(035) 603 7979

nl

en

Experts

Muriel Schrikkema – Mrs. Feedforward

Muriel is er van overtuigd dat iedereen in staat is om meer te bereiken door het beter benutten van de eigen en elkaars kwaliteiten. Ze is een expert in het creëren van een positieve, open- en actiegerichte cultuur, waarin diverse kwaliteiten worden geïncludeerd en benut. Ze is een veelgevraagd expert rond feedforward (ontwikkelgesprekken), inclusie, teamontwikkeling, High Performance Leiderschap en samenwerken.

Lees verder

Marco Schreurs – HPO expert

Voor Marco gaat er niets boven het bouwen aan High Performance Teams en Organisaties. Zijn kracht zit in het combineren van bewezen inzichten met inspirerende voorbeelden. Marco is verantwoordelijk voor o.a. de HPO-diagnose en de feedforward analyse™. Marco schreef de bestsellers Animal Firm en Een High Performance Organisatie … Wat is dat?

Lees verder

Esther Mollema – Mrs. Mindbugs

Esther Mollema gelooft dat de kracht van organisaties ligt in onze individuele verschillen. Ze is een expert en auteur over hoe diversiteit tot stand kan worden gebracht voor betere financiële en strategische resultaten. Als veelgevraagd spreker en trainer deelt Esther haar inzichten in succesvol ondernemen, High Performance Organisaties (HPO) en Inclusie & Diversiteit.

Lees verder

Direction Europe BV

Havenstraat 39
1211 KG Hilversum
Telefoon 035 – 603 7979
E-mail: info@dir.nl
Bankrekening: NL31 FVLB 0699 0131 78

Programma's op ieder niveau

Open programma’s (klassikaal en online)

Naast veel maatwerk trainingen en HPO, mindbugs en feedforward workshops die wij (vrijgesteld van btw) voor veel profit, non-profit en overheidsorganisaties verzorgen, organiseren wij ook enkele reguliere trainingen (open inschrijving). Individuele trainingen die direct bijdragen aan jouw persoonlijke ontwikkeling en het succes van je team / organisatie.

Lees verder

De meetlat van Direction

Lees verder

Maatwerk programma’s

We zijn al meer dan 20 jaar een A-merk op het gebied van high performance leiderschap, feedforward (ontwikkelgesprek), teamontwikkeling en diversiteit & inclusie. De doelen van jezelf, je team of organisatie vormen de basis. We helpen organisaties bij het krijgen van inzicht en dat te vertalen naar resultaat. We denken graag met je mee, ontwerpen interventies en helpen je het gewenste resultaat te realiseren.

lees verder

Artikelen

De meest gewilde leiderschapskwaliteiten (m/v)

Toonaangevend advies- en onderzoeksbureau Zenger en Folkman deden veel van hun onderzoek rond leiderschapskwaliteiten in het buitenland. Vrouwen bleken op ieder managementniveau, van teamleider tot executive management, in deze evaluaties beter te worden beoordeeld dan mannen. En ook opvallend: hoe hoger het niveau in de organisatie, hoe groter het verschil tussen mannen en vrouwen. Aan de top maakten de vrouwen echt het verschil. Misschien denk je nu dat dit toch niet waar kan zijn voor Nederland? Zouden vrouwelijke managers in Nederland het ook echt beter doen?

Om die vraag te beantwoorden, heeft Direction in Nederland een soortgelijk onderzoek onder de 5163 bevraagde managers gedaan. We baseerden ons daarbij op een fundament dat McKinsey al eerder gelegd had. Sinds 2007 draagt McKinsey systematisch bij aan de dialoog rond diversiteit door ieder jaar een studie uit te voeren die nieuwe inzichten brengt. In hun Women Matter-rapport van 2010 stond een zeer interessant onderzoek naar negen leiderschapskwaliteiten die er werkelijk toe doen in goed leiderschap. Organisaties die managers hebben met deze leiderschapskwaliteiten presteren beter.

Wat zijn die negen leiderschapskwaliteiten? Hier zetten we ze even op een rijtje:

  1. Intellectuele stimulatie: uitdagende aannames, het stimuleren van creativiteit en het nemen van risico.
  2. Rolmodel: een rolmodel zijn, met de nadruk op het opbouwen van respect en rekening houdend met de ethische gevolgen van beslissingen.Inclusief Werven en Selecteren
  3. Inspiratie: presenteren van een overtuigende visie op de toekomst en inspirerend optimisme over de uitvoering ervan.
  4. Participatieve besluitvorming: bouwen aan een teamsfeer waarin iedereen wordt aangemoedigd om deel te nemen aan de besluitvorming.
  5. Persoonlijke ontwikkeling: energie steken in opleiding, begeleiding en luisteren naar de individuele behoeften en wensen van medewerkers.
  6. Controlerende en corrigerende acties: het monitoren van prestaties en het nemen van corrigerende maatregelen wanneer dat nodig is.
  7. Efficiënte communicatie: communiceren op een overtuigende manier, met charisma.
  8. Individuele besluitvorming: besluiten liever alleen nemen, en anderen betrekken bij het uitvoeren daarvan.
  9. Verwachtingen en beloning: duidelijk definiëren van de verwachtingen en verantwoordelijkheden, en belonen bij het realiseren hiervan.

We namen deze leiderschapskwaliteiten over in onze eigen Mindbugstest. De 5163 deelnemers vroegen we aan te geven welke drie van deze negen leiderschapskwaliteiten zij de belangrijkste vonden voor hun eigen organisatie in de komende jaren. Onze vraag luidde: met welke drie leiderschapskwaliteiten gaat je organisatie echt een verschil maken?

Hieronder het resultaat, de rangorde van de belangrijkste leiderschapskwaliteiten voor een leider volgens onze 5163 managers:

  1. Inspiratie: 19,6%
  2. Persoonlijke ontwikkeling: 18,0%
  3. Intellectuele stimulatie: 15,5%
  4. Participatieve besluitvorming: 13,8%
  5. Efficiënte communicatie: 10,2%
  6. Rolmodel: 10,0%
  7. Verwachtingen en beloning: 8,9%
  8. Controlerende en corrigerende acties: 3,5%
  9. Individuele besluitvorming: 0,4%

Inspiratie, persoonlijke ontwikkeling, intellectuele stimulatie en participatieve besluitvorming worden door de managersEen High Performance Organisatie - Wat is dat? duidelijk als de belangrijkste eigenschappen gezien. Controlerende en corrigerende acties en individualistische besluitvorming, eindigden als minst belangrijk onderaan op plaats 8 en 9.
Kun jij je hierin vinden? Zou je andere accenten willen leggen, als je er even goed over nadenkt?

Leiderschapskwaliteiten M/V volgens McKinsey en Nederlandse managers

We maakten daarnaast ook gebruik van het vervolgonderzoek van McKinsey, dat onderzoekers vroeg om na te gaan welke eigenschappen nu door mannen of door vrouwen werden toegepast. Het verrassende resultaat zie je in het volgende rijtje:

McKinsey - leiderschapskwaliteiten man vrouw 1

Volgens het McKinsey WomenMatter-onderzoek bleken vrouwen het merendeel van de belangrijkste leiderschapskwaliteiten voor organisaties vaker toe te passen:

  • vijf van de negen belangrijkste leiderschapskwaliteiten passen vrouwen meer toe in organisaties;
  • twee leiderschapskwaliteiten passen mannen vaker toe;
  • en bij twee leiderschapskwaliteiten kun je geen verschil tussen mannen en vrouwen duiden.

Als je de percentages uit ons onderzoek (waarmee managers de leiderschapskwaliteiten van hun voorkeur hebben aangegeven) nu achter deze uitkomsten zet, dan zie je het volgende:

McKinsey - leiderschapskwaliteiten man vrouw 2
Let wel: De 5163 managers vulde de voorkeur voor leiderschapsactiviteiten in zonder bekend te zijn met het onderzoek naar wat mannen en vrouwen meer toepassen.
Met deze resultaten kunnen we ook de leiderschapsactiviteiten en -kwaliteiten (m/v) als oorzaak voor de matige doorstroom van vrouwen doorstrepen. Wat blijkt?
70 procent van de gezochte leiderschapskwaliteiten die managers zelf noemen, zijn kwaliteiten die vrouwen juist bezitten.

Esther Mollema

Esther Mollema – Succes in Veelvoud

Dat is klare taal, niet van onbekende managers ergens in het buitenland, maar van managers en executives hier in Nederland. Deze scores zijn bovendien heel stabiel en fluctueren niet sterk per organisatie en per team.

Als klap op de vuurpijl: zelfs bij organisaties waar er in de top van de organisatie geen vrouw te bekennen is, antwoorden leiders zo. Ook zij willen leiderschapskwaliteiten die vrouwen juist als leiders bezitten.

Bron: Succes in Veelvoud (Esther Mollema)

 

Wilt u net als veel andere profit-, non-profit en overheidsorganisaties werk maken van echt meer gelijkheid op de werkvloer? Neem dan contact op met Marco Schreurs voor het maken van een afspraak.

Verder ontwikkelen...

Maatwerk trainingen
GenderdiversiteitGenderdiversiteit in organisaties
Voorbeeld ondersteuning van uw diversiteitsplan rond genderVrouwelijk Leiderschap Workshops
Cases