise en kennis. Omdat jij als expert het beste weet wat er moet gebeuren. En, een beetje zwart/wit, zijn er aan de andere kant de “politieke dieren”, die floreren bij beslissingen nemen op basis van politiek spel. Mensen die bewust of onbewust bezig zijn met draagvlak creëren voor besluiten.

Een belangrijke vraag is allereerst om jezelf af te vragen waar jij zit. Ben je het “politieke dier”? Of ben je meer de persoon die het liefst zelfstandig de beslissingen neemt? Zonder te veel weerstand en “lastige” collega’s die je mee moet krijgen in de besluitvorming.

Er zijn maar weinig organisaties waar iedereen alle beslissingen zelfstandig kan nemen. Gelukkig maar, want uit diverse onderzoeken blijkt dat beslissingen die samen genomen worden beter zijn, meer draagvlak kennen, beter worden uitgevoerd en eerder leiden naar succesvolle resultaten, dan solistische besluiten. Daar is een echte dialoog voor nodig, voordat er besloten wordt. Dat is zoals het zou moeten gaan. Veelal is er echter vaak de “dialoog” bij de koffiemachine. Waardoor besluiten worden genomen die wellicht voor jou moeilijk te plaatsen zijn. Een besluit dat niet gebaseerd is op de feiten, maar op andere belangen dan de jouwe.

Politiek handelen is het spel van macht en communicatie. Gaan we met elkaar in overleg een besluit nemen op basis van inhoudelijke argumenten. Waar iedereen gehoord is. Of leggen we beslissingen op. Iemand kan heel stellig, directief wellicht, een beslissing er doorheen drukken. En dat met het nodige enthousiasme en overtuigingskracht. Op een directieve manier besluiten erdoorheen krijgen kan heel effectief zijn voor de korte termijn. De vraag is wel hoe duurzaam het is. Een besluit dat niet gedragen is, hoe handig is dat? Vaak minder effectief. En dat blijkt wel uit het feit dat veel directief genomen besluiten later vaak ondermijnd worden. En wellicht herken je het. En worden ook binnen jouw organisatie beslissingen genomen, die uiteindelijk toch niet worden uitgevoerd of toch weer worden teruggedraaid.

Een training die leert het politieke spel in je organisatie effectiever te spelen is meer dan ooit van belang

Wanneer het spannend wordt binnen organisaties. Er druk op de organisatie of een project komt te staan. Wanneer tegenstrijdige belangen gaan spelen. Dan wil je dat de besluitvorming juist van hoge kwaliteit is. Want je kan het als organisatie(-onderdeel) niet gebruiken dat er beslissingen wel worden genomen, maar niet worden uitgevoerd. Of dat er eeuwig wordt overlegd, zonder dat er überhaupt een beslissing wordt genomen. Tijd en aandacht besteden aan het besluitvormingsproces binnen je organisatie of project, maakt dat jullie effectiever zijn.

Binnen High Performance Organisaties zien we juist veel aandacht voor het besluitvormingsproces. Iets meer tijd aan de voorkant besteden zorgt dat er beslissingen worden genomen, waarin iedereen zich gehoord voelt. Niet dat ze daar maar blijven praten. Een soort ‘Poolse landdag’. Maar wel iedereen de mogelijkheid geven om mee te denken. Uiteindelijk wordt er wel een beslissing genomen. Trainer Muriel Schrikkema zegt hierover: Als je niet open staat om je besluit aan te scherpen of bij te stellen op basis van een dialoog, dan voer je geen goede dialoog. Op basis van de 2-richting dialoog besluiten. En daarna uitvoeren, goed monitoren en eventueel bijsturen.

Maar wat vraagt deze manier van besluiten nemen nu van jou en je collega’s?

1. Inzicht in het krachtenveld binnen jouw organisatie of een specifiek project

Dat in beeld brengen, ook al is het niet eenvoudig, is de eerste stap. Het plaatje maken alleen al geeft je inzicht in hoe de lijnen lopen. En op welke lijnen je wellicht geen zicht hebt. Vragen die je jezelf kan stellen zijn bijvoorbeeld:

2. Inzicht in jouw strategische positie

Naast inzicht in de organisatie is het ook belangrijk om inzicht te krijgen in jouw persoonlijke strategische positie. Denk hier aan vragen, zoals:

3. Wat is jouw persoonlijke handelingsstijl in besluitvorming?

Wanneer je inzicht hebt in hoe de organisatie ‘werkt’ en jouw positie daarin, is de derde pijler jouw persoonlijke manier van handelen. Je hebt aan de ene kant dus het proces, hoe zaken lopen. En daarnaast ook een persoonlijk deel. Jouw eigen bijdrage. Hier moet je denken aan bijvoorbeeld:

Het politieke spel in je organisatie effectief leren spelen levert veel op

Het levert niet alleen jou veel op, maar zeker ook jouw organisatie. Onder andere:

Kortom: je draagt optimaler bij aan de organisatie ambities en hoe deze succesvol te realiseren met elkaar.

Wil je als professional, leidinggevende of organisatie echt effectiever worden? Een absolute aanrader is om de 3-daagse training ‘Het politieke spel in je organisatie effectiever spelen’ te gaan volgen. Individueel door de 3-daagse te volgen of wellicht zelfs samen met je collega’s in een in-company traject. Neem voor meer informatie contact op met Marco Schreurs (schreurs@dir.nl of T. 035-6037979).

Mobiele versie afsluiten